NOVCA NIKAD DOSTA
Malo što je pojeftinilo, a ostalo...
Duhan tek treba poskupjeti, a podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako početkom ove godine gotovo da nema toga što nije poskupjelo.

Za što sve izdvajamo više novca i postoji li nešto što smo plaćali manje istražila je Jelena Pajić. 

Državni zavod za statistiku usporedio je cijene u siječnju ove s onima u prosincu prošle godine, i evo što su pokazali rezultati. 

Najviše su porasle cijene HRANE i BEZALKOHOLNIH PIĆA. Poskupio je i PRIJEVOZ, kao i troškovi života. 

Cijene ALKOHOLA i DUHANA se nisu mijenjale (duhan će barem do ponedjeljka ostati na istom), kao i cijene proizvoda i usluga vezane uz ZDRAVLJE i OBRAZOVANJE. 

Nešto su niže cijene KOMUNIKACIJA - telefonska oprema, primjerice, jeftinija je 1,3%. Od cijelog istraživanja jedino su ODJEĆA i OBUĆA značajnije jeftinije – cijene su u prosjeku niže za 10,4%. 

Hrana je još skuplja

Hrana je u prosjeku poskupjela 1,5%, što je samo nastavak tog trenda, a evo za koje smo namirnice morali dati više novca: 

povrće +4,7%
šećer, čokolada i slatkiši +3,4%
voće +2,4%
kruh +1%
mlijeko i jaja +0,8%
meso +0,7%
riba -0,6%

Povrće je skuplje 4,7%, šećer, med, čokolada i slatkiši 3,4%, voće 2,4%. Skuplje plaćamo i kruh, mlijeko i jaja, kao i meso. Zanimljivo, u kategoriji hrane jedino riba NIJE poskupjela – jeftinija je 0,6%.

Skuplji i troškovi života

Uz hranu, više nas je koštao i PRIJEVOZ - u prosjeku za 1,1%. Nešto je skuplje i održavanje osobnih automobila, kao i samo gorivo. Pojeftinio je jedino zračni putnički prijevoz, kojeg (doduše) gotovo da i nema. 

Cijene u kategoriji STANOVANJA u prosjeku su više za 0,6%. Porasle su najamnine, a više plaćamo i održavanje i popravke svojih kuća i stanova. Ako govorimo o režijama - struju plaćamo isto kao i krajem 2020., no zato više izdvajamo za plin, kao i za tekuća i kruta goriva u domaćinstvu. 

Čak nas je i uživanje u slobodnom vremenu koštalo više: ako ste u siječnju odlučili kupiti kakvu biljku ili cvijeće, uživati u rekreaciji, kulturi, hotelu ili dostavljenoj hrani - oni koji i nisu bili zatvoreni su bili skuplji. 

prijevoz +1,1%
stanovanje +0,6%
slobodno vrijeme +0,1%

Izvor: Državni zavod za statistiku, siječanj 2021. 

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij