prosvjed zg

Nekoliko tisuća građana okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića na prosvjedu “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” zahtijevajući da se i u praksi zajamči legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Prosvjed u organizaciji više udruga okupio je u četvrtak u 18 sati žene, djecu, muškarce, koji su se suprotstavili uskraćivanju zakonski zajamčenih zdravstvenih usluga ženama noseći transparente s natpisima: “Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama", "Dosta ginekologa ženomrzaca" i "Dosta nedostupnog zdravstva", “Nazovi Beroša za pobačaj”.

Uzvikujući “Dosta”, prosvjednici su iskazivali podršku porukama i zahtjevima organizatorica, koje su s pozornice govorile o problemima žena u javnom zdravstvu - od ginekološkog i reproduktivnog nasilja, neinformiranja, uskraćivanju zdravstvene skrbi, institucionalnog priziva savjesti.

Prosvjed u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija, organizirale su udruge RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

“Svjedočimo javnom mrcvarenju, torturi, zlostavljanju, gaženju jedne žene. Svakoga dana mučili su je novom laži kako bi umanjili ranije izgovorenu laž. Dosta manipulacijama i lažima”, poručila je jedna od organizatorica prosvjeda te je Čavajdi poslala podršku.

Članovi udruga pročitali su zahtjeve upućene Vladi i Ministarstvu zdravstva, tražeći da se hitno donesu smjernice i protokoli koji ženama jamče dostupan prekid trudnoće, ali i da se javno objavi registar liječnika koji imaju priziv savjesti za obavljanje prekida trudnoće te cjeloviti podaci o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj za pružanje te usluge. Zatražili su i da se pravo na pobačaj vrati u Ustav, ali i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

“Dosta nam je da nam u bolnicama citiraju Bibliju”

Pozvale su građane da se njihova ljutnja i bijes pretvore u institucionalnu promjenu, jer je uskrata zdravstvene skrbi sustavan problem u Hrvatskoj, zemlji u kojoj 60 posto liječnika ima priziv savjesti.

Na prosvjedu je Sanja Sarnavka pročitala pismo koje je Mirela Čavajda uputila u četvrtak, u kojemu se osvrće na svoje iskustvo s liječnicima u Hrvatskoj.

"Ima nas! Nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča. Prisilit ćemo zdravstvo da poštuje žene!"

Pročitana su i intimna svjedočanstva žena koje su prošle kroz proces prekida trudnoće, a slušajući opise njihovih mučnih iskustava, mnogi među okupljenima nisu mogli suzdržati emocije.

Na pitanje zašto je došla na prosvjed, jedna od prosvjednica novinarki Hine rekla je u suzama da je tu “zbog činjenice da nas ima previše koje smo prošle ista iskustva”. Druga žena, koja je na prosvjed došla sa svojim kćerima, rekla je kako “želi da njezina kćer ima slobodan izbor”.

Govornice su se osvrnule i na utjecaj Katoličke crkve i njihovu prisutnost u javnim zdravstvenim ustanovama, istaknuvši da je ženama “dosta da im u bolnicama čitaju Bibliju, da im ne pružaju psihološku pomoć, ali da zato mogu dobiti razgovor sa svećenikom”.

Poručile su i da je “Hrvatska izdala žene jer nije u stanju osigurati provođenje vlastitih zakona”.

Prosvjed u Zagrebu jedan je od nekoliko koji se u četvrtak održao u Hrvatskoj, a organizirale su ga udruge RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava. Organizatori su poručili da je “ovo samo početak” te da neće stati dok se njihovi zahtjevi ne ostvare.

Skup za osiguravanje zdravstvene skrbi ženama nije u Zagrebu prošao bez njihovih neistomišljenika. Nekolicina protivnika pobačaja, njih četvero, okupila se uzvikujući na razglas poruke o nedopustivosti takvog čina, utemeljene na vjerskim uvjerenjima.

Na prosvjedu je bila i potpredsjednica Vlade za ljudska prava Anja Šimpraga, saborske zastupnice Sandra Benčić, Dalija Orešković, pjevačica Severina Vučković, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, a nastupio je Damir Urban koji je svoju pjesmu izveo na kraju okupljanja. 

Osim u Zagrebu, građani i građanke prosvjedovali su u Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno