hren
 
Splitski istražni sudac Slavko Lozina, pustio je na slobodu mentalno zaostalog štićenika Centra Juraj Bonači kojemu je odredio jednomjesečni pritvor u zatvoru Bilice zbog golotinje u javnosti.

Podsjetimo, dvadesetak je djelatnica splitskog centra Juraj Bonači stalo u zaštitu svojeg mentalno zaostalog 42-godišnjeg štićenika R.J. iz Kaštela, nakon što mu je sudac Slavko Lozina odredio jednomjesečni pritvor u zatvoru Bilice.

Štićenik je priveden u Kaštel Lukšiću zbog golotinje u javnosti; on se, naime, samozadovoljavao ispred osnovne škole pred šestorim djevojčicama, pa je uhićen, a noć je proveo u policijskoj postaji nakon čega mu je sudac Lozina odredio pritvor.

Sudac Lozina je za Radio Dalmaciju izjavio da su u odluci o ukidanju pritvora bila ključna svjedočanstva majke mentalno zaostalog 42-godišnjaka te psihologinje i socijalne radnice koje su potvrdile da on nikad dosad nije počinio kazneno djelo bludnih radnji.

Naime, djelatnice Bonačija osudile su Lozinin potez ističući kako je skandalozno da njihov štićenik, koji je mentalno zapravo četverogodišnje dijete, sjedi u zatvoru u sobi s kriminalcima. Dodaju kako vrijeme provedeno u tom okruženju može biti pogubno za njegovo zdravlje.

'R. J. je invalid, ima epilepsiju, oduzeta mu je radna sposobnost, a majka mu je jedini skrbnik, 22 godine je štićenik Bonačija i nikada s njim nije bilo problema', kazala je za Slobodnu Dalmaciju psihologinja u Centru, Alenka Kovačević.

Lozina je također izjavio da nisu u potpunosti imali spoznaje o tome je li R.J. uz bolest sklon 'takvim perverzijama', no nakon opsežnih razgovora s majkom 42-godišnjaka i psihologinjom, donesena je odluka o njegovom puštanju na slobodu, s tim da će neko vrijeme morati boraviti u Centru 24 sata dnevno, a ne kao dosad u dnevnim radionicama.

Nakon ukidanja pritvora, centar Juraj Bonači preuzet će brigu o R.J., a provest će se redovan postupak jer vještak treba dati svoje stručno mišljenje o tome je li štićenik opasan za okolinu.

Izvor: Radio Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij