hren
 

Krajem listopada u svjetskoj knjizi narudžbi novih 625 ugovora, ukupna vrijednost zaključenih novogradnji je 47,3 milijarde dolara.

U listopadu hrvatska velika brodogradilišta nisu zaključila nove ugovore o gradnji, pa u ovoj godini imaju ukupno četiri narudžbe vrijedne 192,5 milijuna kuna, no svjetska knjiga narudžbi u ovoj godini nastavlja se popunjavati bolje nego prethodne godine, za 29 posto.

Krajem listopada ukupan broj novih narudžbi brodova povećan na 625 s 571 ugovora zaključena do kraja rujna.  Ukupna vrijednost zaključenih novih gradnji je 47,3 milijarde dolara, a od toga najveća je vrijednost ugovora južnokorejskih brodograditelja, 13,7 milijardi dolara, dok Kina prednjači gledano po količini cGT-a i DWT-a.

Na 50% 'zlatnih godina'

Rezimirajući ovogodišnju sliku poslovanja svjetske brodogradnje ravnatelj Hrvatske brodogradnje Jadranbrod Siniša Ostojić ističe kako je, unatoč pomacima, ugovaranje novih brodova još uvijek na relativno niskim razinama. Gledaju li se isporuke brodova, u ovoj godini bilježi se da ih je ostvareno 1314 do kraja listopada, s oko 88 milijuna DWT-a i oko 29,4 milijuna cGT-a.

Uspoređujući taj rezultat s onim iz "zlatnih godina" za svjetsku brodogradnju, od 2010. do 2012., kada je u prosjeku godišnje u svijetu isporučivano gotovo 3000 brodova, s oko 158 mil. DWT-a i 51 milijun cGT-a, Ostojić ističe kako su ovogodišnje isporuke na razini od oko 50 posto tadašnjih poslova. Za hrvatske škverove najbolji su bili dani od 2004. do 2007. kada su isporučivali u prosjeku 25 brodova godišnje, s oko 856.700 DWT-a i oko 424.600 cGT-a. U ovoj godini isporučila su ukupno 6 plovnih jedinica s oko 82.600 DWT-a i oko 84.000 cGT-a. Procjene su, kaže Ostojić, da će se ovakvo stanje na svjetskom tržištu stabilizirati i kretati u sljedećim godinama na nivou od oko maksimalno 2.000 isporučenih brodova godišnje. 

Svjetske kompanije

A dok u Hrvatskoj pratimo pripremu novog sanacijskog programa u brodogradnji, ovaj put za najvećeg brodograditelja Uljanik, zanimljivi su i podaci o stanju u drugim svjetskim kompanijama. Talijanska grupacija Fincantieri ima popunjene kapacitete za narednih šest godina, a vrijednost 97 brodova koje će graditi je veća od 20 milijardi eura.

Nizozemska grupacija Damen ušla je u otkup rumunjskog brodogradilišta Mangalia od korejske grupacije Daewoo Mangalia Heavy Industries, koja je i najveće svjetsko brodogradilište s udjelom od 8 posto.  I druga korejska brodogradilišta prolaze turbulentne situacije - tamošnja Eximbanka namjerava prodati većinski udjel u brodogradilištu Dae Sun Shipbuilding & Engineering, dok je zamjenik predsjednika grupacije Hyundai Heavy Industries Kwon Oh-Gap najavio da bi kompanija u sljedećih osam mjeseci mogla zatvoriti sva svoja brodogradilišta, zbog nedostatka novih narudžbi. 

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul