"Bliski smo prijatelji vaše zemlje", kazala je nakon sastanka s hrvatskim premijerom njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njemačka premijerka rekla je kako je njena zemlja zainteresirana za jačanje suradnje i kako znaju da hrvatska Vlada radi na provođenju reformi, te da smatra da su te reforme dobre i za razvoj zemlje i za ljude. Istaknula je važnu ulogu Hrvatske u regiji rekavši kako je svjesna da se radi o kompliciranom susjedstvu i stavljajući poseban naglasak na situaciju u Bosni i Hercegovini i probleme sa Slovenijom. 

Merkel je naglasila kako po pitanju migracija dobro surađuju s Hrvatskom koja još nije članica Schengena. 

"Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti" rekla je njemačka kancelarka.

Premijer Plenković rekao je da je Njemačke prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner, a kao vrlo bitnu stavku partnerstva dviju zemalja istaknuo je dva i pol milijuna njemačkih turista u Hrvatskoj prošle i ove godine. Naglasio je i važnu ulogu Hrvata u Njemačkoj koji su dobro integrirani u njemačko društvo i svojim radom doprinose i Njemačkoj i domovini. 

"Fokusirani smo na potpisivanje akcijskog plana", rekao je premijer naglasivši da se radi o živom dokumentu koji će definirati sve razine suradnje, a bit će dovršen u narednim mjesecima.   

"Akcijski plan je pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima“, rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Hrvatski premijer je pojasnio da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.

"Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemelja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu“, dodao je Plenković.

Ulazak u Schengen

"Za Hrvatsku je osobito važno što će 2020. presjedati Vijećem EU-a, želimo da RH bude i domaćin summita zemalja EU-a i zemlja JI Europe", rekao je Plenković naglasivši kako je članstvo u schengenskoj zoni prvi koraku čvršćoj integraciji te da očekuje potporu Njemačke kako bi Hrvatska taj cilj ostvarila do početka svojeg predsjedanja EU-om. 

Merkel je podržala nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu. "Mislim da se krećemo u dobrom smjeru i Njemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Schengenski prostor“, izjavila je kancelarka.

Kada su u pitanju moguće promjene granica na Balkanu, Hrvatska je oprezna jer bi to moglo imati utjecaja i na susjedstvo, rekao je Plenković.

S time se slaže i Merkel koja je proteklih tjedana nekoliko puta naglasila potrebu ne mijenjanja granica na zapadnom Balkanu.

Prije susreta s kancelarkom, Plenković se susreo s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore.

Dvodnevni radni posjet nastavlja razgovorima u medijskoj kući Axel Springer koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild.

Nakon toga će u demokršćanima bliskoj zakladi Konrad Adenauer održati predavanje na temu "Hrvatska i budućnost EU-a“.

Plenković posjet završava u utorak navečer razgovorom s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.


Izvor: Twitter / Andrej Plenković

Podsjetimo, hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje se u utorak susreo i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Na početku svog posjeta je, obraćajući se u Veleposlanstvu RH u Berlinu pripadnicima hrvatske zajednice, najavio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

"Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je hrvatski premijer obraćajući se pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

On je najavio i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe uključujući i temu migracija koja je, kako je naglasio Plenković, za Njemačku vrlo važna.

"Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi“, rekao je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

"Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da će susret s kancelakom, koji je, kako je rekao, dogovoren početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, poslužiti i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Tom je prilikom istaknuo važnost njemačke i njezine vlade zbog toga što su „čimbenik stabilnosti“ u Europi.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno