SVE VIŠE ZARAŽENIH
Zbog povećanog broja novozaraženih od koronavirusa, Švedska odustaje od svoje dosadašnje strategije u borbi s koronavirusom i odlučuje se za restriktivnije mjere kakve su primjenjivali njeni susjedi i druge zemlje širom svijeta

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell ovoga bi se tjedna trebao sastati s lokalnim zdravstvenim dužnosnicima kako bi raspravili mjere koje će poduzeti kako bi se obuzdao rast novozaraženih koji je osobito pogodio glavni grad Stockholm i obližnju Uppsalu, prenosi Business Insider.

Za razliku od ostalih susjednih zemalja, ali i većine europskih, Švedska od početka pandemije dosad nije uvodila lockdown, odnosno nije zatvarala kafiće, restorane, trgovine i slično. Ti su objekti uglavnom ostajali otvoreni, a učenici su išli u škole, a cilj je bio pokušati doseći imunitet krda kako bi se lakše prebrodio drugi val koji se očekivao kasnije u 2020. To je rezultiralo, među ostalim, i time da je Švedska bilježila puno veći broj smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika u odnosu na susjedne zemlje. Do nedjelje bilježi 5918 preminulih, dok susjedne Norveška i Finska bilježe 278 i 346.

Dr. Joacim Rocklov, epidemiolog sa Sveučilišta u Umei rekao je za Telegraph da Švedska mijenja svoju strategiju da bude sličnija onima koje su većinom koristile i druge države. Plan je dati lokalnim vlastima ovlasti da ljudima strogo preporuče izbjegavanje šoping centara, muzeja, fitness centara i teretana, koncerata i sportskih događanja. Od građana bi se moglo tražiti i da izbjegavaju javni prijevoz, kao i izbjegavanje kontakata sa starijim osobama i drugim ugroženim skupinama.

Anders Tegnell izjavio je kako je očito da razina imuniteta nije toliko visoka koliko su švedski stručnjaci vjerovali da je

"Ono što se događa zadnjih nekoliko tjedana je pomak prema sličnom modelu kakav se koristi u Norveškoj i mnogim drugim zemljama", rekao je Rocklov dodajući kako je jasno da je riječ o novoj strategiji.

Unatoč promjeni strategije, nisu predviđene novčane ni ikakve druge kazne za one koji neće poštivati preporuke. Tegnell je ovaj tjedan izjavio kako razina imuniteta u švedskim gradovima nije toliko visoka kako su zdravstveni dužnosnici donedavno vjerovali.

"Mislim da je očit zaključak da razina imuniteta u tim gradovima uopće nije toliko visoka koliko smo, koliko su možda neki ljudi vjerovali', rekao je Tegnell.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada