IZVUKLI DEBLJI KRAJ
Policija je vrlo brzo došla, ali nije zatekla huligane, koji su nosili obilježja Hajduka i Torcide. Istražuje se gdje su se u tako kratko vrijeme mogli razbježati, kao i tko je cinkao lokaciju Danaca

Osam navijača danskog Brøndbya nose grozna iskustva iz Kaštel Sućurca, gdje ih je napalo dvadesetak maskiranih huligana koji su nosili obilježja Hajduka i Torcide.

Ako ovo što su proživjeli u dvorištu privatne kuće s bazenom (ali izgleda bez videonadzora) koju su unajmili budu pričali svojim danskim prijateljima, teško da će se tko od njih usuditi otputovati na naše plavo more.

Danci su napadnuti u srijedu oko 18.30, dan prije uzvratne utakmice njihova kluba s Hajdukom. S dva iznajmljena vozila daruvarskih registracijskih oznaka tek su tog jutra stigli u Sućurac, a navečer oko ponoći su zbog proživljenog napada otkazali smještaj. Od njih osmorice petorica su lakše ozlijeđena (uglavnom ogrebotine po tijelu), a huligani su jednom ukrali i oko 5000 danskih kruna.

Nakon napada i proživljene traume, bojeći se za svoju sigurnost, tražili su smještaj isključivo u splitskom hotelu s videonadzorom i osiguranjem. Rezervirajući prvi smještaj u Kaštel Sućurcu, htjeli su proći komotnije i jeftinije, ali su im napadači pokvarili planove.

Doznajemo kako su se huligani okupili oko te kuće i onda su krenuli u dvorište, gdje su ih Danci dočekali nespremni. Dvojica su tada bila na bazenu, dvojica su spavala u kući, a četvorica su sjedila u dvorištu.

Iako su oni ispred kuće vidjeli šipke u rukama huligana, ti predmeti, na sreću, nisu korišteni u napadu na danske navijače, koji su se pokušali suprotstaviti velikoj skupini napadača, ali su izvukli deblji kraj.

U napadu su se prevrtale sjedalice, stolovi i čaše, staklo je prskalo na sve strane, a najtežu je ozljedu zadobio jedan danski navijač upravo od krhotina stakla po kojima je gazio.

Policija još uvijek nije našla ni jednog od napadača, kojih je bilo između dvadeset i dvadeset pet, ali provodi intenzivnu krim-obradu. Ovom napadu svjedočili su i susjedi iznajmljivača kuće (koji je, nakon što je iznajmio kuću, kao svaki dobar domaćin otišao), ali su ga susjedi nazvali na mobitel kako bi ga obavijestili o tome što mu se događa ispred kuće. Napadači nisu bili toliko drski da provale i u kuću kad su već upali u privatno dvorište, pa su gosti koji su spavali ipak ostali pošteđeni napada.

Policija je vrlo brzo došla, ali nije zatekla huligane. Gdje su se u tako malom mjestu i u tako kratko vrijeme mogli razbježati, tko je cinkao Dance i njihovu lokaciju, kao i niz drugih pitanja, odgovor će dati krim-istraživanje koje je u punom jeku. Policajci su skoro četiri sata obavljali očevid (počeo je nakon napada, a završio oko 23.30), ali su ispitivali samo one koji su im bili dostupni, dakle napadnute Dance i mirne susjede iznajmljivača kuće.

Ne bi bilo dobro da ovaj slučaj završi bez uhićenih, onako općenito s kaznenom prijavom protiv nepoznatog počinitelja. Tek tada će danski turisti dobiti kakvu-takvu satisfakciju, ako im je do toga više uopće stalo s obzirom na to da su na sigurnom, u svojoj zemlji.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI: