hren
 

SUSRET U VARŠAVI
Donald Trump u srijedu je doputovao u Varšavu, čime je započeo četverodnevni posjet tijekom kojega će najprije boraviti u Poljskoj, a potom na summitu G20 u njemačkom Hamburgu, gdje će se među ostalima bilateralno sastati i sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Na marginama summita Trump se sastao i s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i i razgovarao o bilateralnim odnosima. Trump je posebni gost u glavnom poljskom gradu na sastanku na vrhu zemalja Inicijative triju mora, koju su zajednički pokrenule Hrvatska i Poljska.

Tijek susreta pratite u nastavku:

12:15 Počeo je bilateralan sastanak Donalda Trumpa i Kolinde Grabar-Kitarović s izaslanstvima, javlja urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. U pratnji Predsjednice su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.


Sastanak Kolinde Grabar-Kitarović i Donalda Trumpa

11:45 Predsjednica Grabar-Kitarović koja predvodi sastanak kazala je kako je željezna zavjesa pala i zid je srušen, ali kako su podjele ostale te ih treba ukloniti.

"Puno smo razgovarali o solidarnosti i našoj suradnji. Gorbačov je srušio Berlinski zid. Oni koji su od nas rođeni s pogrešne strane "željezne zavjese" vidjeli su kako se svijet ruši. Zid je u fizičkom smislu srušen, ali postoje brojne posljedice u našoj regiji", rekla je Grabar-Kitarović.

11:42 "Amerika se zalaže za otvoreno tržište, nikada nećemo koristiti energent kao sredstvo ucjene. Bit ćemo vam vjeran i pouzdan partner", kazao je Trump.

"Inicijativa triju mora ima potencijal postići sve ove ciljeve i to vrlo dobro jer imate jako dobre ljude koji će provesti ovaj posao. Primjerice, riječ je o plutajućem LNG terminalu na hrvatskom otoku Krku", kazao je Trump.

11:40 Trump se posebno zahvalio Poljskoj na gostoprimstvu za oko 5000 američkih vojnika te na njezinoj potpori NATO-u.

"Snažni savez s Poljskom ostaje od ključne važnosti za odvraćanje od bilo kakvog sukoba i pruža jamstvo da rat između velikih sila nikada više ne pohara Europu", kazao je Trump i istaknuo važnost NATO-a u istočnoj Europi suočenoj s destabilizirajućim ponašanjem Rusije u regiji. SAD, poručio je, radi s Poljskom na tom pitanju.

11:30 Trump je prilikom otvorenja poručio kako ova regija za njega ima poseban značaj obzirom da je njegova žena Slovenka

"Hvala predsjedniku i predsjednici koji su domaćini ovog sastanka. Ovo je simbol ove prekrasne Inicijative, obavili ste sjajan posao. Ova je inicijativa važan posao jer je moja supruga iz Slovenije. Nadišli ste godine i godine opresije i ujedinila vas je misija da će vaše ekonomije prodisati. Znam kakvi ste vi ljudi i sve nas to danas ovdje okuplja," započeo je Trump.

11:28 Predsjednica je na Twitteru objavila fotografiju susreta s Trumpom. Navela je kako se radi o susretu sa specijalnim gostom.


"Jačanje poljske pozicije u EU"

Posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Varšavi jača poljsku poziciju u Europskoj uniji, rekao je u četvrtak poljski predsjednik Andrzej Duda.

Američki predsjednik doputovao je u Poljsku u pratnji prve dame Melanije Trump, kćeri Ivanke Trump te zeta Jareda Kushnera.

"Ovo je drugo putovanje predsjednika Trumpa i ono počinje u Poljskoj. To pokazuje da smo mi zemlja koja je važna i to jača našu poziciju u Europskoj uniji", rekao je Duda na poljskom radiju.

Inicijativa triju mora okuplja 12 zemalja – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

U svom polusatnom govoru na varšavskom trgu Krasinski američki će predsjednik "predstaviti viziju ne samo budućih odnosa s Europom nego i budućnosti našeg transatlantskog saveza i njegove važnosti za sigurnost i napredak Amerike", rekao je uoči turneje njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost general H. R. McMaster.

Očekuje se da će Trump dobiti toplu dobrodošlicu poljskih konzervativaca, s kojima često dijeli slična stajališta. Promatračima će biti zanimljiv i Trumpov stav prema čelnicima poljske stranke Pravo i pravda, koju oporba optužuje da slabi pravnu državu i ignorira europske vrijednosti.

S druge strane, zajednica Židova u Poljskoj izrazila je u srijedu žaljenje što Trump tijekom svojega posjeta neće otići do Spomenika herojima varšavskog geta, kao što su činili njegovi prethodnici.

"Od pada komunizma 1989. svi predsjednici i potpredsjednici Amerike koji su bili u posjetu Varšavi odlazili su do Spomenika herojima geta. Duboko žalimo što predsjednik Trump prekida s tom poštovanja vrijednom tradicijom", rekli su u izjavi čelnici poljske židovske zajednice. "Nadamo se da taj nedostatak poštovanja ne odražava stajališta i osjećaje američkog naroda", dodali su.

Nakon posjeta Poljskoj Trump odlazi na summit G20 koji se u petak i subotu održava u Hamburgu.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij