Jedna od dilema pred kojom se nalazi poduzetnik prilikom pokretanja poslovanja je otvoriti tvrtku ili obrt. Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje što je bolje jer svaki organizacijski oblik ima svoje prednosti i nedostatke, a optimalno rješenje ovisi o brojnim detaljima.

Usporedili smo bitne osobine obrta i tvrtke, s naglaskom na administrativne i porezne troškove. Pritom treba uzeti u obzir to da postoji više vrsta obrta, ovisno o vrsti djelatnosti i poreznom tretmanu. Također, postoje različite vrste poduzeća (tvrtki), a za male poduzetnike najpogodniji organizacijski oblici su d.o.o. ili. j.d.o.o.

Uvjeti i troškovi osnivanja

Osnivanje obrta najjednostavniji je i najjeftiniji način pokretanja biznisa. Registracija se provodi u nadležnom uredu državne uprave u županiji ili gradu ili putem servisa eObrt, nema uplate temeljnog kapitala, a troškovi osnivanja kreću se oko 600 kuna (270 kuna za izdavanje obrtnice plus administrativne pristojbe). Obrtnica se čeka oko dva tjedna.

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) osniva se sa simboličnih deset kuna temeljnog kapitala, a pogodno je za uslužne djelatnosti kod kojih nema velikih ulaganja u opremu. J.d.o.o. se osniva kod javnog bilježnika, a troškovi iznose oko 950 kuna.

U odnosu na d.o.o., prednost je niži ulazni trošak, ali zato na kraju godine od ostvarene dobiti trebate izdvojiti najmanje četvrtinu dok se ne ispuni minimalna visina temeljnog kapitala od 20.000 kuna kao u d.o.o.-u. Društvo može imati samo jednog direktora i maksimalno tri osnivača.

Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) najčešći je organizacijski oblik poslovanja malih poduzetnika. Za njegovo osnivanje potreban vam je početni kapital od 20.000 kuna, kojim nakon osnivanja možete slobodno raspolagati. Po novim pravilima, društvo možete osnovati s minimalno 5000 kuna, a preostali dio (15.000 kuna) morate uplatiti u roku od godine dana od dana upisa.

Troškovi osnivanja kreću se oko 4000 kuna. Za razliku od j.d.o.o.-a, d.o.o. može imati neograničen broj direktora i osnivača.

Izmjenama Zakona o trgovačkim društvima, koje su stupile na snagu početkom travnja, predviđena je mogućnost online osnivanja tvrtke te ukidanje nekih administrativnih troškova.

Ograničavajući faktor prilikom osnivanja obrta je to što u većini slučajeva osnivač mora imati odgovarajuću stručnu spremu vezanu uz djelatnost. Primjerice, ako otvarate automehaničarski obrt, morate imati majstorski ispit ili završenu strukovnu školu.

Za razliku od trgovačkih društava, obrt se može osnovati samo za jednu djelatnost. S druge strane, tvrtka se može registrirati za neograničen broj djelatnosti kojima se želi baviti, neovisno o školama i kvalifikacijama.

Obrt je vezan za osobu i podrazumijeva samostalno obavljanje djelatnosti dok tvrtka može imati jednog ili više vlasnika.

Odgovornost za preuzete obveze

Ključna razlika između trgovačkih društava i obrta je odgovornost za preuzete financijske obveze. Obrtnik odgovara za preuzete obveze cjelokupnom osobnom imovinom (osim propisanih minimalnih izuzeća), a vlasnik poduzeća (d.o.o. i j.d.o.o.) samo imovinom koja je unesena u tvrtku (ograničena odgovornost).

Zbog višeg stupnja odgovornosti obrtnici imaju veći kredibilitet prema klijentima i financijerima nego vlasnici malih tvrtki.

Međutim, valja naglasiti kako i vlasnici malih tvrtki prilikom preuzimanja značajnijih obveza (velike narudžbe, krediti i sl.) u pravilu moraju dati osobna jamstva, što znači da za dio obveza odgovaraju osobnom imovinom.

Izvor: tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij