Croatian English French German Italian Spanish

 

Poslodavci u zdravstvu traže osnivanje tzv. Zdravog fonda koji bi se punio novcem od povećanja cijene cigareta.

U srijedu je stigao novi zahtjev za poskupljenjem cigareta. I to - ne zato da se napuni državni proračun, već da se skupi novac za liječenje bolesti izazvanih pušenjem. A kako je to zamišljeno?

Od malignih bolesti u Hrvatskoj svakoga dana umre 38 osoba, a ubojica broj jedan je rak pluća.

Zbog toga poslodavci u zdravstvu traže osnivanje tzv. Zdravog fonda koji bi se punio novcem od povećanja cijene cigareta.

''Odnosno da se na kutiju cigareta podigne cijena u prvoj godini 3 kune, u drugoj godini 4 kune, u trećoj godini 5 kuna'', kaže Dražen Jurković, direktor Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu.

Tako bi se kroz tri godine prikupilo milijardu i 840 milijuna kuna. Usporedbe radi, država sada za bolesti uzrokovane pušenjem na godišnjoj razini izdvaja oko milijardu i pol kuna. Osnivanjem Fonda pušači bi, zapravo, sami plaćali svoje liječenje.

''Ovo je jedina mjera kako stavrno možete smanjiti potrošnju tih proizvoda, jer svako apeliranje na svijest građana se nije pokazalo učinkovitim'', kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Ministar zdravstva ovu ideju trenutačno smatra neizvedivom.

''Treba razlikovati želje i realnost. Dakle, vidjet ćemo dalje šta je od toga realno i moguće. Ali mislim da apsolutno treba otvoriti dijalog, a ni u kom slučaju ne znači da sve ovo što predlažu da je moguće niti da je sve dobro'', rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ):

Građani s kojima smo razgovarali uglavnom podržavaju poskupljenje cigareta. Mark iz Zagreba rekao je da misli da bi prestao pušiti kada bi kutija cigareta bila preko 30 kuna.

''Mislim da će svatko uspjeti izdvojiti do 30-35 kuna, ali kad bi bile 50, mislim da bi onda to bio veliki napredak'', smatra Dino iz Pirovca.

''Tko puši, pušit će. I kupovat će cigarete ako su 5 kuna skuplje ili 5 kuna jeftinije'', kaže Petra iz Zagreba.

Ili možda ne.

''Analiza svjetske banke došla je do zaključka da 10 posto povećanje cijene donosi smanjenje konzumacije duhanskih proizvoda od 4 posto'', kaže Ivan-Kristijan Baričević iz Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu.

Zato predlažu i poskupljenje drugih proizvoda, poput slatkiša, alkoholnih pića i nezdrave hrane koja pridonosi razvoju mnogih bolesti. 

Izvor: Dnevnik.hrKomentari

  • Nema komentara

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Vezane vijesti

Zadnji komentari

Gost_1301
a štaćeš kada je tako na repertoaru meni ionako nije potreban
Gost_8580
Nijedna ustanova kojoj je vlasnik grad ne plaća najam kao ni mnoge udruge i slični.A što se tiče ove teme što se odjednom uhvatili di s...
Gost_7167
1740 a sta je to lose napisa 7202 Sad ovoga zriba jos i zalit
Gost_2161
bice jako tesko ostat u ligi,puno je igraca otislo,a i mic je otisa,a domazet i barac se vratili u primorac,neznan sto se to dogada,mil...