Zamjenica ravnatelja Uskoka, Natalija Petković je u ponedjeljak održala završni govor na suđenju devetoro optuženih za pljačku 15 milijuna kuna iz Središta Hrvatske pošte u Splitu, a nakon iscrpnog izlaganja predložila za sve zatvorske kazne u što duljem trajanju.

Pljačku su izveli srpski kriminalci Zoran Stevanović Štef i Milan Mitić Vojvoda, kojima se sudi u odsutnosti, a Strahinja Rašeta poginuo je devet mjeseci nakon pljačke, dok je u Beogradu podmetao eksploziv pod automobil Milana Mitića, zbog svađe oko podjele plijena.

Iz pritvora presudu očekuju njihovi splitski pomagači, koji su dobili 10 posto opljačkanog novca - Jozo Certa, Miroslav Hršum, braća Miro i Emil Cokarić, djelatnica pošte Vesna Vuco, Mladen Stupalo i zaštitar AKD- a Boris Marušić, koji su pritvoreni dva mjeseca nakon pljačke. Policija je u kotlovnici splitske bolnice pronašla 1,5 milijuna kuna koje je skrio kotlovničar Emil Cokarić.

Tužiteljica Petković drži da ima čvrst dokazni materijal protiv svih, te da su istiniti detaljni iskazi Hršuma i braće Cokarić iz istrage, kojima terete sebe i ostale, a da im izmijenjene obrane dane pred sudom djeluju neuvjerljivo.

Hršuma i Certu sa srpskim izvršiteljima povezuje TKC vještvo, na novcu iz kotlovnice su nađeni otisci prstiju braće Cokarić, a Vesna Vuco je primjerice vodila dnevnik uoči pljačke u kojima je opisivala sve događaje. Petković drži nelogičnom Marušićevu obranu, kao i Mirove pokušaje da preuzme odgovornost sa Vesne i Certe. Stupalo se brani šutnjom.

Certa je bio poprilično uzrujan dok je Petković iznosila dokaze i indicije protiv njega. Negodovao je, mrmljao, podsmjehivao se i upućivao nervozne poglede svom branitelju. Uskok drži da je Certa donosio pljačkašima hranu, častio ih janjetinom s Klisa i zapalio automobil kojim su bježali nakon pljačke. Na Pale je otišao i nakon pljačke i nakon uništavanja automobila, a sumnjivo je i što je mijenjao SIM karticu u mobitelu u ranim jutarnjim satima. Hršum ga je opisivao kao kriminalca i predsjednika niže rangiranog nogometnog kluba, ali je rekao i da je pravi drug, gostoljubiv i galantan.

Presuda slijedi nakon završnih govora njihovih branitelja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (22)

 • (Gost)

  neka i kod nas jednom dodje do pravde a ne da se uvik izvuku malo \"veće ribe\" svaka ćast samo tako nastavite

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ako je senaderu došlo do grla, onda se certa davno utopija
  endem

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  pravda ce biti dijelom zadovoljena kad ih se posalje u serbiju i da tamo zive od njihova ,a ne od naseg proracuna... u nasin zatvorima..to je valjda jasno

  oko 8 godina prije
 • astronaut (Gost)

  ovo je samo predah i pauza za prave kriminalce,sanadere,polančece... i ekipu.
  Držite njih a s ovima ćemo lako.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Hršum ga je opisivao kao kriminalca i predsjednika niže rangiranog nogometnog kluba, ali je rekao i da je pravi drug, gostoljubiv i galantan.
  Steka je više kapitala nego 15 obitelji šta su cili život rintali po tuđini a za nevirovat je da nema janci jednog (1) dana radnog staža.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  jo pravda je spora ali dostižna, sve ih pozatvarat na duže vrime da ne truju društvo, a pogotovo one ća nosidu iz svoje zemje i pomažedu četnicin

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Sad bi tribalo prozvat Ðakića i neka reče javno i glasno na osnovu koji kriterija je postavija Jozu Certu za predsjednika kaštelanske HVIDRE, ko je urigira da se Jozo stavi na čelo i koji su to lobisti po imenu i prezimenu koji su dali podršku Certi. Ovo je bitno da se istera na čisto jer kad se kolo počme okrečat netriba ga zaustavljat, lažni branitelji,lažni invalidi, nezakonite invalidnine,mirovine, dionice,stanovi.............. triba sad nastavit čistit ovu državu od smeča koje je več zagadilo dobar dio lipe naše za koju su dica i očevi dali svoj život. Idemo USKOK idemo hrvatska vlada čas posla če se uštedit par miljardi eura na ovakve i slične slučajeve.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Srbin 50 godina a Hrvatin 100 zatvora ,i sad se pitan kosu srbi a ko Hrvati

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  goste 17 svaka ti je na mistu

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  na slobodi se ne pivaju borbene nego tek iza rezetak se propiva..

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  prvo da kažem svaka čast gostu 17 al mislim da bi im trebalo i imovinu blokirat a ne da neki od njih leže u zetvoru ka da su kažnjeni dok im sin voza audi a6 i razne bmw i brat otvara kafiće tobože kao rade pristojno za plaću dok ovi iz zatvora to sve diktiraju tek kad se to postigne onda će se pokazat prava lica ko poteže konce i štiti ih

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  nakon sanadera,polančenca moga bi i ovi novi gradonačelnik.endem

  oko 8 godina prije
 • kuc kuc (Gost)

  gospodo draga sutra cete dobiti poimenicno tko je za certu bija i koga je tija stavit na celu hvidre.iznenadit ce te se ..poz do sutra

  oko 8 godina prije
 • tomkast (Gost)

  Posli 2. svitskog rata, reka moj did ; \"Herojima raste trava za vraton , lopovi na vlasti\" .
  Posli domovinskog rata..........sitin se mog dida...

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  tako je astronaute

  oko 8 godina prije
 • gostu 17 (Gost)

  sve šta si reka u redu je,ko je Certu stavija da predstavlja branitelje,a cila Kaštela su znala da je kriminalac šta se sad i dokazalo.Imenom i prezimenom javno triba napisat ko ga je doveo na to mjesto,a da se prethodno ne provjeri njegov dosje i njegova povjest života,a evo ja urgiram na uredništvo portala da se sa ovim pozabave i napišu te istraže ovakvu vijest. Hvala!

  oko 8 godina prije
 • za 241 (Gost)

  daj i ti svoje ime i prezime kad vako blatiš certu bez dokaza a za tvoju informaciu certa je do sada ne kažnjavan a tako će i ostat.

  oko 8 godina prije
 • za 156 (Gost)

  krivo zboriš
  jozo je kažnjavan
  dobija je 5 godina

  oko 8 godina prije
 • kuc kuc (Gost)

  goste 156 ,ocigledno zivis u 19 stoljecu ,pa svi znaju koje jozo mafijozo.nije blatit certu nego rec istinu ovome narodu a ne da se puste godine stavlja ispod tapeta .vidi se da imas sanaderov sindrom tj koju ti je certa uslugu ucinija????

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  veći je certa čovik nego vi svi skupa sta se krijete iza ovih komentara,

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Naravno 49, jer ti je pogodova i izaša u susret u nekim stvarima, jel; tako? Kako može bit dobar netko ko je ukrao nešto bilo kome i ko laže, jesu li to moralne i etičke vridnosti jednog društva , ili pak kršćanstva!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Oprosti goste 49,ja čovika niti poznan niti ista o njemu znan,ali on je kriminalac jer je uhvacen i osudjen,i to je to .

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara