Dva odbjegla srpska kriminalca koja su 15.ožujka 2008. godine izvela splitsku pljačku stoljeća, preko 15 milijuna kuna iz Središta pošta na Kopilici, i njihovih sedmero pomagača su u srijedu osuđeni na ukupno 62 i pol godine zatvora, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Splitu.

Najstrože kazne, po 9 godina zatvora, su izrečene samim izvršiteljima koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu, Zoranu Stevanoviću i Milanu Mitiću.

Miroslav Hršum osuđen je na 6 godina za spektakularnu pljačku, te još na 6 godina za pljačku poštanskog ureda na splitskim Ravnim njivama, koju je 23.studenog 2007. godine izveo uz pomoć djelatnice pošte Vesne Vuco i braće Emila i Mira Cokarića.

Hršuma po nepravomoćnoj presudi čeka 10 godina robije, koliko iznosi jedinstvena kazna za obje pljačke. Nakon toga će biti prognan iz Hrvatske na 10 godina.

Miro Cokarić je osuđen na jedinstvenih 8 i pol godina, a njegov brat Emil na 7, Jozi Certi je osmjereno 5 godina zatvora, a po 4 i pol godine zatvora su izrečene za Borisa Marušića, zaštitara AKD-a i Mladena Stupala koji ga je spojio s bandom. Vesna Vuco je za sudjelovanje u dvije pljačke osuđena na 5 godina zatvora.

U izrečene kazne im se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 10. svibnja 2008. godine, a svima je određen i pojedinačni iznos koji trebaju vratiti Hrvatskoj pošti i Croatia osiguranju, s kamatama.

Interesantno je bilo pratiti reakcije optuženih nakon izricanja presude.

Nitko od njih, naime, ni "a" nije prozborio, kao da su ostali zatečeni visinom zatvorskih kazni.

Iznenađeni su gestama bili i sami branitelji optuženih, te publika kojoj je bio ograničen ulaz.


Tužiteljstvo tražilo što dulju kaznu

Zamjenica ravnatelja Uskoka, Natalija Petković je u ponedjeljak održala završni govor na suđenju devetoro optuženih za pljačku 15 milijuna kuna iz Središta Hrvatske pošte u Splitu, a nakon iscrpnog izlaganja predložila za sve zatvorske kazne u što duljem trajanju.

Pljačku su izveli srpski kriminalci Zoran Stevanović Štef i Milan Mitić Vojvoda, kojima se sudi u odsutnosti, a Strahinja Rašeta poginuo je devet mjeseci nakon pljačke, dok je u Beogradu podmetao eksploziv pod automobil Milana Mitića, zbog svađe oko podjele plijena.

Iz pritvora presudu očekuju njihovi splitski pomagači, koji su dobili 10 posto opljačkanog novca - Jozo Certa, Miroslav Hršum, braća Miro i Emil Cokarić, djelatnica pošte Vesna Vuco, Mladen Stupalo i zaštitar AKD- a Boris Marušić, koji su pritvoreni dva mjeseca nakon pljačke. Policija je u kotlovnici splitske bolnice pronašla 1,5 milijuna kuna koje je skrio kotlovničar Emil Cokarić.

Tužiteljica Petković drži da ima čvrst dokazni materijal protiv svih, te da su istiniti detaljni iskazi Hršuma i braće Cokarić iz istrage, kojima terete sebe i ostale, a da im izmijenjene obrane dane pred sudom djeluju neuvjerljivo.

Hršuma i Certu sa srpskim izvršiteljima povezuje TKC vještvo, na novcu iz kotlovnice su nađeni otisci prstiju braće Cokarić, a Vesna Vuco je primjerice vodila dnevnik uoči pljačke u kojima je opisivala sve događaje. Petković drži nelogičnom Marušićevu obranu, kao i Mirove pokušaje da preuzme odgovornost sa Vesne i Certe. Stupalo se brani šutnjom.

Certa je bio poprilično uzrujan dok je Petković iznosila dokaze i indicije protiv njega. Negodovao je, mrmljao, podsmjehivao se i upućivao nervozne poglede svom branitelju. Uskok drži da je Certa donosio pljačkašima hranu, častio ih janjetinom s Klisa i zapalio automobil kojim su bježali nakon pljačke. Na Pale je otišao i nakon pljačke i nakon uništavanja automobila, a sumnjivo je i što je mijenjao SIM karticu u mobitelu u ranim jutarnjim satima. Hršum ga je opisivao kao kriminalca i predsjednika niže rangiranog nogometnog kluba, ali je rekao i da je pravi drug, gostoljubiv i galantan.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (11)

 • (Gost)

  vraćanje na brastvo i jedinstvo je za svaku osudu, pa tako i ovu :grin
  endem

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  TRibalo bi nekima kontrolirati i imovinsku karticu,i porijeklo imovine.Najveci bogatasi u Kastelima su nastali za vrime domovinskog rata.Zalost

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  ima njih još ,,,pogledajte još u kaštelima nigdi ne rade a voze šta,,,,,

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  e moj jozo,nije ti ovo tribalo

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  nije ni čudo da smo ga se bojali u osnovnoj školi na hodniku...a bilo je njih još koji su isto više - manje ovako završili

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  :zzz

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  jozo nije kriv pustite ga vanka, izaći će on jako brzo, i brže nego što vi mislite

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  malo mu je 5

  oko 8 godina prije
 • kuc kuc (Gost)

  goste 211 ,bice si mu ti tajnik pa znas dije bija kad se to odigravalo ili ti fali jozo zbog tvojih poslova koje nemozes radit?? e pa da on izade a ti udes i to je dobro za ovaj narod.

  oko 8 godina prije
 • (Gost)

  Sad bi još bilo dobro znati tko je odgovoran da je Jozo Certa bio instaliran za:

  -Predsjednika Hvidre
  -Predsjednika NK Val
  -Predsjednika Županijske udruge nogometnih sudaca

  Pravi kaštelanski uglednik!

  oko 8 godina prije
 • Buffon (Gost)

  Evo jos jedna titula di je bija [B]predsjednik disciplinske komisije kastelanske malonogometne lige[/B]

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara