hren
 
NEKAŽNJENI ZLOČIN OTAC BRITANSKOG VOJNIKA UBIJENOG PRIJE DESET GODINA U KAŠTELIMA IZ PORTSMOUTHA STIGAO NA - NOVU SUDSKU ODGODU
Gotovo deset i pol godina prošlo je od tučnjave u Kaštel Lukšiću kada su pripadniku IFOR-a Simonu Leeu Terrencu Jeansu nanesene teške tjelesne ozljede, od kojih je deset dana kasnije i preminuo.

Od Hrvatske je uzalud tražiti sućut i pravdu

Za nanošenje smrtonosnih ozljeda mladiću, koji je brutalno zatučen nakon što je sudjelovao na humanitarnoj utrci, ni nakon deset godina sudovanja nitko nije kažnjen. Mladićev otac Terry Jeans jučer je, u nadi da će suđenje konačno biti privedeno kraju, "potegao" u Split čak iz Portsmoutha, no uzalud. U očajničkoj potrazi za pravdom, koja je ušla u desetu godinu, jučer je na splitskom sudu dobio još jednu pljusku.

Spriječenost vještaka

Jučer su se na Županijskom sudu trebali suočiti vještaci i uskladiti vještva, no zbog spriječenosti jednog od njih rasprava je odgođena. Terry je za odgodu doznao tek nakon što je kupio kartu za Split, pa je ipak doputovao iz Portsmoutha da vidi što je sada "zapelo".   Gospodina Jeansa čudi kakvo pravo i pravda vladaju u Hrvatskoj budući da nitko ni dandanas nije pravomoćno osuđen.

— Došao sam ovamo tražiti pravdu i objašnjenje. Nitko ne može zanijekati da je moj sin ubijen od hrvatske ruke na hrvatskom tlu. Moj sin je došao ovamo pomoći vam, a meni sada nitko ne pomaže da se pravda konačno ispuni — kazao nam je Terry.

Na prvom suđenju na optuženičkoj su se klupi našli Dejan Škaro, kojega se teretilo za ubojstvo, te četvorica mladića zbog sudjelovanja u tučnjavi. Vrhovni je sud zbog zastare mladiće oslobodio optužbi, dok je zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na Škaru naloženo ponovno suđenje.

Novo suđenju, u kojemu se Škaru tereti za ubojstvo, započelo je u studenom 2003. godine. Iako je došlo do pred kraj, odluka se ne nazire. Problem se pojavio zbog različitih nalaza vještaka. Dok je prvo vještvo utvrdilo da je Simon preminuo od ozljede zadobivene u tučnjavi, novi nalazi ne potvrđuju tu konstataciju.

Ignorancija vlasti

Osim što mu nije jasna sporost pravde, Terry je iznenađen i ponašanjem institucija izvršne vlasti kojima se obraćao za pomoć.

— Posebno me boli što nitko iz vaše vlasti nikada nije izrazio žaljenje zbog onoga što je učinjeno mojem sinu. Hrvatsko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji obećalo je da će me obavještavati o tijeku suđenja, no
ovaj je put to propustilo. Obratio sam se i vašem predsjedniku, poslao sam deset pisma i nekoliko faksova. Iako mi je u telefonskom razgovoru rečeno da ću za koji dan dobiti odgovor, nikada ga nisam dobio. Pisao sam i Vijeću Europe, upoznao ih sa svojom situacijom'. O mojoj tragediji pišu sve novine, i znaju svi i u Hrvatskoj i u Engleskoj, no pomoći niotkud — žali se Terry.

Iako već pomalo umoran od svega, ovaj sredovječni i uglađeni tipični engleski gospodin kaže da neće odustati. Izrazio je nadu da ćemo se sljedeći put susreti na izricanju presude.

Brutalna smrt i sudski zaborav

Do kobne tučnjave u kojoj je mladi Englez ubijen došlo je kad su se njegovi kolege iz IFOR-a u diskoteci "Mali raj", gdje su se zabavljali nakon humanitarne priredbe na kojoj su sudjelovali, "zakačili" s domaćim momcima. Ovi su ih nakon izlaska iz diskoteke dočekali i nastao je pravi pakao.

Tijekom tučnjave Simon je stajao po strani s rukama u džepovima i ponavljao "No problem", no dobio je kamenom po glavi. S teškim ozljedama prevezen je u bolnicu IFOR-a, a potom i u Veliku Britaniju, no zbog krvarenja u mozgu nastao je hematom koji je bio koban.

Upravo tu su nastali prijepori među liječnicima — dok jedni tvrde da do smrti ne bi došlo da je mladi vojnik odmah operiran u splitskoj bolnici, drugi tvrde da bi ozljede svejedno bile preteške. Nakon prvostupanjske presude, po kojoj su nasilnici kažnjeni tek minimalnim zatvorskim kaznama, u prosjeku tek nešto više od godinu dana, spis je skupljao prašinu na Vrhovnom sudu.

Kad su ga suci uzeli u rad, pokazalo se da je za sve, osim za Dejana Škaru, optuženog za sam udarac, nastupila Zastara.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Iz Policijske uprave...

22.01.2007. g. u K. Kambelovcu, na lokalnom putu, službenici PP Kaštela zatekli su dvadesetdevetogodišnjaka i maloljetnika, te u njihovoj blizini parkirano osobno vozilo Ford Sierra, koje su prethodne noći otuđili iz dvorišta obiteljske kuće vlasnika. Provjerom je utvrđeno da je za maloljetnikom raspisana potraga zbog bijega iz odgojnog doma.

Obojica su uhićena i privedena na krim. obradu. Očevidom je utvrđeno da je na vozilu razbijeno staklo na vratima, te da je stavljeno u pogon prespajanjem žica na kontakt-bravi. Također, na vozilu su vidljiva oštećenja na stražnjim desnim vratima i prednjoj lijevoj felgi. Vozilo je predano vlasniku, a obrada još traje. Izvršena je krim. obrada nad maloljetnikom kojom je utvrđeno da je prethodne noći, zajedno s dvadesetdevetogodišnjakom, u K.Gomilici otuđio osobno vozilo marke Ford Sierra. Nakon krim. obrade maloljetnik je predan djelatniku odgojne ustanove. Krim. obradom nad dvadesetdevetogodišnjakom je utvrđeno da je dana 15./16.01.2007. g., provalio u  market u Kaštelima, a pretragom njegove obiteljske kuće pronađeni su otuđeni predmeti. Krim. obrada se nastavlja.

22./23.01.2007. g., K. Lukšić, NN počinitelj je nasilno ušao u prodavaonicu odakle je otuđio cigareta, suhomesnatih proizvoda, alkoholnog pića i novca u vrijednosti oko 40.500,00 kn.

Izvor: Pu-st.mup.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • ZET (Gost)

  Uistinu, no comment koja sramota...

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  PRAVOSUÐE NO COMENT

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  E moj sjor Jeans dosa si u balkansku vukojebinu. Malo je pravde za fetive a kamoli za fureste.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Slikovito rečeno.

  oko 13 godina prije
 • marinero (Gost)

  tako je zadnju vukojebinu na svitu, da je slucajno koji hrvat ubijen u Londonu sigurno bi kompletna vlada dala ostavku, veleposlanika poslali u Nepal, Blair tri dana izrazava sucut, a CCN ima breaking news. zao mi je momka, ali ipak...

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij