Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvenih istraživanja, bio je gost Dnevnika N1 televizije gdje je komentirao održavanje online nastave u Hrvatskoj.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da će nastava u osnovnim i srednjim školama početi 18. siječnja, s tim da će se za učenike nižih razreda osnovnih škola kao i za četvrte razrede srednjih škola održavati u školi, a za ostale online.

“Ovakvo rješenje je kratkotrajno u redu, ali isključivo kratkotrajno. Naime, ako bi ovakvo stanje bilo dugotrajno mislim da bi posljedice po mlade ljude i djecu, po roditelje, obrazovne radnike, bile dugoročno štetne. Ako promotrite generacije u školi, one se nalaze u drugoj godini svojeg obrazovanja koje nije optimalno. Posljedice takvog obrazovanja nisu samo te da postoje rupe u znanju, posljedice su i psihološke i fizičke. Po meni bi najbolje rješenje bilo nastava bila uživo”, kazao je Jokić i dodao:

“Mislim da su škola i obrazovanje važno za osobni i socijalni razvoj mladih ljudi.”

Jokić navodi da i sam govori iz perspektive roditelja te tvrdi da u ovoj situaciji opterećenje roditelja tijekom online nastave nije toliko važno koliko je važna dobrobit djece.

“Nije toliko važno opterećenje roditelja nego dobrobit djece i mladih. Dobrobiti ukazuje na to da je škola uživo višestruko korisna i bolja od online škole, što znači da online školu treba odbaciti.”

Govoreći o online nastavi, Jokić je kritizirao ministarstvo znanosti i obrazovanja.

“Treba uputiti kritiku ministarstvu znanosti i obrazovanja jer od prošle godine nije učinilo dovoljno da učini online nastavu učinkovitom, dobrom i adekvatnom zamjenom učioničkoj nastavi. Iskustvo proljeća 2020. godine i te godine ukazuje na to da je za neke radni u online nastavi trajao jedan klik, samo tu sam, dok je za neke nastavnike i još veći broj djece trajao po 15 sati”, rekao je Jokić i dodao da je potrebno ravnomjerno rasporediti i strukturirati radni dan.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij