KONCERTI U KAŠTELIMA
Iako Kaštelansko kulturno ljeto još nije službeno otvoreno, u sklopu programa ove manifestacije u srijedu i četvrtak, 28. i  29. lipnja, očekuju nas zanimljivi koncerti u kojima će nastupiti gosti iz Lindlara te polaznici međunarodne Ljetne škole.

ZAVRŠENI DANI TRADICIJE
Defileom folkloraša nakon međunarodne etno večeri,  koja se u subotu održala na brcu u Kaštel Novom, završeni su ovogodišnji Dani tradicije, koje je osmu godinu za redom organizirala Turistička zajednica grada Kaštela uz suorganizaciju udruge Šušur.

DANI TRADICIJE
Ovogodišnji, 8. Dani tradicije u Kaštelima, nakon otvaranja eko-etno sajma nastavljeni su u petak navečer na brcu u Kaštel Novom, revijom tradicijskih nošnji i obrtništva, Nostalgija 2017, koja je pred Kaštelane i goste  donijela pravo bogatstvo narodnih nošnji  i običaja kaštelanskog kraja.

POSTAVLJENI ŠTANDOVI S RAZLIČITOM PONUDOM
Dvadesetak štandova postavljeno je jutros na rivi u Kaštel Novom, što je označilo početak ovogodišnjeg etno-eko sajma Kaštela 2017,  trodnevnog događanja kojeg već godinama, u sklopu Dana tradicije, organizira Turistička zajednica Kaštela uz suradnju s udrugom Šušur.

KAŠTELA U ZNAKU FOLKLORA I MODE
Ovog petka, 23. lipnja u 11 sati, na rivi u Kaštel Novom, bit će upriličeno svečano otvaranje ovogodišnjeg Eko-etno sajma Kaštela 2017, dok će se istog dana, s početkom u 21 sat, na novskom brcu održati revija tradicijske nošnje i obrtništva Nostalgija.

DUHOVITO, ZABAVNO I POUČNO!
Na poziv voditeljice KUD- a Karol Wojtyla Ljiljane Garbati, ovoga utorka najmlađe kaštelane posjetila je spisateljica Vjekoslava Huljić, koja je djeci predstavila svoje knjige u prostorijama kule Cambi.

IZLOŽBA POVODOM OBLJETNICE ČASOPISA
Dok su vatrogasci još jednom ovih dana pokazali svima da su pravi heroji gaseći požare na Makarskom primorju, Kaštelani su imali priliku još jednom podsjetiti se herojstava i aktivnosti tih istih vatrogasaca u brojnim godinama ranije, na izložbi pod nazivom „Kaštelanski trag u vatrogasnom vjesniku“.

UMJETNOST I KULTURA U VRTIĆU I ŠKOLI ZA 2017. GODINU
Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja sklopili su Sporazum o suradnji u provedbi programa Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi za razdoblje 2015.- 2020. godine, nacionalnog dopunskog programa podrške u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a vezano uz umjetnost i kulturu, koji će u hrvatskim vrtićima i školama provoditi stručnjaci – književnici, likovni i kazališni, glazbeni i plesni umjetnici.

6. SUSRET ZBOROVA – PIROVAC- 2017
Unatoč gustom rasporedu HPD „Bijaćka vila“ pronašlo je ovih dana vremena te je ove subote gostovalo na susretu zborova u Pirovcu, kojem se već nekoliko godina iznova vraća. Na večerima zborskih obrada zabavne glazbe koje se održavaju već šestu godinu za redom, osim Bijaćke vile nastupili su i zborovi iz Karlovca, Makarske, Trogira, Drniša, Vodica, Šibenika, Zatona i naravno domaćini, pjevački zbor „Sveti Juraj“ iz Pirovca.

Sinoć su se u Kulturnom centru pred pedesetak zadovoljnih Kaštelana kroz više od sat vremena urnebesnih zafrkancija predstavili komičari splitskog Studija smijeha Josip ŠkiljoIvica LazaneoIvo MusulinVanja DobrijevićTomislav Primorac i Ante Travizi,

DONJOKAŠTELANIMA SREBRNA PLAKETA I 5. MJESTO
Hrvatsko glazbeno društvo "Zrinski" je sudjelovalo na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, gdje je pod vodstvom dirigenta prof. Grge Grubišića ostvarilo najbolji rezultat na Državnim natjecanjima u proteklih više od 30 godina, osvojivši Srebrnu plaketu i odlično 5. mjesto sa 80,58 bodova u konkurenciji 11 orkestara koji su se natjecali u C kategoriji.

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u srijedu, 14. lipnja, s početkom u 20 sati u kino dvorani „Sveti Juraj“ u Kaštel Sućurcu prikazat će se dokumentarni film o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu pod nazivom „Svetac, zločinac i dvorske lude“ scenarista Nenada Piskača i redatelja Jakova Sedlara.

SVEČANO OTVARANJE 01. SRPNJA
Bogat kulturni program obilježit će i ovogodišnje Kaštelansko kulturno i zabavno ljeto u sklopu kojeg će biti preko 60 događanja.Kako smo i navikli,  kada je ova manifestacija u pitanju, očekuje nas pregršt glazbenih i scenskih nastupa, predstava, likovnih izložbi i fešta kroz cijela Kaštela koja će trajati do početka rujna.

U INTERAKCIJI S PUBLIKOM KROZ FORUM TEATAR
Svatko od nas u životu se našao u ulozi potlačenog ili tlačitelja ili je bio promatrač koji nije reagirao. Upravo zbog toga glumci Kazališta potlačenih u Kulturnom centru u Lukšiću sinoć su kroz Forum teatar prikazali nekoliko konkretnih problema današnjice kroz kratke scene, a publika je pozvana na rješavanje problema.

KAŠTELANSKO KAZALIŠTE
U Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, ex Pastoralni centar, ove će subote, 10. lipnja u 19 sati, sedam polaznica Teatra potlačenih, nakon intenzivnog rada u periodu od travnja do lipnja, predstaviti pred publikom svoj rad, kreativnost i svoje spoznaje.

OBRTNIŠTVO, FOLKLOR, MODA, OBIČAJI
U organizaciji kaštelanske Turističke zajednice, a uz pokroviteljstvo Grada Kaštela, na brcu i rivi u Kaštel Novom, u razdoblju od petka do nedjelje, 23. do 25. lipnja, održat će se Nostalgija - 8. Dani tradicije Kaštela 2017, a prijave zainteresiranih izlagača i sudionika su u tijeku i traju do 19. lipnja.

PREDSTAVLJANJE STRIP ALBUMA
Nakon sedam tjedana tijekom kojih je održano tridesetak različitih događanja, u četvrtak je u muzejskom prostoru Nadbiskupskog kaštela u Sućurcu, uz predstavljanje strip albuma „Miljenko i Dobrila“, službeno završeno prvo Kreativno proljeće u Kaštelima.

KONGRES I IZLOŽBA SA SIKULA
Tijekom ova četiri dana u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću okupilo se oko 140 sudionika na 3. kongresu Međunarodnog društva za istraživanje helenističke keramike, kojem je organizator i domaćin Muzej grada Kaštela, a tom prigodom postavljena je i izložba muzejske savjetnice Ivanke Kamenjarin o helenističkoj reljefnoj keramici.

ZATVARANJE KREATIVNOG PROLJEĆA
Nakon niza događanja proteklih tjedana, u četvrtak, 1. lipnja, u muzejskom prostoru Nadbiskupskog kaštela u Kaštel Sućurcu, s početkom u 20.30 sati, službeno se zatvara prvo Kreativno proljeće u Kaštelima.

ČETVERODNEVNI PROGRAM U VITTURIJU I OKOLICI
U dvorcu Vitturi od 1. do 4. lipnja ove godine održat će se treći kongres Međunarodnog društva za istraživanje helenističke keramike (3rd Conference of International Assotiation for Research on Pottery of the Helenistic Period) s temom Istraživanje susjedstva: Uloga keramike u razumijevanju mjesta u helenističkom svijetu.

BOGAT PROGRAM OD SUĆURCA DO STAROG
Prvi Festival slikovnice, bajki i priča Gradske knjižnica Kaštela otvoren je u ponedjeljak 29. svibnja 2017. g. izložbom Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba "Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“ autora dr. sc. Štefke Batinić i dr. sc. Berislava Majhuta.