hren
 

RAZBOLIO SE U PRITVORU
Iako je jučer sve bilo spremno za početak ponovljenog suđenja Jozi Čabraji (25) za ubojstvo 20-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine u Kaštel Novom, na samom početku rasprave Čabrajini odvjetnici Pero Tolić i Gordan Preglej zatražili su od sudskog vijeća, kojem predsjedava sudac Slavko Lozina, da se suđenje odgodi zbog teškog zdravstvenog stanja njihova klijenta.

Naime, iako to nisu izravno rekli, iz njihova se obrazloženja može iščitati da praktično optužuju liječničku službu u zatvoru Split da nije učinila sve da adekvatno zdravstveno zbrine Čabraju, kojemu se zadnjih mjeseci drastično pogoršalo stanje lijeve noge i lijevog dijela stražnjice.

Stalno na tabletama

– Njegova lijeva noga potpuno je pocrnjela i propada iako je na posljednjem pregledu, 25. studenoga prošle godine, kod neurokirurga prim. dr. sc. Željka Bušića, konstatirano dodatno slabljenje noge i intenziviranje tegoba te je propisano da se napravi snimanje noge i slabinske kralježnice. No, to do danas nije učinjeno niti je naš klijent pregledan na bilo koji način.

Zbog svega toga on se nalazi u vrlo teškom psihičkom stanju koje se pogoršava, stalno uzima lijekove, a prije ove rasprave u razgovoru nam je kazao da je, da bi mogao pratiti ovu raspravu, dobio tablete za bol te da je popio dva normabela za smirenje. Rekao je i da je izrazito nemiran te je izrazio strah da zbog nebrige za njegovo zdravstveno stanje može postati invalid.

Mi zato tražimo da se vještači njegovo zdravstveno stanje i da se vidi može li se njegovo stanje liječiti u zatvorskoj bolnici ili u nekoj drugoj ustanovi. Sad smatramo da nije raspravno sposoban – kazali su Čabrajini odvjetnici.

– Vidi se da ste uspavani – kazao je sudac Lozina Čabraji, a ovaj mu se požalio: "U zatvoru nikoga nije briga šta ja propadan."

– Mi tamo imamo liječnika opće prakse, a on me samo trpa tabletama da me ne boli. Žalin se non-stop, tražija san više puta pregled kod doktora, ali ništa. Evo, pokazat ću vam, nije problem – rekao je Čabraja sucu.
Na ovakav stav obrane pobunila se zamjenica ŽDO-a Rene Laura, rekavši da branitelji nisu trebali čekati početak rasprave, koja je određena prije nekoliko mjeseci, kako bi prezentirali Čabrajino zdravstveno stanje.
– Tijekom prethodnog postupka je utvrđeno da mu je narušeno zdravlje. Sad je u zatvoru pa ako mu je stanje tako alarmantno, postoji liječenje u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Posebno naglašavam da tužiteljstvo ne inzistira na današnjoj raspravi, ali ovo je krajnje nekorektno.

Odgođena rasprava

Ako sud prihvati navode obrane, neka se provjere navodi o njegovu zdravstvenom stanju i postupci koje je poduzeo zatvorski liječnik, kao i to je li nužna hospitalizacija u zatvorskoj bolnici – kazala je Laura, na što je odvjetnik Tolić kazao da oni nisu mogli dobiti liječničku dokumentaciju iz zatvora bez odobrenja suda te da su je dobili tek krajem ožujka i da se nisu uspjeli konzultirati sa stručnom osobom.

– Ne može nama čovjek koji ga četiri i pol mjeseca nije pregledao govoriti je li sve dobro napravio jer taj zatvorski liječnik sigurno svoj posao nije napravio kako treba – kazao je odvjetnik Preglej.

Sudac Lozina naposljetku je odgodio raspravu i naložio da Čabraju što prije pregleda isti neurokirurg i da se onda vidi kakve su daljnje mogućnosti njegova liječenja. Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme. 

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_6133)

  Nas dobri Jozo! Jedva čekamo da ga dogodine Lozina pomiluje zbog narusenog zdravlja, pa da nas dobri Jozo propuca ova 2-3 dilercica šta su mu priuzeli posal i da se onda ponovo vrati Lozini za novu pucnjavu!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4222)

  Čabraja i Tolic to je prava stvar zabavno če slušat i tu biti da ce i Bruder Grimm ljubomorno sve to pratiti.

  oko 2 godina prije
 • ostecenik (Gost_2178)

  jadan cabraja jadan otpasce mu noga i livi guz

  oko 2 godina prije
 • (Gost_5222)

  Ja čekam magnetnu rezonancu od 9. mjeseca 2015 i neću doć na red do 1. mjeseca 2017, oli zatvorenici imaju prednost?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_8093)

  E teško mu je mlad je ispred njega je bio život on ima dite iz pržuna če izać i neko če ga čekati aMarin ko njega čeka , čim je uzeja pištolj u ruke zna je zašto služi neka pati jer kad je uzeja pištolj u ruke uzeja je i jedan mladi ne iživljeni život on živi a ispod koštele na Polinovcu ne gasi se lumin koji nas podsječa na tužan dan

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara