Croatian English French German Italian Spanish

 

SPECIJALISTI ZA PROVALE
Na zatvorske kazne osuđeni su na Općinskom sudu u Splitu trojica koja su tijekom tri mjeseca počinila seriju noćnih provala na splitskom i kaštelanskom području. Lošu sreću su prizvali činjenicom što, osim što su upadali u kuće i stanove, u valu pljački nisu štedjeli ni crkve ni župne urede iz kojih su ukrali tisuće kuna milodara.

Nesretan im je bio i broj počinjenih krađa – 13. Perica Š. (30) osuđen je na godinu i devet mjeseci zatvora, a druga dvojica na uvjetne kazne zatvora, i to Mario R.L. (26) na godinu dana, a Mario K. (39) na osam mjeseci.

Najviše provala počinili su zajednički Perica Š. i Mario R.L. koji su od rujna do studenog 2012. godine operirali po Splitu i Kaštel Starom, gdje su provalili u dvije crkve.

Preko noći su na crkvi Gospe od Ružarija župe svetog Ivana Krstitelja u Kaštel Starom u Ulici Ivana Danila bb odvalili drvene ploče na ulaznim vratima, ušli unutra i nasilno otvorili škrabicu u koju se ubacuje novac od novina, ormarić unutar Gospine klupe u koju se ubacuje novac namijenjen sirotinji te ormarić u koji se ubacuje novac za svijeće koje se pale te uzeli najmanje 8000 kuna. Iste noći nasilno su otvorili podrumska vrata crkve Kraljice Mučenika u Kaštel Starom na Putu Malačke 5, a potom nasilno otvorili dva drvena ormarića i uzeli najmanje 1000 kuna.

U Splitu su po noći posjetili župni ured župe Pomoćnice kršćana te alatom otvorili prozor prizemlja i iz ormara odnijeli sivu platnenu vrećicu u kojoj je bilo 6383 kune od "lemozine" od prethodne nedjelje, a iz ladice radnog stola 300 kuna u papirnatim novčanicama. Osim novca, ukrali su i pozlaćeni manji kalež i posudu za čuvanje hostija vrijednosti najmanje 500 kuna, čime su oštetili navedeni župni ured za iznos od najmanje 7183 kune.

U stanove i uredske prostore također su provaljivali noću, penjući se do balkona i prozora na svaki mogući način i tako počinili još sedam provalnih krađa. Na nekim zgradama penjali su se preko vanjskih jedinica klime postavljenih na fasadu, a na nekima preko klupa i izboja na zidu. Odnosili su i novac i tehničke predmete, računala i mobitele te ručne satove.

U Plitvičkoj ulici u Splitu uspjeli su s balkona na prvom katu na visini od 3 metra ukrasti bicikl vrijedan oko 5000 kuna.

Dvojac je napravio pauzu od tri mjeseca te su u ožujku 2013. godine ponovno obavili zajednički dva posla. U Varaždinskoj ulici u Splitu provalili su u second hand shop i ukrali manji iznos novca, dok su u Dubrovačkoj ulici pokušalio provaliti u kafić, ali nisu uspjeli.

Najdrskiju provalu počinio je Perica Š. zajedno s Marijem K. koji je samo za to kazneno djelo dobio 8 mjeseci uvjetne kazne zatvora. Na splitskom predjelu Dražanac ušli su na donju etažu stana kroz otključana ulazna vrata i dok se vlasnica stana nalazila na gornjoj etaži ukrali snop s ključevima. Iste noći su ukradenim ključevima ušli u stan, iz kojeg su uzeli prijenosno računalo vrijedno 10.000 kuna i zlatne naušnice vrijednosti najmanje 500 kuna, a potom otključali vrata garaže u kojoj se nalazio automobil marke mercedes i ispreturali unutrašnjost, ali nisu pronašli novac niti vrijedne predmete.

Prema presudi, Perica Š. je dužan odslužiti devet mjeseci zatvora, a ostatak kazne od godinu dana ne mora ići u zatvor ako tijekom roka kušnje od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Mariju R.L. koji je dobio godinu dana uvjetne kazne određen je rok kušnje od četiri godine, a Mariju K. koji je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci ima rok kušnje od dvije godine.

Ukrali su, što u novcu, što u vrijednim predmetima, više od 45.000 kuna koje moraju vratiti. Sud je uzeo u obzir što su se provale dogodile prije više godina i što su se u međuvremenu zaposlili i prestali s počinjenjem kaznenih djela.


Provalnička oprema

Policija je od dvojice optuženih oduzela i provalničku opremu. Od Perice Š. oduzeli su jedan odvijač s plastičnom crnom ručkom i jedan par građevinskih rukavica sive boje, a od optuženika Marija R.L. ruksak crno-sive boje, jedne kožne građevinske sive rukavice, jedan odvijač s plastičnom crnom drškom, jedan odvijač s plastičnom modrom drškom i jedna metalna kliješta.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentari (11)

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.

Zadnji komentari

Gost_2218
Ljudi, falili su: ma ovo je slikano u Engleskoj, vidi kako policija vozi livon stranon.
Gost_2218
Hotel "Promaja", Trg braće Radića, Kaštel Sućurac
Gost_9196
kao i sa svim prije ..za vrime i posli rata..nista..ipak..mi smo profi..ha..ha..
Gost_2218
"Ne moraju priko moga, imaju pumpe i nek pumpaju uzbrdo." Uvik se mora priko nečijega.