transfuzijski centar mala

Sjeveroistočni dio Križina, uz Put Trstenika, postao je ovih dana veliko gradilište. U tijeku su zemljani radovi na izgradnji Regionalnog transfuzijskog centra. Prema riječima prof. dr. sc. Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split, ovo je jedna od kapitalnih investicija i jedan od projekata KBC-a Split koji nisu zaustavljeni unatoč opterećenju izazvanog pandemijom COVID-19 i koji dugoročno služe poboljšanju zdravstvenog standarda i skrbi o našim bolesnicima.

Do ove jeseni tamo se nalazio sklop gradevina koji je s vremenom izgubio funkciju, a do ljeta 2023. godine Split će na Križinama imati najsuvremeniju banku krvi u Republici Hrvatskoj sufinanciranu sredstvima EU. Projekt vrijedan 54.380.225,00 kuna financira se kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split i to kroz specifični cilj obnove brownfield područja, a udio potpore EU je 31.920.000,00 kuna. Osim Ministarstva zdravstva koje je osiguralo preko 22 milijuna kuna, u opremanju zgrade i njenom stavljanju u funkciju financijski sudjeluje i Splitsko-dalmatinska županija.

Predstojnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split, doc. dr. sc. Slavica Dajak, pojasnila nam je zašto je ovaj objekt važan za KBC

transfuzijski centar tekst

 ,,Transfuzijski centar nije priča koja traje od jučer, na tome radimo zadnjih desetak godina. Proizvodnja krvnih pripravaka mora udovoljavati nacionalne standarde usklađene s onima EU. U prostoru koji sada imamo to ne možemo zadovoljiti ni kvalitetom ni kvantitetoin, te smo pri dosadašnjim provjerama dobili naputak da moramo osigurati tehnički opremljen i dostatan prostor za proizvodnju krvnih pripravaka. Potražnja za krvnim pripravcima je u porastu, preuzeli smo i one iz Šibensko-kninske županije, i kao najbolja moguća opcija pokazala se izgradnja potpuno novog centra sa svim potrebnim prostorijama i tehnologijama. Potrebe naših županija su 15 do 20 posto veće od onog što trenutačno proizvodimo, a izgradnjom Regionalnog transfuzijskog centra osigurat ćemo standard kvalitete, zadovoljiti stvarne potrebe i moći pripremiti 40 posto više doza krvi i 40 posto više krvnih pripravaka nego dosad."

Regionalni transfuzijski centar u Splitu jedan je od četiri u Hrvatskoj i pokriva izuzetno veliko područje, od granice Dubrovačke do granice Zadarske županiji.

„Radovi su započeli sredinom studenog, prema dinamičkom planu trajat će 18 mjeseci i sredinom 2023. godine očekujemo ishođenje građevinske dozvole. Po završetku svih radova, zgrada će imati suteren, prizemlje i kat, ukupna korisna površina bit će 3.742,5 m2, a izgradit ćemo i otvoreni parking površine 1.069,5 m2 te dodatni pješački pristup." - izvijestio je inženjer Ante Sunara, voditelj projekta ispred KBC Split.

Foto: KBC


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno