hren
 

Te sam večeri oko 22 sata došao u “Palace beach bar” u Kaštel Starom i vidio sam Jozu Čabraju i Antu S., a poslije su došli Ante Čabraja i moj brat. Jozo je rekao da želi naći Duju Pivčevića i onda smo u konobi Čabrajinih uzeli drvene palice i željezne šipke te smo ušli u ford mondeo. Kad smo autom došli do škole, Jozo je vidio Pivčevića, dvije djevojke i jednog mladića. Izašli smo i krenuli prema njima sa šipkama i palicama u rukama, a Jozo je došao do Duje i rekao da se idu sami potući.

U jednom je trenutku rekao da Duje ima nož, no ja to nisam vidio. Ja sam tog drugog mladića (Marina Matijaša, op.a.) udario šipkom po ramenu, a Duje je prvi počeo bježati. Kako ih nismo uspjeli uhvatiti, vratili smo se u beach bar, a nakon sat vremena vidjeli smo auto u kojem je bio Pivčević. Auto je stao, oni su izašli i nešto vikali, a onda su se vratili u auto i odvezli. U ford su tada ušli Ante i Jozo Čabraja, te na stražnje sjedalo moj brat Bože, momak kojeg znam kao Tino i Ante S. Nisam vidio da je itko te večeri imao pištolj – posvjedočio je u petak Toni M. (25) u nastavku suđenja Jozi Čabraji za ubojstvo Marina Matijaša u lipnju prošle godine.

Zatim je pozvan 26-godišnji Ante S., čiji je iskaz iz istrage pročitan, a on ga je poslije u nekim detaljima promijenio.

Pročitan iskaz

A svjedočenje Ante S. pokazalo je da je netrpeljivost između Čabraje i pokojnog Matijaša trajala dulje vrijeme, te da je glavni uzrok zbog kojega je naposljetku došlo do tragedije to što su i jedan i drugi “isti tipovi i nisu dopuštali da bilo što naruši njihov ego”.

Za pokojnog Marina je kazao da je u dubini duše bio dobar mladić i prijatelj, no da je, kao i drugi mladići, živio u “krivom filmu”, dok je za ubojicu Čabraju rekao isto, dodavši da je nastojao biti “prvi, najjači, najmoćniji”. Naime, po njegovu svjedočenju, netrpeljivost između njih dvojice počela je još u zimu 2013./2014. godine, kad su se potukli u jednom disko-baru i od tada se nisu podnosili.

– Njih dvojica su se od tada stalno tražili s ciljem da se obračunaju i nikako se ne bi našli do dana kad su kraj spomenika u Kaštel Novom pripadnici Matijaševe skupine napali Jozu Čabraju, koji je bio sam u vozilu, te su ga pretukli. Izbijena su mu bila dva zuba. Jozo je tada pričao da su ga gađali kamenjem, da su imali željezne šipke, da je netko imao nož.

– Tog sam dana došao u beach bar i ispričao sam što su rekli Matijaš i Pivčević, a Čabraja je predložio da idemo u đir. Uzeli smo palice i metalne šipke i dovezli se do škole – kazao je svjedok govoreći o prvom sukobu te večeri.

Nakon bijega Pivčevića i Matijaša, neko su vrijeme kružili oko škole, a onda su se vratili do beach bara, kad je nakon nekog vremena netko uzviknuo: “Eno ih!”

– Mladići su izašli iz tog auta, ali su se vratili i odvezli autom jer su Jozo i njegov brat krenuli prema njima. Nakon nekog vremena Jozo je ponovno rekao da idemo napraviti đir... Dok smo se vozili pokraj škole, osjetili smo jak udarac u stražnji dio forda. Učinilo se da netko puca i stali smo 20-ak metara dalje. Jozo je munjevito izašao i zatrčao se prema mjestu odakle su čuo snažan udarac u auto.

Začuo se pucanj

Iz auta je potom izašao Anto Čabraja, te Valentino i ja, a čim sam izašao, čuo sam pucanj, ali nisam vidio nikakav bljesak. Vidio sam Jozu da trči prema nama i viče: “Ajme, ajme, Ante, Ante, ubio sam ga, zovi Hitnu!” Ušli smo u auto i krenuli prema rivi, a Jozo je stalno ponavljao: “Ubio sam ga, ubio sam ga, zovi Hitnu...” Bio je u šoku.

Vratili smo se potom na mjesto događaja i vidjeli da Matijaš leži na ulici, a Ante Čabraja i Valentino otišli su vidjeti je li živ. Vratili su se i rekli da diše, a onda smo u strahu napustili to mjesto – rekao je u istrazi, a u petak potvrdio, svjedok Ante S.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (28)

 • (Gost_6180)

  jel i ovo spada u kulturna događanja u kaštelima? pitam se ko je nametnija ovakav način zabave kaštelanskoj mladeži koja nikad nije bila agresivna, koja se bavila poljem , netko učenjem, a korteđavanje i pisma im je bilo zabava.noževi, "bezbolne" palice i pištolji su bili strani i neznam dali bi se usudili i uhvatit u ruku takve stvari.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6220)

  Niko od navedenih nije kaštelanin...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8223)

  A kaštelani su svi baš krasna dica. Pozdravljaju starije i ustaju im se u busu. Ajde ne laprdajte

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6002)

  Sta su ga napadali..i kacili se sa njim gledaju puno filmova.... Knele... Srbija rusiia ccc.. I etoo

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6180)

  kaštelani su i bili krasna dica dok in nisu došli instruktori

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6027)

  Jesu krasna dica ka i oni Peran sa ostalom ekipom švercera oružja. Ološ je ološ odakle god dolazio

  oko 4 godina prije
 • goste 6180 (Gost_1185)

  polje,učenje,korteđavanje,škuribanda,galebarenje,e to je bilo u mrkolom mraku,a ovo drugo sad imamo u velikoj svitlosti

  oko 4 godina prije
 • ghost (Gost_5228)

  Odgovara: # 362077

  A ća ste onda prodavali zemlju instruktorima?! Tribali ste se nastavit bavit inceston i čuvat zemju u familiji...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1224)

  Deboto bi bila manja šteta nego uvozit zlo vlaško na mala vrata, a kad se raskoti ka miši, nema spasa.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1125)

  ghost (Gost_5228) Odgovara: # 362077
  A ća ste onda prodavali zemlju instruktorima?! Tribali ste se nastavit bavit inceston i čuvat zemju u familiji...

  kaštelanski težaci nisu bili kamatari, nisu batinaši za utjerivanje dugova, nisu krali, nisu, švercali pa su bili prisiljeni u potribi prodavat zemlju.prodavalo se za bolest, za dici školu. od 90-e na ovamo mlađarija je vidjevši kako se lagodno dobije lova mutnim poslima počela je prodavat zemlje.trg.centri su doprinili da se zemlja rasproda.oni se zatvaraju, radna mista nestaju a zemlja ostaje betonirana. o incestu nemojte govorit jer neznate jeli ga nije bilo i u vašoj familiji. stvar je samo u dobro čuvanoj tajni

  oko 4 godina prije
 • ghost (Gost_6175)

  Odgovara: # 362119

  a znate li vi uopće odakle Kaštelanski težaci vuku podrijetlo?To šta ste ovde duže od vlaja, bosanaca i sl, ne znači da su Kaštela vaša, kako vi mislite...I vi ste ovde došli, ali s puno daljih područja od ovih gore navedenih. S područja manje vezanih za Dalmaciju i Hrvatsku. A incest je kod vas bija metoda zadržavanja zemlje u familiji, i to dovoljno govori o mentalnom sklopu vaših glava...Koji je puno gori od ovih sitnih mafijaša, u dice doseljenika...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4198)

  Da je živ oni,ča je umra prije 35 godin,bilo bi reda u Kaštilin,a bilo bi i radijatori i žala u po cine.otvorija bi Jozo,još koji Goli otok za ovakove,bili bi mirniji od bubic.Ovako u državi bez reda i zakoni bit će sve gore i gore.Amen

  oko 4 godina prije
 • mustafa (Gost_8212)

  rane

  oko 4 godina prije
 • mustafa (Gost_8212)

  pinki svaba

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1125)

  ghost (Gost_6175) Odgovara: # 362119
  a znate li vi uopće odakle Kaštelanski težaci vuku podrijetlo?

  nije uopće bitno odakle ko vuće porijeklo ,bitno je kako se ponaša tamo di je doša.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1224)

  "To šta ste ovde duže od vlaja, bosanaca i sl, ne znači da su Kaštela vaša, kako vi mislite...I vi ste ovde došli, ali s puno daljih područja od ovih gore navedenih."

  Evidentna je razlika u mentalitetu dinaroida - doseljenika i primoraca. To ne čudi. Ali me čudi šta se ne mogu pripitomit ni u tri generacije: svoje domove ne smatraju zavičajem, nego žive ka gastrabajteri po Njemačkoj. Šta su dolazili kad in ne valja? Ja to stvarno ne razumin.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5188)

  Kolika je kazna ostalim članovima te dvi bande, za organiziranje u zločinačke skupine i pokušaje ubojstava i premlaćivanja?
  Tu kao nema nikakvog krimena ili ???
  Ako ih se neće kažnjavat za to, znači dozvoljeno je premlaćivanje pojedinaca od strane gomile kriminalaca??
  Naravno da će mamica govorit kako njene dušice nisu kriminalci, ka da je normalno, da se gomilaju pa mlate, a šutljiva većina si misli, ma kud se nisu svi medjusobno propucali...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1224)

  "šutljiva većina si misli, ma kud se nisu svi medjusobno propucali..."

  To bi bila najmanja šteta i ujedno potvrda poraza sudbene, represivne i zakonodavne vlasti, a pobjeda mafijaške.

  oko 4 godina prije
 • ghost (Gost_6232)

  Odgovara: # 362156

  Pa i vi fetivi ste doselili, većina vas iz Bugarske i susjednog dijela Balkana...Pripitomit se na vaš nivo nije u interesu nijednog poštenog doseljenika. Pa da ste vi tili radit, ne bi sve rasprodali nego bi živili od polja i mora, svoji na svome, pa van sad nebi smetali bosanci i vlaji.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1224)

  "Pripitomit se na vaš nivo nije u interesu nijednog poštenog doseljenika."

  Ali, dragi prijatelju, zašto si onda dolazija kad ti ne valjamo? U vlaška sela ne doseljava niko. Jer se ne isplati. I to je oduvik tako i ostat će tako, jer je to pravilo koje vridi za cili svit: oduvik su ljudi selili iz gorega u bolje.;)

  oko 4 godina prije
 • ghost (Gost_6239)

  Odgovara: # 362185

  Pa nije niko doselija radi vas...nemate vi sta valjat il ne valjat nama, cinjenica je da ste prodavali zemlju jer van se nije radilo. Ja govorin da niko normalan ne zeli spustat na taj nivo, pa tako i doseljenici...Upropastili ste sve sta ste imali, i u bivsoj jugi vas je spasija jugovinil,zeljezara i cementara, di ste vise bili po bolovanjima nego na poslu.A sad van niko ne valja kad ste pare od prodaje potrosili, i triba se potrudit radit za živit...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4239)

  triba ih je pobit sveeee!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1125)

  kažeš fetivi su prodavali zemlju jer in se nije radilo. vi ste kupovali zemlju a jeste li vi radili. niste. napravili ste kučetine sa garažama na 400 m2.nemate ni cvita u vrtlu.ajde reci koliko su kaštela imala stanovnika ,a koliko jugovinil, cementara i željezara bez drugih firmi radnika.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4528)

  šta će sirotinja nego se bavit sitnim kriminalom i glumit baje, malo se previše zaigrali i eto ti tragedije..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1224)

  "Pa nije niko doselija radi vas...nemate vi sta valjat il ne valjat nama, cinjenica je da ste prodavali zemlju jer van se nije radilo. Ja govorin da niko normalan ne zeli spustat na taj nivo, pa tako i doseljenici."

  Toliko si bezobrazan da mrziš misto di si se prvi put najija, ali neka. Pravda je spora, ali dostižna: da Bog da ima pa nema. Doseljenici u Kaštila su se obično sami spuštali, ali ne na nivo, nego s vlaškoga brda, brisali su nos i gujicu kamenon, nepismeni, neuki i gladni. I to nije sramota. Sramota je kad su senajili da su se obisnili, pa in ne vaja niko i ništa. I tako omalovažavat i gadit svit i sela u koje su se došli najist i skućit, to je sramota. Da ne bi Kurdi ili Turci ili Hrvati tako pljucali po NIjemcima u njihovim gradovima. Svašta...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5204)

  nažalost iz provjerenih informacija znam da su tu noć tribala biti ubijena oba brata čabraja,a to mogu posvjedočiti oni koji su i vidili ičuli kad su ih takozvana fina dica tražila po lukšiću samo ovi šta to znaju boje se osvete vita

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7240)

  u vrime moje mladosti a to je bilo 70-ih nisu se momci dogovarali koga pribit a kamo li likvidirat, već se dogovaralo u koju uru ujutro ić nalivat prijatelju kašune ili taracu.druga su vrimena bila kad mladosti nije bija najprimarniji novac

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8103)

  sve je to zlo

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara