hrenfrdeites

 

USPJEŠNA KAŠTELANSKA MLADOST
Lijepe vijesti prošlog su tjedna u Kaštela stigle iz Japana, a govore o uspjehu mlade violončelistice Ivane Biliškov na natjecanju komornih glazbenih sastava „Salzburg = Mozart“, gdje je glasovirski trio, čiji je član, osvojio Grand prix natjecanja.

NOVA KNJIGA TIHOMIRA DUJMOVIĆA
Nakon predstavljanja nove knjige u Zagrebu i Splitu, Kaštela su ove subote bila treći grad u kojem je publici predstavljena nova knjiga novinara Tihomira Dujmovića  „Hrvatske novinarske tragedije 1945. – 1995.“

KNJIGA O NOVINARSKIM SUDBINAMA TIJEKOM 50 GODINA
Knjiga ˝Hrvatske novinarske tragedije 1945 -1995˝, novinara i publicista Tihomira Dujmovića, bit će predstavljena pred Kaštelanima, u subotu, 25. ožujka, s početkom u 19 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

PRVOG TRAVNJA U KAŠTEL ŠTAFILIĆU
U subotu, 1 travnja, u crkvi Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću u organizaciji "Pučkih pivači Donji Kaštili" održati će se treći tradicionalni koncert korizmenih napjeva pod nazivom "Tebe propeta molimo".

Svečani koncert povodom  Dana Glazbene škole Josipa Hatzea održat će se u srijedu, 22. ožujka (danas) u Foyeru HNK Split s početkom u 17 sati. Dan škole ove godine obilježava se dan nakon rođendana skladatelja Josipa Hatzea, a uz najbolje soliste nastupit će i nagrađivani Dječji zbor Corona pod vodstvom Ivane Šutić te Gudački orkestar uz dirigenta Juru Bučevića.

U sklopu manifestacije Dani frankofonije 2017. Prokultura Split - Opservatorij kulturnih politika, Gradska knjižnica Marka Marulića i Gradska knjižnica Kaštela organiziraju predavanje „Matoš u Parizu“, koje će se održati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu (Ulica slobode 2) u srijedu, 22. ožujka u 18.30 sati.

PJESMOM KROZ KORIZMU
Predivno zdanje crkve Hrvatskih mučenika u župi Sv. Ilije u Čavoglavama, ove subote 18. ožujka ugostilo je dva pjevačka društva, HPD „Bijaćka vila“ iz Kaštela te Gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša.

GRADSKA KNJIŽNICA KAŠTELA
U povodu Svjetskog dana pripovijedanja  koji se obilježava 20. ožujka i Svjetskog dana poezije 21. ožujka, knjižničarke Gradske knjižnice Kaštela će u ponedjeljak, 20. ožujka u osam sati u OŠ "Ostrog" u Kaštel Lukšiću pripovijedati bajke učenicima OŠ "Ostrog", dok će učenici čitati dječju poeziju.

ARANŽMANE ZA OVAJ DUGO OČEKIVANI MJUZIKL POTPISUJE KAŠTELANIN NENAD ŠIŠKOV
Nakon višegodišnjih odgoda zbog raznih problema koji su pratili glavne protagoniste mjuzikla „Naša bila štorija“, kojeg autori Nenad Ninčević i Goran Karan već dugo spremaju, prije nekoliko dana u prodaji su se konačno našle i ulaznice za koncertnu promociju te album sa svih 16 pjesama koje potpisuje upravo gore spomenuti dvojac, dok je za aranžmane zaslužan izvrsni Nenad Šiškov, naš Kaštelanin sa splitskom adresom.

ROK 14. TRAVNJA
Iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Kaštela upućen je javni poziv za predlaganje projekata koji će biti dio događanja ovogodišnjeg Kaštelanskog kulturnog ljeta, a krajnji rok za predlaganje projekata je 14. travnja.

PJESMA, PLES, GLUMA
Drugu godinu za redom, članovi SAU Putalj svom su gradu čestitali rođendan na poseban način, scenskom priredbom pod nazivom Gradu s ljubavlju, koja se održala u sućuračkom kinu Sv. Juraj.

ORIGINAL KONZERVIRAN I POHRANJEN
-Zbog poremećene statike, odvajanja i lomljenja pojedinih kamenih fragmenata, a naročito natpisa i grba, provedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenom portalu s grbom obitelji Cambi, poznatom kao "Vrata grada", kazala nam je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Kaštela Sandra Zokić.  

OVE NEDJELJE U SUĆURCU
Kako za dobre rođendanske čestitke nikad nije kasno, Sućuračka amaterska udruga Putalj će svojim programom čestitati Gradu rođendan, a tim povodom u nedjelju, 12.ožujka, u kino dvorani Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, organizirat će priredbu pod nazivom „Gradu s ljubavlju“.

NEMA ODMORA ZA ZBORAŠE
Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“kojim ravna maestro Andro Čalo, ove nedjelje prisustvovalo je obilježavanju 1.165 obljetnice prvog spomena Tugara, u tugarskom domu na Dočinama.

IZ HRVATSKOG MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKOG CENTRA
Predavanje pod nazivom '' Kontinuitet velikosrpske politike kao uzrok Domovinskog rata'', održat će se u četvrtak, 9. ožujka u 18.30 sati, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, a organizator je društvo Bijaći.

GRADSKA KNJIŽNICA U SURADNJI S POROVITELJIMA
Gradska knjižnica Kaštela dodijelila je u petak 03. ožujka u prepunoj dvorani dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću nagrade autorima najboljih literarnih i likovnih radova koji su pristigli na Natječaj „Kaštelanske štorije 2017.”, kojega je Knjižnica ove godine raspisala po treći put u povodu Dana grada Kaštela. Kaštela su se i ove godine pokazala kao iznimno nadahnuće brojnim autorima svih generacija iz cijele Hrvatske, koji su na Natječaj poslali 53 literarna rada i 90 likovnih radova.

KAZALIŠNA UMJETNOST UZ DAN GRADA
Nakon punih 49 godina, od kada je prvi put izvedena u zagrebačkom kazalištu ITD, predstava Stilske vježbe našla se i pred Kaštelanima, a da je dovođenje predstave u Kaštela bio pravi potez gradskog odjela za društvene djelatnosti, govori ispunjena dvorana kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu.

ZA KAZALIŠNE SLADOKUSCE
Kao dio programa obilježavanja Dana grada Kaštela, večeras (ponedjeljak 27. veljače), u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, s početkom u 19.30 sati, Kaštelani će moći uživati uz Lelu Margitić i Peru Kvrgića i njihovu predstavu Stilske vježbe.

Predstavljanje knjige „1000 dana ljeta“ i putopisno predavanje Tomislava Perka održano u organizaciji GKK u Muzejskom prostoru Podvorje Kaštel Sućurcu privuklo je i ovaj put veliki broj znatiželjnika i zaljubljenika u putovanja iz svih Kaštela i šire.

NAJBOLJA EKIPA SVETA MARTA
Prije 1165 godina, 4. ožujka 852., izdana je Trpimirova darovnica u kojoj se prvi put spominje ime Hrvat, a tog datuma prisjetili su se učenici i djelatnici škola Bijaći i Kneza Trpimira te njihovi gosti, koji su bili dio ovogodišnje manifestacije «Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću».

U ORGANIZACIJI GRADA KAŠTELA
Stilske vježbe fenomen su svjetskih razmjera. One su najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Pero Kvrgić i Lela Margitić ovu su predstavu svojom virtuoznošću poveli i u svjetsku kazališnu povijest. Ova predstava, koja je najsjajniji predstavnik cijele jedne iznimne kazališne ere, po kazališnoj i glumačkoj kvaliteti već gotovo pedeset godina spada u sam vrh svjetske kazališne produkcije.

hrenfrdeites