hren

'USPOMENE' S EUROPSKOG PRVENSTVA
Na osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine osuđen je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu Josip B. (24) iz Kaštela, i to zbog izazivanja nereda.

Naime, optužnica splitskog ODO-a teretila ga je da je 17. lipnja 2016. godine, oko 18 sati, bio na stadionu "Geoffroy Guichard" u Saint-Etienneu, gdje su igrale nogometne reprezentacije Češke i Hrvatske, i to kao pripadnik "veće skupine huligana".

Nakon što je utakmica privremeno bila prekinuta zbog ubacivanja pirotehnike na travnjak, osuđeni mladić, po presudi, kako bi zajedno sa svojim sudionicima onemogućio nastavak susreta, verbalno i fizički napadao je navijače i redare koji su njega i ostale iz "huliganske skupine" nastojali zaustaviti.

Isto tako, stoji u presudi suca Ante Unkovića, 24-godišnjak je naguravanjem i gestikulacijama poticao druge na nasilje i daljnju tučnjavu, a što je naposljetku imalo za posljedicu novčano kažnjavanje HNS-a sa sto tisuća eura.
Okrivljeni Kaštelanin je u svojoj obrani kazao da nije kriv i da je bio tada u skupini navijača koje su drugi navijači procijenili kao huligane, te da je on, kad su izbili neredi, bježao probijajući se kroz mnoštvo zato jer su ga ti navijači verbalno napali.

Kazao je i da je odgurnuo dvojicu redara na stadionu kad je vidio da drže za ruku nekog momka kojeg on poznaje iz viđenja i za kojeg je pretpostavio da je retardiran pa je tražio od njih da ga puste.

No, njegovo viđenje situacije nije "sjelo" kao vjerodostojno sucu Unkoviću, koji je presudu donio na temelju snimke nadzorne kamere na kojoj se vidi mladić, tada odjeven u maskirnu jaknu sa žutim patent-zatvaračem, plave kratke hlače i plave tenisice, kako se na tribini verbalno i fizički sukobljava s navijačima koji su pokušavali prekinuti nasilne ispade.

– Na nekoliko sekvencija snimke vidljivo je da se okrivljenik prema tim navijačima agresivno ponaša tako da ih rastjerava, odnosno onemogućava im pristup dijelu tribine gdje je bila koncentrirana skupina koju su oni htjeli zaustaviti u izgredu, a da pritom ni u jednom trenutku nije vidljivo da bi okrivljenik bio žrtva nečijeg napada niti da on bježi od drugih navijača. Snimka pokazuje i trenutak kad se okrivljeni na tribini agresivno probija kroz mnoštvo ljudi i sleđa fizički nasrće na dvojicu uniformiranih redara, i to tako da ih povlači za prsluke prema sebi, a u daljnjem je nasrtaju na njih spriječen od drugih navijača. S obzirom na cjelokupni sadržaj snimke, njegova se obrana pokazuje notorno neistinitom, baš kao što su apsurdni i potpuno besmisleni motivi kojima je pokušao opravdati svoj huliganski ispad – obrazložio je, među ostalim, sudac Unković.

Što se tiče naknade štete od 100 tisuća eura, sudac je HNS uputio da svoj imovinskopravni zahtjev rješavaju u parničnom postupku.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij