hren

U ponedjeljak je održana tematska sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Na maratonskoj sjednici koja je trajala gotovo 8 sati vijećnici, struka i zainteresirani predstavnici civilnog sektora raspravljali su o zaštiti okoliša sliva rijeke Cetine sa svim projektnim aspektima, a u svezi s Kombi kogeneracijskom plinskom elektranom Peruća (KKPE).

Ovakva tematska sjednica bila je svojevrstan presedan u hrvatskim okvirima i dobrodošao primjer kako se javnost uključuje u raspravu o tako bitnim stvarima za budućnost nekog podneblja. Otvoreno je to za vrijeme rasprave priznao i magistar fizike Mislav Cvitković, koji je predstavljao skupinu sveučilišnih profesora, ali i inicijativu “Ne daj se, Cetino”. Iako su neki nastupi bili emotivni, a povremeno je bilo i povišenih tonova, sjednica je završena u pomirljivom tonu.

Tome je ponajviše doprinio župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Prvo se osvrnuo na nekoliko govornika:

– Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na današnjoj tematskoj sjednici, nadam se da su svi iskoristili priliku reći što imaju. Zahvaljujem i zastupnicima koji su sudjelovali u raspravi. g. Marijan Štulac rekao je ako nemamo dovoljno zelene energije pribjegavamo izgradnji termoelektrane. Gospođa Anamarija Matan rekla da Ministarstvo mora uzeti u obzir mišljenje povjerenstva, ali i primjedbe koje su pristigle na studiju, a koliko čujem, ima ih podosta. Poštovani gospodine Marko Lovriću, svaka čast. Najviše ste mi danas od svih otvorili oči. Gdje je Hrvatska danas trebala energetski biti s obzirom na sve resurse koje imamo? Put ide prema obnovljivim izvorima – kazao je župan.

Onda je podsjetio, bez prozivanja, na neke odluke i događaje koje su se dogodili posljednjih nekoliko godina:

– Koristim priliku da neke stvari spomenem terminski, bez imena. Proguglajte doma o kome se radi i o kojoj situaciji. 47 vijećnika ove skupštine 22. listopada 2013. godine uz jedan suzdržan glas donosi prostorni plan. Nadalje, prihvatljivost za ekološku mrežu KKPE Peruća 15.10.2015. godine. Prije 22. listopada 2013. Gradsko vijeće grada Sinja u kolovozu 2013. jednoglasno daje pozitivno mišljenje o nacrtu konačnog prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana SDŽ-a. 22. travnja 2016. tadašnji ministar donosi odluku o imenovanju stručnog povjerenstva o imenovanju savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja.

Predsjednik Hrvatskog sabora 20. travnja 2017. na prijedlog Vlade upućuje u saborsku proceduru donošenje strategije koja je 13.10.2017. u 12 sati i 18 minuta izglasana za 116 glasova. To su detalje o kojima treba voditi računa – prisjetio se župan.

Uočio je jeda “detalj” u svezi energetskog foruma održanog u rujnu ove godine u Splitu:

– Naša županija je Bogom dana za veliku sumu instalirane snage iz niza prirodnih resursa. 27. i 28. rujna ove godine održan je energetski forum u hotelu Cornaro u Split. Bio sam prisutan jer je to jako dobra tvar. Ispred je održan prosvjed kojega također podržavam, a organizirala ga je udruga “Ne daj se, Cetino”. Na letku se moglo vidjeti da je Forum suorganizirala jedna stranka – rekao je župan.

Onda je iznio prijedlog zaključaka:

– Bit ću slobodan predložiti zaključke s ove tematske sjednice. Nadam se da ćete svi biti za njih. Župan je potom predložio sljedeće zaključke:

1. Činjenica je da je Republika Hrvatska u situaciji uvoziti više od 50% primarne energije, a električne energije i do 37% i to u vršnom vremenu, kada je u pravilu električna energija na tržištu najskuplja.

2. Svjesni činjenice postojanja brojnih hidro i obnovljivih resursa za dobivanje električne energije iz hidro i obnovljivih izvora, potrebno je da Republika Hrvatska mora koristiti te potencijale s ciljem stvaranja preduvjeta za vlastitu energetsku neovisnost.

3. Poznato je da se na području Splitsko-dalmatinske županije samo iz hidro izvora instalirane snage 961,35 MW, a po predviđanju ima i planovima HEP-a (bez privatnih investicija) može instalirati dodatnih 1702 MW snage iz RHE Korita, CHE Mosor i mini hidro elektrane Peruća te iz hidro izvora — sedamnaest mini- hidro elektrane ukupno 15 MW.

4. Slijedom ovih poznatih činjenica, Splitsko-dalmatinska županija otvara mogućnost te potencira realizacije energetskih projekata primarno iz hidro i obnovljivih izvora energije: vode, sunca i vjetra.

5. Ukoliko bi Republika Hrvatska i nakon realizacije spomenutih projekata iz obnovljivih izvora i dalje bila u potrebi uvoza dodatne energije, otvara se mogućnost izgradnje i drugih, sličnih izvora električne energije. Takvi projekti svakako moraju biti planirani s najsuvremenijim tehnologijama za zaštitu ljudi, vode, zraka i okoliša, vodeći računa o lokaciji zbog iskoristivosti toplinske energije – zaključio je time svoje izlaganje župan Boban.

Miro Bulj je potom, radi pojašnjenja zaključaka, zatražio stanku od 5 minuta. MOST-ov vijećnik pročitao je sadržaj Deklaracije o Perući koju je prihvatilo sinjsko Gradsko vijeće i koja je bila predložena Županijskoj skupštini još prošlog ljeta.

Nakon stanke, vijećnici su odbili predloženu Deklaraciju, a velikom većinom glasova prihvaćeni su zaključci koje je predložio župan Boban.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij