U SPLITU ĆE SE DIJELITI MANDARINE
S ciljem podizanja svijesti široj javnosti o izazovima i problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću, u Splitu će se tradicionalno i ovu godinu obilježiti Međunarodni dan starijih osoba. Akcijom „Da zrele godine budu zlatne godine“ u subotu će se od 10 sati na vrhu Marmontove ulice dijeliti 100-tinjak kilograma mandarina kao simbol zrelosti u organizaciji Centra „MI“ , Centra za pomoć u kući.

Različiti su problemi starijih osoba. Možemo istaknuti najnaglašeniju potrebu da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirani, izolirani, sami, zaboravljeni - kazala nam je ravnateljica Centra za pomoć u kući Dana Jurman Jakus. Zbog sve užurbanijeg tempa života mlade osobe često zanemare starije osobe i u svojim kućanstvima. Nekako se danas obitelji otuđuju od svojih starijih članova, pa su oni vrlo često u neadekvatnim uvjetima ostavljeni. Isto tako nemaju niti financijsku mogućnost da si osiguraju minimalne uvjete za život, a kamo li nekakva druženja, odlazak u kino, kazalište ili neke druge aktivnosti koje bi im upotpunile dan.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, Split i Kaštela su gradovi koji su preuzeli preko neprofitnih organizacija i preko socijalnih ustanova organizaciju pomoći u kući starijim osobama ili neke programe socijalizacije – istaknula je Jurman Jakus. Zbog toga što grad nije mogao zbrinuti, konkretno stariju populaciju,  onda jedan dio usluga nude preko različitih udruga ili konkretno preko Centra za pomoć u kući i na taj način nude usluge pomoći u kući, osobne higijene, prijevoza ili dostave toplog obroka svaki dan.

Kroz nekoliko europskih projekata imali smo priliku posjetiti Srbiju, Sloveniju i Italiju i mogu reći da smo otprilike tu negdje – rekla je Jurman Jakus i dodala da  postoje neke razlike u smislu kvalitete samih programa i cijene programa. Po kvaliteti i opsegu usluga naša zemlja ne kaska puno, s tim da i dalje imamo sredine koje su ruralne, koje nemaju nikakve mogućnosti niti financijske niti organizacijske. U takvim mjestima ne postoji nitko tko bi se posvetio starijim osobama tako da su oni u najvećem problemu, izolirani su i sami, prepušteni su sami sebi. 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno