hren
 

USKORO NA SLOBODI?
Iako je čak tri dana predvidio za ponovljeno suđenje Jozi Čabraji (26), kojeg se tereti za ubojstvo 20-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine u Kaštel Novom, sudac Slavko Lozina na početku jučerašnjeg ročišta nemalo se iznenadio kada su Čabrajini odvjetnici Pero Tolić i Gordan Preglej zatražili izuzeće sudskog vijeća.

- Kako je, Jozo? - pitao je sudac Lozina.

- Nikako, suče, sve mi je gore - odgovorio je Čabraja, nakon čega je obrana "uletila" sa zahtjevom za izuzeće.

No, osim zahtjeva koji se odnosi na vijeće kojim predsjedava Lozina, odvjetnički dvojac zatražio je izuzeće svih sudaca i kaznenog i građanskog odjela Županijskog suda u Splitu koji su poimenice navedeni te predsjednika Marijana Miletića.

- Postoje činjenice i okolnosti koje izazivaju sumnju u nepristranost. Naime, iz medicinske dokumentacije u spisu, kao i iskaza okrivljenog, a vezano za njegovo zdravstveno stanje i samim time i za mogućnost praćenja rasprave, optuženom nije dosad pružena adekvatna liječnička skrb. Time su mu bez razloga suspendirana ustavna i konvencionalna prava. Isto tako, izvanraspravna vijeća koja su odlučivala o produljenju istražnog zatvora postupala su tako da su donosila odluke o produljenju bez sagledavanja svih činjenica i okolnosti. Nisu se cijenile zamolbe za pomoć i obavljanje liječničkih pretraga u specijalnoj ustanovi iako je obitelj okrivljenoga govorila da će podmiriti sve troškove. Također, kad je izrečena žalba na posljednje rješenje o produljenju istražnog zatvora, spis nije dostavljen Vrhovnom sudu iako je sud bio dužan to napraviti odmah. Sve ovo ukazuje na očitu neobjektivnost i pristranost na štetu okrivljenika - pojasnio je odvjetnik Preglej.

O osnovanosti zahtjeva odlučivat će Vrhovni sud, a za to će sigurno trebati određeno vrijeme.

Čabraja je, inače, u listopadu 2015. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog ubojstva Matijaša, no Vrhovni je sud presudu ukinuo i naložio novo suđenje koje nikako da počne.

A u srpnju ove godine istječu mu maksimalne tri godine koliko može biti u istražnom zatvoru pa ako dotad suđenje ne bude završeno, ostatak rasprave do izricanja nove presude Čabraja će pratiti sa slobode.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: