Točno na današnji dan prije 25 godina dalmatinska metropola i više od 100 tisuća građana okupljenih na splitskoj Rivi dočekali su „Vlak slobode“ s čijim je dolaskom označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije "Oluje“ te je hrvatski jug simbolično povezan s ostatkom domovine

U spomen na jedan od najvažnijih događaja iz suvremene hrvatske povijesti, danas je u galeriji Muzeja Grada Splita otvorena izložba “Vlak slobode – 25 godina poslije”, a uz poštivanje svih propisanih mjera u borbi protiv korona virusa.

Točno na današnji dan prije 25 godina dalmatinska metropola i više od 100 tisuća građana okupljenih na splitskoj Rivi dočekali su „Vlak slobode“ s čijim je dolaskom označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje“ te je hrvatski jug simbolično povezan s ostatkom domovine.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izložbu i prezentaciju postave ocijenio je kao iznimno kvalitetnom, stručnom i kreativnom.

– Ova izložba prikazuje događaj koji je snažno zabilježen u memoriji hrvatskog naroda. Važno je stalno obnavljati sjećanje na taj veliki događaj. Za nas Splićane „Vlak slobode“ bit će zapamćen po tisućama građana radosnih i ponosnih lica koji su ga dočekali. Bit će zapamćen i po onome povijesnom govoru našeg ratnog vođe, predsjednika Tuđmana koji kada je upitao onu čuvenu: „Što mi preostaje da vam još obećam?“, Splićani i ljudi iz svih krajeva Dalmacije i otoka, u jedan glas su mu odgovorili: „Vukovar, Vukovar!“ – podsjetio je splitski gradonačelnik na slavni trenutak iz kolovoza 1995. godine.

Sama izložba nastala je kao rezultat suradnje Muzeja grada Splita, splitskog Muzeja Domovinskog rata i zagrebačkog Hrvatskog željezničkog muzeja. Autori izložbe i prigodnog kataloga su ravnateljica Muzeja grada Splita Branka Brekalo, kustos Marijan Čipčić, potom ravnatelj Muzeja Domovinskog rata Matej Gabrilo, Petra Ugrin, te Renata Veličan iz Hrvatskog željezničkog muzeja.

Izložba s brojim izvornim artefaktima i dokumentarnom građom kao što su fotografije, novinske naslovnice, plakati, dijelovi ratnih i željezničkih odora, kao i maketa željezničke kompozicije „Vlaka slobode“, približava posjetiteljima značaj i emocije dana kada je u grad pod Marjanom, u poslijepodnevnim satima, iz Zagreba preko Knina doputovao vlak sa predsjednikom Franjom Tuđmanom i cjelokupnim državnim vrhom donijevši Splitu i Dalmaciji toliko željenu – slobodu.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij