JOSEPH R. BIDEN danas je prisegnuo kao 46. američki predsjednik. 

Biden je tradicionalno prisegnuo u Kapitolu, koji je prije dva tjedna bio poprište nemira u kojima su pobornici njegovog prethodnika upali u sjedište američke demokracije, tjedan dana pošto je Donald Trump drugi put opozvan u donjem domu Kongresa. 

Bidenovu prisegu vodio je predsjednik Vrhovnog suda John Roberts, a za novu potpredsjednicu Kamalu Harris, prvu crnkinju i ženu na toj funkciji, to je učinila sutkinja Sonia Sotomayor, prva Latinoamerikanka u najvišem američkom sudu.

Demokrat i drugi rimokatolik u Bijeloj kući nakon Johna F. Kennedyja prisegnuo je na Bibliji ukrašenoj keltskim križem koja ga prati u njegovoj 50 godina dugoj političkoj karijeri. Knjiga je u njegovoj obitelji, porijeklom iz Irske, od 1893. godine, a koristio ju je i dok je prisezao kao senator i potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame, piše The New York Times. 

"Ovo je pobjeda demokracije"

U moćnom prvom govoru na funkciji predsjednika Biden je rekao da je danas pobijedila demokracija.

"Amerika je bila na ispitu i pobijedila je izazov", rekao je Biden u govoru nakon prisege. 

"Poslušala se volja naroda. Ponovno smo naučili da je demokracija vrijedna i krhka, a u ovim trenucima je ponovno pobijedila", kazao je. 

"Danas ne slavimo pobjedu kandidata, nego cilja - demokracije", naglasio je. 

Istaknuo je da Ameriku čeka borba protiv političkog ekstremizma, unutarnjeg terorizma i bijelog supremacizma pa pozvao na jedinstvo nacije bez kojeg ne može biti mira u državi. 

"Tražim od svih Amerikanaca da mi se pridruže u cilju jedinstva države", kazao je 46. američki predsjednik pa dodao da SAD može ponovno postati "vodeća sila za dobro u svijetu". 

"A ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca, svih." 

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada