hren
 

Snažan potres koji je u nedjelju ujutro pogodio središnju Italiju izazvao je paniku među stanovništvom pokrajina Umbrija i Marke i bijeg na ulice gradova i mjesta u kojima je srušeno i oštećeno niz zgrada, objavila je služba talijanske civilne zaštite koja traga za eventualno stradalima.

Nekoliko je osoba ozlijeđeno u snažnom potresu, a za sada nema saznanja da je netko izgubio život, objavila je talijanska civilna zaštita u Rimu. U ovom trenutku nema vijesti o žrtvama, kazao je zapovjednik talijanske civilne zaštite Fabrizio Curcio na konferenciji za novinare. Nekoliko je ozlijeđenih od kojih jedna teže, rekao je dodajući da su mnoge ceste zatvorene. RAI je prenio da su tri osobe spašene iz ruševina u gradu Ussiti.

Potres jakosti 6,5, prema Euromediteranskom seizmološkom centru, s epicentrom šest kilometara od umbrijskog mjesta Norcia, 68 kilometara jugoistočno od Perugije, u 7,40 teško je oštetio povijesnu baziliku svetog Benedikta u Norciji i prema prvim informacijama nanio velike štete, prenose agencije.

U Norciji je oštećena i gradska vijećnica. Televizijske snimke prikazale su svećenike kako mole ispred kipa svetog Benedikta ispred oštećene bazilike. Nedjeljni snažni potres uslijedio je nakon serije podrhtavanja zabilježenih u zemlji u proteklih pet dana, a nakon njega seizmografi zabilježili su tijekom nedjelje ujutro još nekoliko potresa jakosti od 3,5 do 4,8.

Potres se osjetio na sjeveru Italije sve do Bolzana, na granici s Austrijom te na krajnjem jugu u regiji Pugliji, kao i u glavnom gradu Rimu, a stanovnici ga opisuju kao posebno neugodnog zbog toga što je dugo trajao. Potresom su uz Norciju najviše pogođena mjesta Castelsantagelo, Preci i Visso, prema talijanskoj novinskoj agenciji.

Potres se osjetio i u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Potres se dogodio dva mjeseca nakon što je u prethodnom u kolovozu u pokrajini Markama jakosti 6,1 život izgubilo 300 ljudi.

EMSC: U Italiji zabilježeno još nekoliko potresa jakosti 3,5 do 4,8

Europski mediteranski seizmološki centar objavio je da je u nedjelju nakon potresa jakosti 6,5 koji je pogodio središnju Italiju zabilježen niz podrhtavanja tla. Nakon potresa u 7,40 sati seizmografi su u sljedećih 30-ak minuta zabilježili još nekoliko potresa u središnjoj Italiji jakosti od 3,5 do 4,8 na dubini od 10 do 13 kilometara.

Izvor : HRT


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij