hren
 
POSLJEDICE I NAKON DVIJE GODINE NEPROMIŠLJENI
ČIN UTJEČE NA ŽIVOTE BIVŠIH ŠKOLSKIH KOLEGICA
Mladalačka nepromišljenost i glupost nekolicine djevojaka koje su, slučajno ili namjerno, htjele napakostiti svojoj kolegici iz razreda, iz korijena su promijenile njihove živote. Jedna od njih je i Katarina R., danas 21-godišnja djevojka sa 17-mjesečnom kćerkicom i propalim brakom koji pokušava spasiti.

Katarina je protagonistica slučaja koji se dogodio u studenome 2004. godine, kada je ona, zajedno sa svojim prijateljicama, kumovala podvaljivanjem tada 16-godišnjoj D.A. ecstasyja i amfetamina u ledeni čaj koji je ova nakon toga popila. Nekoliko dana nakon incidenta, koji se dogodio u srednjoj školi "Braća Radić" u Kaštel Štafiliću, počinje Katarinin pakao.

Zlobna ogovaranja

Otac je ispisuje iz škole, a u međuvremenu ostaje trudna, nakon čega se udaje. No, brak sa suprugom traje samo mjesec dana, pa se vraća u roditeljski dom. Ocu njezina djeteta ljudi iz mjesta pune glavu o tome kako ona nije za njega, da je narkomanka i probisvijet.

U incidentu je, pak, kada se droga stavila D.A. u piće, govori naš izvor — djevojka koja je bila svjedok događaja i želi ostati anonimna — sudjelovalo više osoba, a ne samo tada 18-godišnja Katarina i D.B., tada šesnaestogodišnjakinja. Djevojka nam spominje još jednu osobu, danas 18-godišnju I.K. koja je, kako nam je kazala, prva dala prijedlog da se "bomboni" nekome "uvale u piće". D.B. je zatim smrvila tablete upaljačem te je rekla kako je najbolje da smjesu u piće ubace D.A., svojoj inače samozatajnoj i tihoj kolegici iz razreda, da vide kako će ona reagirati na drogu.

— I.K. je otišla do dućana i kupila čaj, nakon čega ga je napola prolila. Smrvljeni "bombon" privremeno su stavili u čep od flomastera, nakon čega ga je D.B. ubacila i dala D.A. da popije — kazuje nam svjedokinja.
Nakon desetak minuta svi u učionici su znali što su djevojke napravile, a razredom se orio gromoglasan smijeh. Drogirana D.A., i ne sluteći što su joj djevojke napravile, kazala je kako joj je užasno loše, nakon čega je D.B. poluglasno rekla: "Neka crkne." Nakon što je D.A. odvezena na Hitnu pomoć, u bolnici je zadržana nekoliko dana jer ni liječnici odmah nisu znali što joj je.

PREOKRET Sama žrtva trovanja ecstasyjem, danas od posljedica povremeno muca, a postala je prijateljica s D.B. koja je 2004. godine pomogla u podmetanju tabletica
Anonimni poziv

Situacija u školi se, nakon nekog vremena, donekle smirila, a D.A. i D.B. su postale bliske prijateljice. Nešto manje od dvije godine slučaj se nije spominjao, ali se govorilo kako D.A. od te droge u čaju ima posljedice u obliku smetnji u govoru, povremeno mucanje. Prije 15-ak dana D.A. je trgnuo anonimni poziv na telefon u trgovini u kojoj je radila.

— Osoba se predstavila kao "Duša", tražila je šeficu dućana kojoj je navodno rekla kako je nije sram zaposliti narkomanku u dućanu — govori nam djevojka koja nije željela izlaziti u javnost sa svojom stranom priče, bar dok ne prođe suđenje.

Svi su odmah napali Katarinu misleći da je ona zvala, no ona je negirala takve tvrdnje riječima da se to vrlo lako može provjeriti ispisom poziva. Nakon toga, roditelji D.A. odustaju od provjere poziva, te ona prestaje raditi u trgovini u Kaštelima.

Pomak nabolje

U Katarininu se životu ipak nakon svega pojavila svijetla točka. Njezin je suprug, govori nam svjedokinja, ponukan novinskim naslovima, Katarinu, nakon gotovo dvije godine, odlučio posjetiti u kući gdje živi s roditeljima. Nakon poduljeg razgovora, pomirili su se i razmišljaju o ponovnom zajedničkom životu.

Umjesto marende - droga

Nakon što je "Slobodna Dalmacija" objavila članak o odgođenom suđenju djevojkama koje su prijateljici podvalile drogu u čaj, u redakciju Crne kronike javila se 18-godišnja djevojka koja nas je htjela upoznati s okolnostima pod kojima se 2004. godine mogla nabaviti i konzumirati droga.

— Svi smo se drogirali, najčešće vikendima. Često smo padali pod utjecaje drugih, a i... bilo je glupo biti drugačiji i drogu ne uzimati. "Bomboni" (ecstasy, op.a.) tada su poprilično izgubili na cijeni, što znači i na kvaliteti. Svima su nam bili dostupan. Mogli smo ga nabaviti za iznos marende koju su nam roditelji ostavljali za školu — kazala nam je 18-godišnjakinja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul