hren
 

Naša reporterka Nikolina Zavišić koja je pratila predstavljanje porezne reforme javila nam se uživo s Markovog trga.

Ministar financija želi da reforme stupe na snagu 1. siječnja 2017., ali to mora usuglasiti s Mostom: u vrijeme predstavljanja reforme i brifinga za novinare u Banske dvore je došao Božo Petrov, a Marić je i jučer razgovarao s predstavnicima Mosta, ističe ona.

"Ministar nam je kazao da je blijed i ima podočnjake jer neprestano radi na reformi", kazala je. A reforma je sveobuhvatna: podrazumijeva 15 izmjena zakonâ, od čega ih je sedam toliko korjenito da će zahtijevati pisanje novog zakona.

Intencija je, navodi, da sustav bude jednostavniji, pravedniji i da ljudi znaju što se događa. Teško je reći tko će biti oštećena kategorija, budući da je prerano za analize uz pomoć kalkulatora, premda Zdravko Marić najavljuje da se plaće neće smanjivati nikome.

Među važnijim izmjenama su smanjenje poreza na dobit s 20 na 18 posto, ukidanje porezne olakšice na reinvestiranu dobit, olakšice za poduzetnike koji nabavljaju automobile, ali i za reprezentaciju, povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3.800 kuna te olakšice za roditelje, pogotovo one s dvoje i više djece.

Za primjer je, navodi Zavišić, Marić naveo neto plaću za područja gdje je prirez 12 posto, u iznosu od 10.000 kuna - samci bi morali platiti 2.600 kuna, roditelj jednog djeteta 1.700, a roditelj dvoje djece 1.100 kuna poreza.

Opća stopa PDV-a trebala bi se od 1. siječnja 2018. trebala smanjiti s 25 na 24 posto i postojat će još jedna - od 12 posto.

Ono što brine jest ukidanje najniže stope PDV-a od 5 posto na najosjetljivije proizvode - kruh, mlijeko, ortopedska pomagala, lijekove, knjige - on raste na 12 posto. Kino ulaznice će ranije dobiti manje

Također, Marić nastoji stimulirati tržište nekretnina, ali poticanjem kupovine novogradnje. Tako nije vratio poreznu olakšicu za kupovinu prve nekretnine, već je stopa smanjena s 5 na 4 posto. Usprkos garanciji da će svi zadržati veličinu plaće, ipak će trebati vidjeti kako će se na nju odraziti faktori poput broja djece ili starosti nekretnine. Proklamirani cilj je poticanje potrošnje, koja bi za sobom trebala povući gospodarstvo.

"No, pojedini stručnjaci kažu da je ovo prava neoliberalna reforma", kaže Zavišić.

Izvor : N1info


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • zaboravljeni% (Gost_9174)

    sve će krešit :) na diku onima ća su državu rasProdali :)

    oko 3 godina prije
  • zaboravljeni% (Gost_9174)

    sve će krešit:) na diku onima ća su državu rasProdali:)

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul