cjepivo

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove upute i preporuke o cijepljenju protiv covida-19 u Hrvatskoj.

Preporuke su objavljene na službenim stranicama HZJZ-a.

Cjepivo odobreno za djecu stariju od pet godina, možete se cijepiti najmanje tri mjeseca nakon druge doze

U novim preporukama sada stoji napomena da je Pfizerovo cjepivo protiv covida odobreno i za djecu u dobi od pet do 11 godina. 

"S obzirom na to da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva; s obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama; s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti covid-19", stoji u novim uputama HZJZ-a.

"Nije pogrešno docijepiti se prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza", stoji u novim preporukama.

I oni koji su preboljeli mogu primiti cjepivo s razmakom manjim od šest mjeseci

I za one koji su preboljeli covid, navodi HZJZ, nije pogrešno primiti cjepivo ni s razmakom manjim od šest mjeseci.

Što ako želite covid-potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja?

"Pravila za izdavanje digitalnih covid-potvrda nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da ako osoba želi dobiti digitalnu covid-potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja, treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa", objavio je HZJZ u novim preporukama.

Kombiniranje cjepiva

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje). 

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno. Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

Pogledajte cijeli dokument

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno