hren
 

AKCIJA 'SMART'
Nad uhićenim pripadnicima zločinačke udruge pod vodstvom Željka Rajića (34) iz Splita određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i izbjegavanja utjecaja na svjedoke.

Osim navedena dva razloga, u istražnom zatvoru su zadržani i zbog posebno teških okolnosti počinjenja nedjela koje su dovele do uznemirenja javnosti što je osnova koji se primjenjuje samo za kaznena djela za koja je zapriječena dugotrajna kazna zatvora.

U ovom slučaju to je teško ubojstvo u pokušaju Joze Čabraje prošlog utorka navečer kraj ambulante u Kaštel Sućurcu kada je dobio metak kroz lopaticu, a dva su ga još okrznula.

Prema rješenju o provođenju istrage splitskog USKOK-a, šefu kriminalne grupe i ostalim sedam uhićenih prijeti kazna od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora jer su osumnjičeni za najtežu kvalifikaciju počinjenja kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Zamjenica ravnatelja splitskog USKOK-a Natalija Petković, pokrenula je istragu zbog tri pokušaja ubojstva od kojih je jedno teško ubojstvo, zatim nanošenja teških tjelesnih ozljeda te oštećenja tuđe stvari.

Tajni nadzor

Osim Rajića, prijavljeni su Ante Vučak (29), kao glavni izvršitelj napada vatrenim oružjem te je prijavljen za sve pokušaje ubojstva, a zatim redom: Petar Vuknić (38), Robert Žuvela (21), Duje Pivčević (23), Tomislav Živković (26) i Tonči Mikelić (26).

Jedina ženska pripadnica zločinačke udruge J.R. (22) uplela se u kriminalne aktivnosti kao djevojka Tonča Mikelića te je poslužila kao mamac za Jozu Čabraju.

Međutim, USKOK je bez obzira na mladost i prijašnju neosuđivanost, nije štedio u rješenju o otvaranju istrage jer je prijavljena da je s Vučkom, svojim mladićem Mikelićem te Žuvelom i Vuknićem trebala podijeliti 40.000 eura koliko je Duje Pivčević platio Čabrajinu mrtvu glavu.

Od osam prijavljenih svi su dovedeni pritvorskom nadzorniku nakon ispitivanja u policiji, osim Tomislava Živkovića koji je za sada nedostupan.

Otvaranjem istrage i određivanjem istražnog zatvora slučaj nije okončan jer se kriminalističko istraživanje, koje je započelo prije više mjeseci tajnim mjerama nadzora, nastavlja. Radilo se o koordiniranoj akciji kodnog imena “Smart” policije i regionalnog ureda USKOK-a.

Nositelj kriminalističkog istraživanja je splitski policijski USKOK čiji čelnik Ivan Kasum je potvrdio kako je akcija započeta zbog širokog spektra kaznenih djela, ali su glavni i osnovni razlog bila ona protiv života i tijela.

Iz podataka iznesenih na konferenciji za medije u PU splitsko-dalmatinskoj moglo se zaključiti kako je do uhićenja Rajića i njegovih ljudi došlo prije nego je planirano, zbog ponovljenog pokušaja ubojstva Joze Čabraje te sve većeg divljanja članova bande.

Međutim, osim krvnih delikata za koja su sada prijavljeni, policija je i dalje usmjerena na druga teška kaznena djela.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij