Molim vas, želim da se zna da ne želim nikad više imati nikakve kontakte s obitelji Čabraja, ne želim da mi šalju pisma, dolaze u moju kuću, ne želim, ako me možete shvatiti, niti znati kako izgledaju! Razumijem majku okrivljenog, ali ne želim nikome olakšavati savjest. Moj sin je imao budućnost, nije bio danguba, bio je emotivan i pravedan, ničim nije zaslužio da ovako završi svoj život. Nikad nije dao na sebe i zato je vjerojatno smetao Čabraji. 

Tražim da se okrivljeni kazni kako treba jer je uzeo život mog sina - vrlo je emotivno posvjedočila na Županijskom sudu u Splitu Anita Matijaš, majka pokojnog Marina Matijaša (21), za čije je ubojstvo u četvrtak počelo suđenje Jozi Čabraji (23).

Optužnica ŽDO-a ga tereti da je 29. lipnja prošle godine oko jedan sat u noći u Ulici Polinovac ispred kućnog broja 5 u Kaštel Novom (ispred stare zgrade OŠ “Bijaći”) iz pištolja “makarov” kalibra 9 mm ispalio hitac u desnu stranu Matijaševa čela s namjerom da ga ubije. Marin Matijaš preminuo je dan poslije oko 9.45 na Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split.

Odgrizeno uho

Pokojnikova majka danas je tijekom svjedočenja, kada je pročitan i iskaz koji je dala u istrazi, rekla nekoliko zanimljivih detalja.

- Sredinom ožujka prošle godine vidjela sam u sobi Marina koji je bio cijeli u zavojima, pun hematoma, jedno uho mu je bilo doslovno odgrizeno, a lice natečeno. Rekao mi je da mu je to napravio Čabraja, da ga je iznenada napao, ali nije želio da to prijavim policiji. Iskreno, nisam niti očekivala neku pomoć od kaštelanske policije, s obzirom na njihovo prijašnje ponašanje prema mojoj djeci. Oni su ih uvijek privodili kad god bi bio neki problem imovinskog karaktera jer je moj mlađi sin Vito bio evidentiran zbog jedne krađe skutera.

Marina su, recimo, jednom prilikom zlostavljali i vezali za stup lisičinama samo zato što nije platio autobusnu kartu. Zato ovo nisam prijavila policiji. Nakon ovoga je otišao u kamenoklesarsku školu u Pučišća gdje je učio zanat i nastojala sam da tamo ostane. No, zbog neke pošiljke je došao natrag dan prije smrti, a kako mu se u subotu nije dalo ići u poštu, trebao je to preuzeti u ponedjeljak. Tu je večer izišao i u noći me je probudila vika: “Matijaš, Matijaš...

” Vidjela sam desetak policajaca, tražili su Vita, a za Marina su mi rekli da je u bolnici. Nazvala sam dežurnog u kaštelanskoj policiji koji mi je potvrdio da je Marin u bolnici i da je stanje ozbiljno, a onda sam zvala bolnicu i liječnik mi je kazao da je u dubokoj komi i da ga ne može spasiti, ali da ne gubim nadu. Dan poslije je umro - rekla je Anita Matijaš.

Jozo Čabraja danas je, nakon čitanja optužnice, rekao da se smatra krivim jer je pucao, ali da se kune svojom djecom da nije imao nikakvu namjeru usmrtiti Matijaša.

Cijelo je vrijeme pratio raspravu pognute glave, par se puta uhvatio rukama za glavu, a u jednom je trenutku rekao i pravosudnom policajcu da mu je muka.

Suđenje se nastavlja.

Protrnula sam...

Matijaševa majka rekla je sucu Lozini kako ima informaciju da je Čabrajin brat pokušao utjecati na jednog svjedoka da promijeni iskaz i da se to zbilo u srijedu.
- Protrnula sam kad sam čula da se on može braniti sa slobode - rekla je sucu, koji joj je pokušao pojasniti da je to rekao “teoretski” dok je upoznavao Čabraju s njegovim pravima i time da se, ako eventualno bude izišao na slobodu, mora javljati sudu i odazivati na svaku raspravu.

- E, ja sam teoretski protrnula - odgovorila je majka pokojnog mladića i napustila sudsku dvoranu rekavši da ne može psihički podnijeti ostanak na raspravi.

Noć dugih noževa

Nakon što su svjedočile dvije djevojke od 18 i 19 godina koje su te večeri bile ispred OŠ “Bijaći” s pokojnim Matijašem i njegovim prijateljem Dujom Pivčevićem i koje su rekle da su u jednom trenu vidjele crni auto koji se zaustavio i iz kojeg su izišla četiri momka te su krenula prema njima, držeći svaki u lijevoj ruci nekakve crne predmete nalik na palice, nakon čega su one pobjegle, Čabraja je “živnuo” i počeo postavljati pitanja. Kazale su i da se taj auto poslije vraćao u nekoliko navrata ispred škole jer su Matijaš i Pivčević pobjegli.
- Jeste li vidjeli da je Duje Pivčević izvadio na mene nož od dvadesetak centimetara? Jeste li čuli da sam pitao zašto me traži i hoćemo li se tući bez ičega? - pitao je, a kako je dobio niječni odgovor, rekao je sucu Lozini da prigovara iskazu svjedoka jer se ne sjećaju ničega u vezi s prijetnjama upućenim njemu.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (35)

 • (Gost_3121)

  Jadne in majke i majke njihovi majki čin su rodile takvu dicu!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6268)

  Bol majke je razumljiva.Najgora bol koju čovjek može doživjeti.Ne daj Bog nikome.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7143)

  razumin mater ali se pitam jeli znala nekad prije s kime joj se sin druži

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2275)

  "..... a kako mu se u subotu nije dalo ići u poštu, trebao je to preuzeti u ponedjeljak....."
  A kuća mu priko puta pošte.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9098)

  da ali za Novi je pošta u Štafiliću za preporučene pošiljke

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2275)

  A, e daleko je to.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4145)

  Djeca su završila kako ih je majka odgojila... u kriminalu. Krađa skutera , dilanje i sl. Kako uopće ima hrabrosti pogledati se u ogledalo?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6037)

  Doživotna robija. jedino tako jedno zlo manje u Kaštelima

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3967)

  svakome se može dogodit da mu dite upadne u probleme koliko god se trudia oko njega. jadno je sudit materama za to...ne govorite ruzne rici o njoj, dovoljno joj je teško i bez vaših bezobraznih komentara jer i sutra se vama može dogodit slicno tili to ili ne..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2108)

  Ne triba se ruzno govorit al ovo nema veze sa pamecu...da dobar i buducnost????? ! A oruzje i grupni napadi na ljude po selu krade dilanje....svasta.

  oko 3 godina prije
 • tuga (Gost_8187)

  žao mi je pokojnog marina,ali gospođa anita bi e trebala zapitati zašto je ona svoju djecu tukla palicama ostavljala danima i noćima same dok je radila po kafićima i najvažnije zašto laže na sudu.svaka čast na odličnoj glumi ako se možete prisjetit fotografija objavljenih na fejsu poslje smrti svog sina kojeg je skoro proglasila svecem a ima je posla s čabrajom i njemu sličnim kaštela su ipak mala i sve se o svima zna a isto tako i o njoj

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6249)

  gost 8187 u pravu si!
  nisu joj dica bila sveta i dobrice,sta su trazili i dobili su nisu se smili petljat s takvima,svi krive jozu,a sta su oni radili prvi napadali sa svime,di to ima sa nozevin palican kamenjin svacin,,,

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1653)

  Lukšić je ipak mirniji kad ovog nema po mistu, to je činjenica.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2187)

  Marin je bija dobro dite

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5399)

  nisu to problemi, nažalost, to je kriminal kao onaj u filmovima

  oko 3 godina prije
 • tuga (Gost_8187)

  jozo je isto bio dobro dite

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3153)

  šta takvih više ima pod zemljon i iza rešetaka ja san sritniji. iman i ja dite al da se sretne u životu s ovakvim problemima JA bi kao RODITELJ bija jedini krivac. KUĆNI ODGOJ AMEN!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2093)

  Odgovara: # 362007

  Goste totalno se slazen sa tebon.Kao prvo niti jedna majka kojoj dijete umire u bolnici ili je vec mrtvo nebitno nebi se sitila ic na face i postavljat ista jer naravno svaka normalna osoba nebi bila u stanju i nebi joj takve stvari palo na pamet.Svi znamo ko je bija pokojni Marin i sa cime se sve bavija on i njegov brat Vito bilo je samo pitanje dana kad ce neko nastradat sa jedne ili s druge strane.Ne branim Jozu, momak ucinija to sta je i treba svoju kaznu odsluzit jer je oduzeja nekome zivot.Ali isto tako ruzno je sa strane Marinovih roditelja prvo oca da javno izlazi u novine i govori stvari koje bas i nisu za pohvalu jer je i on ubija momka i silova curu, a onda i njegove majke.Ja razumim da je njena bol ogromna i ne daj Boze nikome ali isto tako mislin da Jozini roditelji nisu njemu dali pistolj u ruke i rekli mu da puca.Nije ni njima lako prolazit kroz sve ovo.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8137)

  Milicija,milicija bi izbatinala kriminal u njima.šta će mladost u ovoj šugavoj državi.hdz je kriv za ovo,90-ih su govorli o švicarskoj a izašla najveća gamad koja je pokrala budućnost našu.omladina mema volju za učit i radit kad će krimimalom steći sve.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3967) (Gost_6180)

  , dovoljno joj je teško i bez vaših bezobraznih komentara jer i sutra se vama može dogodit slicno tili to ili ne..

  tačno.nedao bog tako nešto ,ali ja onda nebi od srama i tuge izašla među ljude,a da ne govorim koliko bih samu sebe preispitivala i optuživala kao majku koja je ipak negdje u odgoju debelo zakazala. uvik se sitin kad san išla u osnovnu školu u novi i kad sam donila doma jednu olovku sa gumicom koju san na brzinu pokupila sa klupe. prvo šta mi je mater kad je pregledavala knjige i teke( bila je nepismena, ali je znala da u teki puno išaranog crvenom olovkom nije dobro, i da knjige nisu flekave) kad je vidila tu olovku uvatila me je za pletenicu i potegla i pitala čije je to. znala je kakvu olovku imam ,a to je bez gumice,morala san je vratit isti momenat,ne čekt sutradan školu. danas roditelji pojma nemaju šta in dica imaju na sebi od robe i šta nose po žepima. mogu doć sa biciklon i reč da su uštedili roditelji to ne provjeravaju, a onda se ide dalje

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4104)

  Velika hrvatino, onda ti očisti ovi ološ koji ste posijali po ulicama!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_935)

  mrš u šumadiju

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4606)

  slazem se gostom 2093 mama mu je iskljucila aparate na sva zvona sirila da su donirali organe ,evo imam dvoje dice i nedaj boze da dodem do ovakve situacije gdje bi ja morala odluciti o yivotu svoga diteta nikad nebi pristala to sama ucinit kad bog odluci neka tako bude ovo je moje misljene... a ono da je pok marin i ekipa ylsto samo cu se nasmijati hahahaa

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6180)

  Gost_935)
  mrš u šumadiju

  a ko si ti da nekome govoriš " mrš u šumadiju"jel ti misliš da je tvoja pripi..ina bolja od šumadije. tvoje ponašanje i tvoje razmišljanje govori ko si i šta si.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8658)

  Odgovara: # 362050

  Da da,o doniranju organa se ne govori nikome,to je stvar koja ostaje u obitelji, a ne na naslovnoj strani slobodne dalmacije.Vidi da se razumimo njemu nije bilo spasa i vjerojatno su ga na aparatima odrzavali radi organa koji su mozda i spasili neciji zivot, dao Bog da jesu!Meni osobno smetaju ta njena istupanja u javnost pocevsi od slike na fejsu,zatim nakon par dana njegov otac sa svojom zivotnom pricom iznoseci kako je on odlezao 5 god koliko vec,zbog ubojstva mladica kojeg nije namjerno ubio, po meni bi treba jos tu kaznu odsluzivat jer je i on upropastija neciju obitelj.I da kazem ja znam da je njena bol prevelika i nedaj boze nikome, al isto tako mislin da i krivo postupa svojim eksponiranjima u javnost!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9343)

  Moja pripizdina su Kastela i puno puno su bolja kulturniji i civiliziraniji od sumadije

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6180)

  e nemoj se zaklet

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2127)

  Nameri se junak na junaka. Tu pameti nema i nikad je nije bilo. Jadna omladina i jadni mi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8526)

  Opet je Šumadija kriva za zlo među nama...tipična HDZ-ovska retorika! Čin nešto među nama ne valja, odma su Srbi krivi...Normalno da je ljudima dopikilo živit u straju od ovakvih redikula, zločinaca i ubojica i da se pozivaju na Tita i Goli otok, jer je to i je misto za ovakve likove, ali i za njihove bajne roditelje koji su ih svjesno odgajali i podizali da budu razbojnici!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_110)

  Gost 4606,kod nas nije dozvoljeno isključiti aparat,tj izvršiti eutanaziju,dakle osoba mora biti mrtva, zato promisli prije nego napišeš!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8206)

  "kod nas nije dozvoljeno isključiti aparat,tj izvršiti eutanaziju"

  Ja sam recimo za eutanaziju, ali ne u RH jer su Hrvati skloni korupciji i prevari, pa se plašim zloupotrebe. Eutanaziju ostavimo civiliziranijima.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3183)

  biilderi dilaju i pucaju po kaštelima dok im policija i to dozvoljava a sve znaju

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8103)

  ako si ti to znao što nisi prijavio sad bi tebe trebalo ztvoriti sa čabrajom skupa jer si i ti kriv kolkiko i on ako si zato a nisi policiji prijavio (ubojico)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_176)

  osobi pod brojem 8103 dozvoljeno je da vrijeđa ito ne brišete a uz čabraju na treba biti puno naše lijepe kaštelanske policije koja vidi osobe kojih nema a nevidi prave probleme ovo pišem a znam da ćete izbrisat ali moram vam i to reći da onaj natpis da bog sve vidi i čuje najviše odgovara upravo čabraji

  oko 3 godina prije
 • (Gost_176)

  kad u kaštelansku policiju dođete i prijavite da se nekog bojite iz bilo kojeg razloga njihov odgovor je da nemogu ništa poduzest ako vam ništa nije uradio tj.dok vas ne ozljedi

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara