hren
 

PREBIRANJE SMEĆA
Najjednostavnije rečeno, riječ je o "reketu" od 100 mlijuna kuna, na koliko tvrtka Tehnix procjenjuje svoj "čarobni" pogon za mehaničko-biološko-termičku obradu otpada, a čiju gradnju je ministar Slaven Dobrović "preporučio" gradonačelniku Splita Ivi Baldasaru, uvjetujući tim pogonom sanaciju Karepovca.

Prije svega, iz dosadašnjih postupaka Ministarstva zaštite okoliša očito je da na sve moguće načine pokušavaju onemogućiti početak sanacije deponija.

Sanaciju bi, prema potpisanom ugovoru, Fond za zaštitu okoliša trebao sufinancirati s 40 posto sredstava. Po izdanoj građevinskoj dozvoli, radovi moraju početi do 25. travnja, inače većinu dokumentacije treba ishoditi ponovno.

Grad Split je još sredinom prosinca poslao na suglasnost natječajnu dokumentaciju, no iz Ministarstva nema odgovora sve do ovog tjedna, kada je usuglašeno koji dio dokumenata treba prilagoditi novim propisima o javnoj nabavi.

Ministarstvo pritom inzistira na tome da se u proces sanacije ubaci "mobilni pogon za obradu otpada", a ministar Dobrović pritom gradonačelniku Splita toplo preporučuje tvrtku "Tehnix".

Nije to uopće toliko iznenađenje: da ne vidi ništa sporno u tome što otvoreno promovira i ide naruku točno određenom proizvođaču, ministar redovito potvrđuje u intervjuima domaćim medijima. Pritom najavljuje čak i prilagodbu pravila kada su u pitanju javni natječaji kako bi "Tehnix" lakše dolazio do posla.

Do sada, naime, "Tehnix" sa svojom opremom nije prošao nigdje u EU-u. Na natječaju za opremanje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac, na primjer, nije prošao jer jednostavno ne udovoljava traženim referencijama.

Nema dovoljan godišnji promet, nema potrebne kadrove, a i sama tehnologija je upitna jer se sortiranje otpada u njihovu pogonu uglavnom svodi na ljudski rad. Istovremeno, u razvijenim zemljama taj je proces, zbog opasnosti za zdravlje radnika, skoro pa sasvim automatiziran.

Osim toga, prema riječima vlasnika "Tehnixa" Đure Horvata, a i prema promomaterijalima ove tvrtke, nakon obrade otpada u njihovu pogonu ostaje čak 50 posto RDF-a.

Naime, MBO pogon služi za obradu ostatka otpada koji građani nisu sami razvrstali. Iz tog otpada izvlače se korisne sirovine, a ostatak se pakira u RDF – balirani obrađeni otpad namijenjen spaljivanju. Može se spaliti u cementarama, a može se i prodati drugima koji ga spaljuju. Vrijednost tehnologije za obradu otpada je veća što je količina RDF-a koja ostaje na kraju manja. Količina od 50 posto je, blago rečeno, velika.

Stalne odgode

U slučaju Karepovca, problem je to veći što bi se sav taj RDF odlagao na deponiju, pod vedrim nebom. To opet znači da Karepovac ostaje aktivan unedogled, jer notorna je činjenica da istovremeno s ucjenama u vezi sa sanacijom, Ministarstvo na sve načine pokušava odgoditi, ako ne i sasvim zaustaviti, projekt Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Posljednja Dobrovićeva izjava u pitanje donosi i samu lokaciju Centra, a praćena je kampanjom dezinformacija o potencijalnoj opasnosti za pitku vodu.

Istina je da CGO Lećevica ima predviđenu potpunu zaštitu vode kao, uostalom, i svi ostali planiarni CGO-i. Sva voda se prikuplja, pročišćava i ponovno koristi. Sporna trasiranja vode na lokaciji služe kako bi se utvrdilo koliko bi voda putovala do izvorišta u situaciji katastrofalnog potresa koji bi razorio cijelo područje, pa tako i Centar za gospodarenje otpadom.

Pogon "Tehnixa" takve sustave zaštite nema.

No, ministarstvo i sama tvrtka "Tehnix" već su u Plan gospodarenja otpadom uvrstili odredbe koje idu naruku ovom proizvođaču. Tako je "Tehnix" jedan od rijetkih subjekata čiji je prijedlog prihvaćen u javnoj raspravi o Planu gospodarenja otpadom.

Riječ je o formulaciji kojom bi prednost na natječajima imale "najbolje raspoložive tehnike na području RH", uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i uz povoljne uvjete HBOR-a za financiranje, "uz jasno prikazanu studiju isplativosti za dokazivanje postizanja ekoloških, ekonomskih i socijalnih uvjeta".

Sve je očito

Kada se ova odredba stavi u kontekst izmjena Zakona o javnoj nabavi po kojoj cijena više ne mora biti ključni element u ocjeni ponuda, očito je da se Ministarstvu ostavlja širok prosto procjene koja je to "najbolja raspoloživa tehnika na području RH".

Valja podsjetiti da je provođenje Plana gospodarenja otpadom teško 3,5 milijardi kuna iz EU fondova. Kada se zna da pri tom ministarstvo inzistira na "mobilnom" postrojenju, a "Tehnix" taj svoj pogon naziva mobilnim, onda je pogodovanje još očitije.

Važna je pritom napomena kako "Tehnixov" pogon nije mobilan. Kako se vidi na njihovim internetskim stranicama, zahtijeva betonske zgrade kao i svaki drugi pogon za obradu otpada. Tvrtka čak reklamira da su na krovovima tih objekata predviđeni solarni paneli. "Tehnixov" pogon mobilan je toliko što se strojevi mogu razmontirati, baš kao i svaki drugi stroj na svijetu.

Što bi onda zapravo Split trebao platiti 100 milijuna kuna?

Trebao bi platiti nepotrebni, skupi, zastarjeli pogon koji, ako se završi CGO Lećevica, nikad neće niti profunkcionirati. Još gora opcija bi bila da ministar do kraja minira CGO Lećevica, pa da taj pogon zaista bude napravljen na Karepovcu i da zaista profunkcionira. Za građane Splita, značilo bi to održavanje Karepovca još desetljećima.


Na Bikarcu nisu prošli

Da bi se Tehnixova tvornica RDF-a - jer o tome se u suštini radi - sagradila, treba mijenjati urbanističke i prostorne planove, otkupiti zemljište i ishoditi dokumentaciju.

Za sve to treba vremena, otprilike onoliko koliko će trebati da se završi Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici - ako ga ministarstvo ne minira. Prema tvrdnjama iz ministarstva, Tehnixova tenologija bi se naknadno premjestila u Lećevicu.

No, to ne ide tako. Lećevica se gradi novcem iz EU fondova koji su prilično striktni kada je nabava opreme u pitanju. Oprema s Karepovca bi morala proći istu tu proceduru a, napomenimo ponovno, na natječaju za šibenski CGO Bikarac nije prošla.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij