hren
 

MINISTARSTVO POSLALO DEMANTIJ ČLANKA „UDRUGE U POTPUNOM ŠOKU APSURDOM IZ ZAKONA MINISTRICE MURGANIĆ“
Novim izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi po prvi puta osobnu invalidninu moguostvariti i osobe s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju koje primaju plaću i autorski honorar.

Svjesni činjenice kako je zapošljavanje osoba sinvaliditetom otežano i rijetko, Ministarstvo je ovim zakonskim rješenjem potaknulo zapošljavanje ove skupine naših građana. Primjerice, osobe s Down sindromom koji su zaposleni nekoliko sati dnevno, i primali su plaću, nisu mogli ostvariti osobnu invalidninu.
Pozitivne promjene koje donosi ovaj zakon jesu i povećanje iznosa osobne invalidnine na 1.500 kn i doplatka za pomoć i njegu na iznos od 600 kuna te proširenje kruga osoba koje mogu koristiti status njegovatelja (supružnici, izvanbračni, kao i isto spolne zajednice). Osobe s invaliditetom koje imaju mirovinu mogu ostvariti osobnu invalidninu na isti način na koji su to mogli ostvarivati i ranije, po dosadašnjim propisima.

Skrećemo pažnju kako je Ministarstvo ovim zakonskim izmjenama proširilo pravakorisnika osobne invalidnine, proširilo krug osoba koje mogu koristiti status njegovatelja,povećalo novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, tenije smanjilo prava postojećim korisnicima. Korisnici osobne invalidnine i doplatka zapomoć i njegu mogu očekivati povećanje novčanog iznosa od 1. travnja 2018. Godine, navodi se u demantiju koji je pristigao na našu adresu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul