hren
 

ČEKA SE KONSENZUS
Moguće je da će Vlada tražiti novog partnera koji bi imao 25% kompanije, dok bi Hrvatska držala kontrolni paket nešto manji od 75%

Vladin tim osmislio je model za otkup dionica Ine od strateškog partnera MOL-a koji se temelji na prodaji 25 posto dionica HEP-a putem inicijalne javne ponude, ali za zeleno svjetlo čeka se konsenzus koalicijskih partnera. Iako je razmatrana i mogućnost osnivanja nove tvrtke konzorcija, analizama je utvrđeno da se tako ne bi osiguralo dovoljno novca. Mogućnosti se razrađuju posljednja dva mjeseca, od kada se sumnja u ishod arbitraže koja je završena negativno za Hrvatsku. Pripremljene su i zakonske izmjene kako bi se doskočilo imovinskopravnim opterećenjima koja su zakočila djelomičnu privatizaciju HEP-a prošle godine.

Hoće li se zaista prodavati dio HEP-a da bi se otkupila Ina ovisi ponajviše o odluci MOL-a, koji se mora izjasniti misli li zaista napustiti Hrvatsku i po kojoj cijeni. Cijena je ključna, pogotovo uzmemo li u obzir da su rezerve Ine značajno pale, što uvelike utječe na njezinu današnju vrijednost. Vlada je uvjerena da IPO HEP-a može realizirati za šest mjeseci jer može koristiti pripremu iz 2015. Sve je na dugom štapu jer se čeka MOL i Most te obraćanje premijera Andreja Plenkovića koje je najavljivano do kraja tjedna. Službeno je tek rekao da će se o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice Vlade održane jučer, a nakon koje je potpredsjednik Vlade iz Mosta Ivan Kovačić poručio da “još nisu ništa odlučili, već se samo upoznali”.

Moguće je da će Vlada tražiti novog strateškog partnera koji bi kontrolirao 25 posto kompanije, dok bi Hrvatska u svojim rukama držala kontrolni paket nešto manji od 75 posto. Podsjetimo, mirovinski fondovi posjeduju 4,31 posto Ine, a na slobodnom tržištu je oko 1,7 posto dionica.

Izvor : Vecernji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_3072)

  oni su vraga osmislili..mozguni racunaju..navodno ono sta sta nevalja i sta su pokrali..i unistili..prodati..a komu..i sta je ostalo jos za prodaju..sve su rasprodali..mozda zrak i vodu..zaduzili su generacije..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2229)

  Koji je to lumen osmislio?
  Imamo pola Ine, Ina ima kapacitete opskrbljivat 4 Hrvatske.
  Čak ima 2 rafinerije.
  Sve šta triba dogovorit, je održavanje nekoliko zajedničkih objekata/cjevovoda.
  Čak i tankova ima dovoljno, da se može odrediti koji će kome.
  Ako triba nek prvi biraju.
  Naravno da bi vlasnik naftne industrije, na kraju naftne ere, poželio elektromonopolista, umisto partnerstva u firmi koja svake godine radi s manjim kapacitetom...
  Nekad se ovakve upravljače streljalo čim bi zinili, dok danas mogu sve uništit bez da im ko kune štete naplati...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_123)

  Dakle sada treba i HEP propasti da bi vratili deruto ruglo od INE, tvrtke bez ikakve ekonomskog boljitka. INA JE ZA STARO ŽELJEZO, a DIZEL VOZILA ĆE SE VOZITI JOŠ JEDVA 10-TAK GODINA. Kupnja Ine je čisti gubitak, pogotovo što će mo sve mi to platiti, porezni obveznici. Članovi Vlade RH ne bi ovo radili da plačaju iz svog žepa. Tragedija od ljudi koji tamo sjede.

  oko 3 godina prije
 • Os (Gost_7555)

  Portal indeks javlja inu kupuju od Madara braca milanovic cermak kortomanovic mesic josipovic sanader kutle

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4208)

  prodat kvarat HEP-a, bez da se ti novci ne reinvestiraju u primarne djelatnosti HEP-a je glupost. HEP i sam triba novih postrojenja, obnovu mriža i TS-a. a i koja centrala bi dobro došla da se ne kupuje struja vanka.
  bar jedna temeljna od 200 do 400MW i dvi vršne.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij