Hrvatska je u kolovozu zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec među zemljama Europske unije, iako je ona i dalje među najvišima u Uniji, pokazuju u petak objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO) kliznula u kolovozu na 12,9 posto, s 13 posto koliko je prema revidiranim Eurostatovim podacima iznosila u srpnju, izvijestili su iz Eurostata.

Prvotno je EUROSTAT procijenio njezinu srpanjsku vrijednost na 13,2 posto.

U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 16,6 posto, što znači da je Hrvatska prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među zemljama EU. Na drugom je mjestu Cipar s padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,6 postotna boda, na 12,1 posto.

Hrvatska je unatoč tome i dalje među tri zemlje EU s najvišim stopama nezaposlenosti. Skupinu predvodi Grčka sa stopom nezaposlenosti od 23,4 posto u lipnju, a slijedi Španjolska s 19,5 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU u kolovozu bilježila Češka, od 3,9 posto, a slijedi Njemačka sa 4,2 posto.

Bez posla tri tisuće ljudi manje nego u prethodnom mjesecu

Bez posla je u Hrvatskoj prema podacima Eurostata u kolovozu bilo 237 tisuća građana, tri tisuće manje nego u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz njihov je broj smanjen za 79 tisuća, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Stagnacija nezaposlenosti u EU i eurozoni

Na razini Europske unije stopa nezaposlenosti zadržala se u kolovozu četvrti mjesec zaredom na najnižoj razini u nešto više od sedam godina, od 8,6 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 9,3 posto.

Promjena nije bilo ni u eurozoni, gdje se stopa nezaposlenosti prema Eurostatu peti mjesec zaredom zadržala na najnižoj razini u pet godina, od 10,1 posto. U prošlogodišnjem kolovozu bila je viša za 0,6 postotnog boda.

Bez posla je u EU u kolovozu bilo ukupno 20,973 milijuna građana, od čega njih 16,326 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj u EU smanjen za 40 tisuća u odnosu na prethodni mjesec. U eurozoni je pak povećan za četiri tisuće.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz njihov je broj smanjen za 1,578 milijuna u EU, te za 875 tisuća u eurozoni, izvijestili su iz Eurostata.

Nezaposlenost mladih blago smanjena

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti u EU blago je smanjena u kolovozu, na 18,6 posto, s 18,7 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 20,1 posto.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti mladih u kolovozu također smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši na 20,7 posto. U prošlogodišnjem kolovozu iznosila je 22,3 posto.

Bez posla je u EU u kolovozu bilo 4,199 milijuna mladih, od čega njih 2,927 milijuna u eurozoni. Na razini EU njihov je broj smanjen za 381 tisuću u odnosu na isti mjesec prošle godine a u eurozoni za 209 tisuća.

Među zemljama članicama najvišu je stopu nezaposlenosti u dobi do 25 godina bilježila Grčka, od 47,7 posto u lipnju. Slijede Španjolska sa 43,2 posto i Italija sa 38,8 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u kolovozu. Povisili su pak procjenu o stopi nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj u drugom tromjesečju, na 31,7 posto, s 29,5 posto, procijenjenih u izvješću iz kolovoza. U prošlogodišnjem drugom tromjesečju iznosila je 44,6 posto, pokazuju njihovi podaci.

Bez posla je u Hrvatskoj u drugom tromjesečju prema najnovijim podacima Eurostata bilo 59 tisuća mladih, čime je Eurostat povisio procjenu iz kolovoškog izvješća za osam tisuća.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno