hren
 

Ministar obrane Damir Krstičević otkazao je put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Europe (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, doznaje Jutarnji list.

Na sastancima će ga zamijeniti njegov pomoćnik za obrambenu politiku Nikola Brzica. Kako doznajemo, Krstičević je danas (ponedjeljak) trebao u Beču prisustvovati sastanku CEDC-a zajedno s kolegama ministrima iz Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije. Nakon toga su u utorak svi zajedno iz Beča trebali otputovati u Sarajevo.

Do otkazivanja ovog putovanja došlo je samo tjedan dana nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju i potvrđenih informacija da je tužiteljstvo BiH otvorilo istragu potiv Krstičevića zbog navodnog počinjenja ratnog zločina tijekom vojnih operacija u Mrkonjić Gradu 1995.

Plenkovićeva molba

Neodlazak ministra obrane u Sarajevo može se tumačiti kao politička poruka hrvatske Vlade vlastima u BiH, ali i kao mjera opreza.

Ministar obrane, pak, tvrdi za Jutarnji list da u otkazivanju putovanja nema ničeg alarmantnog. “U ovom trenutku razgovaramo o proračunu za sljedeću godinu. Ja ću ići u Sarajevo i ne bojim se odlaska u Bosnu i Hercegovinu. Nisam se bojao u ratu pa se ni sad ne bojim. No, sad mi je prioritet proračun, a moj će pomoćnik Brzica sve odraditi vrlo kvalitetno”, rekao nam je ministar obrane.

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, Krstičević je još početkom prošlog tjedna planirao put u Beč i Sarajevo, no onda je stigla preporuka obavještajnih službi.

“Na osnovi događaja u Orašju i saznanja o istražnom postupku koji su BiH vlasti pokrenule protiv Krstičevića, Vojna sigurnosno-obavještajna agencija i Sigurnosno-obavještajna agencija dale su preporuku da ministar ne putuje u Sarajevo jer mu se ne može garantirati sigurnost”, rekao je za Jutarnji list visokopozicionirani izvor u Vladi.

Kako doznajemo, i sam premijer Andrej Plenković tražio je od Krstičevića da u ovom trenutku ne ide u Sarajevo. Krstičević nam je jučer rekao kako “nema informacije da postoji sigurnosna preporuka da ne odlazi u Sarajevo”.

Ministar Krstičević, kao i ostali ministri u Vladi kao predstavnici izvršne vlasti automatski po funkciji imaju i diplomatski imunitet. No, kako nam kažu naši sugovornici, ni to više nije garancija da u inozemstvu neće biti uhićeni.

Primjerice, belgijsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv, u to vrijeme izraelskog premijera, Ariela Sharona zbog uloge u masakru u palestinskim logorima Sabra i Šatila. Sharonu je tada bilo poručeno da će biti uhićen ako stupi na belgijsko tlo bez obzira na imunitet. Iako je procjena naših sugovornika da BiH vlasti ne bi poduzimale nikakve korake protiv Krstičevića kad bi on posjetio Sarajevo, hrvatske službe nakon događaja u Orašju i kritika kojima su izvrgnute pušu i na hladno.

“Eventualno uhićenje Krstičevića od strane BiH vlasti bio bi ogroman diplomatski incident i sumnjam da bi se odlučili na tako rizičan potez”, smatra naš sugovornik.

Tužiteljstvo BiH još je 2011. potvrdilo da je otvorilo istragu o mogućem počinjenu ratnih zločina na području općine Mrkonjić Grad 1995. Tom istragom obuhvaćen je i Damir Krstičević koji je u to vrijeme bio zapovjednik 4. gardijske brigade, čiji su pripadnici nakon operacije Oluja prešli na teritorij BiH i vodili vojne operacije na području Mrkonjić Grada. Srpska strana tvrdi da su nakon pogibije zamjenika zapovjednika 4. gardijske Andrije Matijaša Pauka hrvatski vojnici krenuli u osvetnički pohod, pri čemu je ubijeno 180 civila. Krstičevića se istražuje po zapovjednoj odgovornosti. Predmet je završio i pred Međunarodnim sudom u Haagu, ali je odbačen.

Naši sugovornici smatraju da u ovom trenutku ta istraga nije aktivna.

Ipak, nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a zbog navodnog počinjenja ratnih zločina na području Bosanske Posavine, u javnosti su se pojavile informacije da je to samo početak aktiviranja istraga protiv visokih časnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane. U tom kontekstu se spominju Ante Kotromanović, Ante Gotovina, Tihomir Blaškić i Damir Krstičević.

Zločini u Mrkonjić Gradu

Plasiranje priče o istrazi protiv Krstičevića podsjeća na vrijeme kada je 2011. za ministra obrane imenovan Ante Kotromanović. Samo nekoliko dana nakon toga iz Republike Srpske krenule su optužbe na njegov račun za počinjenje ratnih zločina na području Mrkonjić Grada. Sad se taj obrazac ponavlja. Tjedan nakon imenovanja na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade, počinju optužbe protiv Krstičevića.

Naši sugovornici tvrde da je situacija vrlo nezgodna za hrvatsku Vladu jer je nemoguće predvidjeti hoće li i kada Tužiteljstvo BiH iz ladice izvući predmet Krstičević. Zbog toga je, tvrde oni, sasvim razumljiv oprez hrvatskih službi i preporuka da Krstičević zasad ne putuje u Sarajevo.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • Gr (Gost_2209)

  Emoj Damire sta nam rade neprijetelji uvjek isti mesic pusicka ostojic pupovac josipovic jadranka kosor milanovic dodik bakir izadbegovic dragan covic

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2177)

  inače bi otišao da je mogao otkazat posao

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9182)

  zar se vlast..nije dovoljno blamirala i pokazala..ne..sposobnost..sa uhicenjima..svojih vojnika i generala..jos kad bi i njega uhvatili to bi bila blamaza nad blamazama..ravna ratnom porazu..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6203)

  Bit će ga uvatija proliv.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2839)

  Zna zašto nije iša. Očito mu je bilo pametnije ostat.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2149)

  A šta će reć? kako obranit državno odvjetništvo koje ne rješava optužnice na vrijeme? Isti smo ka i oni.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6142)

  (Gost_9182)
  zar se vlast..nije dovoljno blamirala i pokazala..ne..sposobnost..sa uhicenjima..svojih vojnika i generala..


  koga je naša vlast uhapsila. ako je hag naša vlast onda je

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6142)

  SUMNJIVA JNA PROŠLOST
  Objavljujemo tajne dokumente koji otkrivaju šokantne podatke o Damiru Krstičeviću - u rujnu 1991. bio komadant voda Kraljevačke brigade

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2256)

  nije bitno itako je Hrvatska taoc bosne

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8145)

  Nemojte se dirat u Krstičevićevu prošlost, to je sveta krava HDZovaca.
  Pa ima li itko normalne prošlosti?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8145) (Gost_6142)

  ima, ima samo se te proziva da nisu rvati i katolici, da su mrzitelji svega rvackog

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7966)

  Ja mislim da ova posljednja događanja u Orašju imaju za cilj da se taj prostor potpuno očisti od Hrvata jer to je jedini prostor koji dijeli rep.Srpsku od Srbije.Time bi onda oni imali vezu sa majčicom Srbijom isključivo preko prostora koja oni kntroliraju bez ikakvih zapreka i naseljenih 99% srpskim življem.Sve se ovo radi kako bi Srbi dobili ono što su izgubili na Kosovu i dalo bi im se u zamjenu za to.
  Volija bi da sam u krivu,al nažalost svi ovi događaji vode u tom pravcu,nažalost opet preko hrvatskih leđa i krvi naših palih branitelja nagrađuju druge.Ovime če Srbi dobit 50% i više Bosne,Muslimani ostatak a ti Hrvatski narode put pod noge po tko zna koji put.Hrvatski političari u Bosni i njihove obitelji će bit namireni od međunarodne zajednice a ti mali čovječe misli se di ćeš saviti svoje gnijezdo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7966) (Gost_6142)

  šta je sa zločinima? za njih ne treba nitko odgovarat

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9367)

  Svi zločini moraju bit kažnjeni! Bez obzira na nacionalnost.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij