PJESMOM I MOLITVOM ZAJEDNO U SVJETLU DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE
Ove druge adventske nedjelje HPD Bijaćka vila imalo je čast pjevati Svetu Misu sa hrvatskom katoličkom zajednicom u crkvi „Rana SV. Franje“ u Budimpešti. Pred veleposlanstvom Republike Hrvatske u Mađarskoj i diplomatskim zborom, te prepunom crkvom održali su i prigodni adventski koncert. Ujedno je to bio i pravi način da se obilježi svjetski dan zborskog pjevanja koji se obilježava upravo druge nedjelje u prosincu.

U ORGANIZACIJI GKK
Gradska knjižnica Kaštela  ovog četvrtka, 14. prosinca, organizira predavanje prof. dr. sc. Katje Marasović  „625. obljetnica današnjeg Kaštel Sućurca”, koje će se održati u muzejskom prostoru u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, a početak je u 20 sati.

BOŽIĆNI KONCERT KUD-A 7 KAŠTELA
Ako se ispune želje članova KUD-a 7 Kaštela, Božićni koncert održan ove subote u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, bit će prvi u stvaranju nove tradicije društva, kojom će svojim sugrađanima, u godinama koje dolaze, povodom božićnih blagdana poklanjati ljepotu i bogatstvo koje donosi folklorni izričaj.

SLUŽBENO PREDSTAVLJANJE
Nakon dvije godine od izdavanja zadnjeg broja Kaštelanskog zbornika, ovog petka svečano je predstavljen novi, 12. Kaštelanski zbornik, u organizaciji društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ i Muzeja grada Kaštela.

U IŠČEKIVANJU BOŽIĆA
KUD 7 Kaštela ove će subote, 9. prosinca, poklonicima folklornog izričaja, darovati Božićni koncert, koji će se održati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, s početkom u 19 sati.

VEČER NEKOLIKO OBLJETNICA
Zainteresirani Kaštelani ovog su ponedjeljka imali priliku poslušati  predavanje pod nazivom “Hrvatska od kneza Trpimira do Domovinskog rata” te se upoznati s knjigom Tomislava Bašića "Sinovi sv. Josipa".

IZLOŽBA JASNE FANTIĆ
U izložbenom prostoru Nadbiskupske palače u Kaštel Sućurcu, u četvrtak navečer otvorena je izložba radova mlade umjetnice Jasne Fantić, pod nazivom „(Ne)izrečeno“.

U povodu Dana Gradske knjižnice Kaštela, 1165. obljetnice Trpimirove povelje i 170. obljetnice proglašenja hrvatskog jezika službenim, a u sklopu projekta "Kaštelanska kulturno-povijesna baština" Gradska knjižnica Kaštela u ponedjeljak, 4. 12. 2017. u 19 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću organizira predavanje “Hrvatska od kneza Trpimira do Domovinskog rata” uz predstavljanje knjige Tomislava Bašića "Sinovi sv. Josipa".

U KAŠTELANSKOM KAZALIŠTU
U organizaciji Kaštelanskog kazališta, u subotu, 2. prosinca, započinje radionica stripa, namijenjena djeci  od 9 do14 godina, a prijave za sudjelovanje na radionici su u tijeku.

PEPELJUGINA KUMA OČARALA MALIŠANE
U okviru manifestacije Noć kazališta, koja je obilježena širom Hrvatske,  Kaštelansko kazalište za svoje najmlađe sugrađane ove je nedjelje pripremilo pravu malu poslasticu. Bajkaonica Jasmine Žiljak Ilinčić u Kulturnom je centru u Kaštel Lukšiću na sat vremena mališane odvela u čudesni svijet mašte, u kojem ih je dočekala Pepeljugina kuma, vila Dajana.

(NE)IZREČENO JASNE FANTIĆ
U organizaciji Društva za očuvanje kulturne i prirodne baština Kaštela – Bijaći, u četvrtak, 30. studenog , u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu svečano će biti otvorena izložba slika (Ne)izrečeno,  autorice Jasne Fantić.

VEČER POSVEĆENA UMJETNOSTI
Noći kazališta, manifestaciji koja se ove subote obilježila diljem Hrvatske, priključilo se i Kaštelansko kazalište, koje je za svoje sugrađane, od onih najmlađih do najstarijih, pripremilo raznovrstan program. U prostorima Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, tako je već od poslijepodnevnih sati krenula škola glume, pod vodstvom mlade glumice splitske akademije Đane Kuzmanić.

PROGRAM KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Ove subote, 25. studenog, diljem Hrvatske obilježit će se Noć kazališta, a dio ove manifestacije i ove će godine biti Kaštelansko kazalište, koje je za svoje sugrađane pripremilo raznovrstan program.

IZ KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Ove nedjelje kazališna publika imala je prigodu upoznati se s novim ostvarenjem Kaštelanskog kazališta, koji su kroz glumu, ples i književnost predstavili svoju adaptaciju novele „Figurica“,
iz zbirke priča „Pješčani krugovi“autorice Irene Grubišić – Čabo.

DRUŽENJE S ONIMA KOJI OBEĆAVAJU
Kaštelansko kazalište priprema se za obilježavanje ovogodišnje Noći kazališta, za koju su nam ove godine, osim glume na daskama Kulturnog centra, obećali i cijeli niz drugih iznenađenja, poput izložbe srednjoškolke Kim Mikasović i glazbenog ugođaja za kojeg će biti zadužen njen mlađi brat, Nilo Mikasović.

DJELA IRENE GRUBIŠIĆ – ČABO
Poklonici poezije i kazališnog izričaja, ove će nedjelje, 19. studenog, u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, s početkom u 19.30 sati, imati priliku upoznati se s književnim djelima autorice Irene Grubišić – Čabo te uprizorenjem njene novele „Figurica“, u organizaciji i izvedbi Kaštelanskog kazališta.

LEGENDARNI REPORTER IZ VUKOVARA
Emotivnom izvedbom jednosatne monodrame “Priče iz Vukovara”, mladi splitski glumac Pere Eranović je u četvrtak navečer u Kino dvorani „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu brojnu publiku, i to najviše onu mlađu – učenike Osnovne škole kneza Mislava – uspio uključiti u aktivno sudjelovanje u predstavi i pritom ih „prikovati“ za sjedala.

PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA MARINE NOVAK
U sjećanje na žrtvu Vukovara sinoć je u osnovnoj školi  Ostrog u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Matice Hrvatske – ogranak Kaštela, predstavljena nova knjiga kaštelanske učiteljice i spisateljice, Marine Novak.

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, koji Hrvatska udruga Benedikt organizira već šestu godinu, Gradska knjižnica Kaštela organizira u četvrtak 16. studenog s početkom u 18.30 sati u Kino dvorani sv. Jurja u Kaštel Sućurcu izvedbu monodrame Pere Eranovića „Priče iz Vukovara“.

O TIJELU, EMOCIJAMA I NAŠOJ PSIHI
U odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Gomilici, integrativna terapeutkinja Olivera Drutter  pred zainteresiranim Kaštelanima održala je predavanje na temu „Tijelo, emocije i naša psiha”. Cilj predavanja je osvještavanje građana o tome kako kvaliteta života i osobni razvoj ovisi o nama samima i koliko smo spremni suočiti se sa svojim problemima.

NAJBOLJI U ŽUPANIJI
Lovre Andrić, učenik 4. razreda i Lucija Zekić, učenica 6. razreda OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog, pobjednici su 5. Nacionalnog natjecanja u čitanju naglas za područje Splitsko-dalmatinske županije te će našu županiju predstavljati 23. i 24. studenog na završnom natjecanju u Sisku, koje organiziraju Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva i Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak.