hren
 
SMRT U KAŠTELIMA U LUKŠIĆU POKOPANA 22-GODIŠNJA ŽRTVA TEŠKE PROMETNE NESREĆE NATAŠA DOTLIĆ
Stravična prometna nezgoda koja se u prvim satima srijede dogodila na državnoj cesti D-8 u Rudinama u kojoj su živote izgubile Ruža Katić (37) i Nataša Dotlić (22) očiti je dokaz kako su gotovo sva raskrižja na kaštelanskoj magistrali već godinama najopasnije prometnice Splitsko-dalmatinske županije.

Manjak semafora

—  Među glavnim razlozima čestih prometnih nesreća je veliki promet dionicom D-8 kojom dnevno prođe i do 25.000 vozila — tvrdi načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske Josip Jukić.

— Osim toga, imamo mnogo kolnih priključaka na kaštelansku magistralu, od kojih je veliki broj nelegalan — ističe Jukić i upozorava kako se na području svih sedam Kaštela nalaze iznimno loše riješena
prometna raskrižja.

- Mnoga od njih nisu osvijetljena, nemaju posebnih trakova za vozila koja kreću lijevo, a veliki problem su i semafori i nogostupi kojih gotovo nikada nije ni bilo. S druge strane stara kaštelanska cesta je do prije nekoliko godina bila znatno ugrožena, no u posljednje vrijeme dobrim je dijelom riješena semaforima te javnom gradskom rasvjetom — pojašnjava Zdravico Gabelica, policijski službenik za prometnu preventivu.

Crne brojke prometnih nezgoda i poginulih izraženije su na kaštelanskoj magistrali, na kojoj je od onih ukupno 85, poginulo čak 50 osoba, dok je na njezinu području gotovo tisuću prometnih nesreća više u odnosu na staru kaštelansku cestu. Među razlozima velikog broja stravičnih nezgoda na najopasnijoj hrvatskoj prometnici iz policije navode neprilagođenu brzinu te vožnju pod utjecajem alkohola.

Od 85 poginulih veliki postotak je osoba između 18 i 40 godina, a prema evidencijama prometne policije najveći broj nezgode koje su za ishod imale stravične slučajeve dogodio se na "crnim točkama", magistralnim raskrižjima u Kaštel Sućurcu, Kaštel Starom te na području Rudina gdje su život izgubile dvije mlade Kaštelanke.

- Veliki značaj u smanjenju broja prometnih nezgoda odigrat će izgradnja brze ceste kroz Kaštela. Tako će se mjesto dosadašnjih divljih izlaza dobiti znatno sigurniji prijelazi koji povezuju stani cestu i kaštelansku magistralu izgradnjom brojnih pothodnika te petlji koje će biti prometno osigurane - ističe Ivica Sinovčić iz Hrvatskih cesta.

"Ubila je nepažnja"

— Projekt postavljanja četiri traka od Splita do Planog, pa do čvora autoceste na Prgomet u dužini od 15 kilometara dugotrajan je, no možemo se pohvaliti kako će se njegovom izgradnjom znatno poštovati prometni znakovi jer ako ih se ne "sluša" može cesta ne znam koliko biti dobra i da se opet događaju smrtni slučajevi.

Jučer je na lukšićkom groblju Boruće u nazočnosti brojne rodbine, prijatelja i poznanika pokopana 22-godišnja Nataša Dotlić. "Ubila ju je tuđa nepažnja", sve je što smo uspjeli čuti od brojnih sudionika posljednjeg ispraćaja.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij