udar munje trogir 3

Tijekom noći snažno nevrijeme najviše je pogodilo dalmatinske otoke. Ciklona u srednjem Sredozemlju donijela je promjenjivo vrijeme tijekom subote, no jače pogoršanje vremena zahvatilo je Dalmaciji u subotu navečer i u noći na nedjelju.

Apsolutni rekorder oborine bio je otok Žirje. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do 1 sat iza ponoći tamo je pao ekstremnih 265 litre kiše po kvadratnom metru. Od toga je samo posljednjih 6 sati palo 192 mm. Srećom da je tako ekstremna količina oborina u kratko vrijeme pala na otoku, jer na kopnu bi ovakva količina bila iznimno problematična zbog bujičnih voda.

O kakvim se količinama oborina radi najbolje govori podatak da u Splitu i Šibeniku u studenom prosječno padne 113 mm oborine!

Kišno je bilo i drugdje. Meteo postaja Punta Planka zabilježila je 82 litre u po kvadratnom metru, a slijede Vodice 76, Starigrad Paklenica 73, Biograd na Moru 62, Vela Luka 51…

oborine 1Oborine do 1 sat iza ponoći

Linija olujnih oblaka zahvatila je dalmatinske otoke i proteže se od Mljeta, preko Korčule, Hvara, Brača, Šolte sve do obale i dijela Dalmatinske zagore.

sat 2Satelitska snimka naoblake i procjena oborina u 1:20 (Vrijeme & radar)

Nešto prije ponoći snažno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove otoka Hvara.

– Odavno nije bilo jače nevere na otoku. U samo sat vremena palo je preko 25 litara kiše – kazao je Crometeo član iz Hvara. Iza sredine noći nevrijeme se počelo širiti prema kopnu, pa su obilne oborine, ponegdje i tuču dobili dijelovi Brača i Šolte.

Nestabilna nedjelja

Do kraja noći lokalno u Dalmaciji može pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Tijekom nedjelje nas očekuje pretežno oblačno, povremeno uz kišu. Jugo će okretati na levant, navečer i slabu buru. Bit će malo manje toplo u odnosu na subotu.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno