hren
 

KORAK DO MIRNIJE LUKE
Skupština "Prometa", koju čine predstavnici Banovine i 15 susjednih gradova i općina, donijela je odluku o dokapitalizaciji javne tvrtke na temelju odluke Gradskog vijeća iz srpnja prošle godine, kojom je Split povećao suvlasnički udio s dosadašnjih 65,04 na 80,78 posto.

Odluku o povećanju udjela u temeljnom kapitalu za gotovo 33,4 milijuna kuna prethodno su na svojim lokalnim parlamentima prihvatile sve jedinice lokalne samouprave osim Općine Podstrana.

Najvažnija posljedica aktualne odluke jest činjenica da se za spomenuti iznos skida "hipoteka" sa zemljišta u Hercegovačkoj ulici gdje se nalazi "Prometova" garaža i upravna zgrada, a time i prestaje kredit koji je Grad dao "Prometu" radi plaćanja duga slovenskoj tvrtki "A-Cosmos" za neplaćene autobuse kupljene davne 1990. godine.

No, Banovina je i dalje obvezna vraćati dug prema ljubljanskoj kompaniji, pri čemu je, kako smo doznali u gradskim financijama, "A-Cosmosu" lani plaćeno 17 milijuna kuna, ovogodišnja obveza iznosi 15,7 milijuna, a dogodine će se na račun distributera vozila prebaciti završnih 4,5 milijuna kuna. Sve u svemu, Grad je Slovencima od sada do kraja 2018. godine, prema nagodbi, dužan podmiriti ne baš malih 20,2 milijuna kuna.

– Ovakvim povećanjem temeljnog kapitala "Promet" će poboljšati svoju likvidnost, a odluke će se donositi brže i jednostavnije. Možemo slobodno reći da je ovo prvi važniji korak prema stabilizaciji tvrtke nakon dužeg vremena – kazao nam je Tomislav Vojnović, direktor javnog prijevoznika, koji nije krio zadovoljstvo usvajanjem promjena, te je dodao kako je u tijeku njihova provedba na Trgovačkom sudu.

Povećanjem suvlasničkog udjela Grada u "Prometu" proporcionalno se smanjio udio ostalih gradova i općina, ali će se zato broj članova Nadzornog odbora povećati s dosadašnjih 13 članova na 15. Tako, primjerice, Grad Solin umjesto dosadašnjih pet posto vlasništva ima 2,75 posto, Kaštela su s 9,5 pala na 5,2 posto udjela, Trogir s 4,25 na 2,34 posto, a Omiš s 5,1 na 2,79 posto. Ostali suvlasnici prema novoj raspodjeli imaju manje od jedan posto.

Loša vijest za putnike je poništavanje javnog natječaja za kupnju osam rabljenih autobusa, koji bi spasili desetkovani vozni park, što smo i najavljivali u ranijim tekstovima. Naime, zbog izglasavanja privremenog financiranja Grada, nijedna leasing kuća nije dostavila svoju ponudu na nadmetanje.

– Iako je bilo naznaka da će se nekoliko tvrtki javiti, jer su preuzele natječajnu dokumentaciju, nažalost, čim je donesena odlukla o privremenom financiranju, povukli su se. Žao nam je zbog toga, mogli smo za koji dan imati pet zglobnih i tri "solo" autobusa na ulicama, ovako ćemo se morati strpjeti do neke sretnije prilike – zaključio je Vojnović.


Radnicima skinut kredit s leđa

Sindikat vozača i prometnih radnika "Prometa" također izražava zadovoljstvo dokapitalizacijom tvrtke.

– Većinski vlasnik preuzima "Prometov" dug i tako skida fiduciju i teret vraćanja kredita s leđa radnika, što je jedino ispravno i moralno rješenje budući da mi nismo krivi za nastale dubioze. Odluka otvara nove mogućnosti, kao što je novi društveni ugovor i potpisivanje EU-ove deklaracije 1370 sa svim suvlasnicima, definiranje i primjena komunalnog prijevoza prema europskim standardima – komentirao je sindikalac Teo Bulić. Najbrojniji sindikat u javnom prijevozniku izrazio je razočaranje propadanjem natječaja za kupnju polovnih autobusa:

– Nedostatak vozila još nam više komplicira ionako teško sastavljanje rasporeda i pružanje kvalitetnije usluge.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij