ŠKOLA GLUME KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Da za velike pobjede trebaju volja, ustrajnost i timski rad večeras su nam pokazala djeca, polaznici  škole glume kaštelanskog kazališta. U uvjetima koji ni najmanje ne odgovaraju Kulturnom centru, te se sudaraju sa nazivom koji mu pripada, šesnaestero djece, predvođeni predanom voditeljicom Rubinom Sarajlić napravili su malo čudo. U svega nekoliko mjeseci, sastajući se tek jednom tjedno, sa ogromnom željom i voljom da im se aplauzom nagradi postignuto. A postiglo se puno.

ZABAVILI SE I STARI I MLADI
Sinoć je kaštelanska publika ispred Zadruge u Kaštel Starom imala priliku uživati u tradicionalnoj irskoj glazbi u izvedbi starih znanaca našeg grada, splitske grupe Ciotog. Naime, simpatični članovi banda čije ime znači „častan čovjek“,  Marko, Johnny, koji je „originalan“ Irac, Filip i Marin već nekoliko godina sviraju na različitim lokacijama u Kaštelima i omogućavaju gostima da osjete svu živost irske glazbe.

DOĐITE I PODRŽITE NJIHOV RAD
Jednom tjedno, već nekoliko mjeseci u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, uz savjete voditeljice Rubine Sarajlić, vrijedno rade polaznici škole glume Kaštelanskog kazališta i pripremaju predstavu koju će kaštelanska publika imati priliku vidjeti ove srijede, 20. lipnja, na daskama lukšićkog centra, s početkom u 19.30 sati.

PUTOPISNA TRIBINA ANKICE CICVARIĆ
Gradska knjižnica Kaštela i ravnateljica Renata Dobrić, ovog su četvrtka upriličili predstavljanje knjige „Moj put u Santiago“ autorice Ankice Cicvarić, putopis o hodočašću u Santiago de Compostelu, u svetište sv. Jakova Apostola.

Sinoć su naši sugrađani imali priliku uživati u otvorenju izložbe „Brodo – lego II“ perspektivnog akademskog kipara Trogiranina Vilima Halbärtha u izložbenom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću.

PRIJATELJSKO GOSTOVANJE
Proteklog vikenda članovi HGD Biranj gostovali su u bavarskom mjestu Neunkirchen am Brand, gdje su sudjelovali na velikom festivalu koji se svakih deset godina održava u tom mjestu, a u povodu okruglih obljetnica tamošnjeg orkestra „Jugend- und trachtenkapelle“ , koji je ove godine slavio svoj 60. rođendan.

PJESME I IGROKAZI
Šareni i veseli svijet dječje literature  bogatiji je za zbirku pjesama i igrokaza „Pričam vam... stihopriče“ kaštelanske autorice Maje Alfirević, koja je javnosti predstavljena ovog utorka u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

KONSTRUKTIVNO I ZANIMLJIVO
U sklopu 1. regionalne smotre zborova Canta Dalmatia, ove nedjelje u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, održan je seminar za voditelje zborova i vokalnih sastava, dirigente i ostale zainteresirane, na kojem su sudionici, uz stručne predavače, dobili nova saznanja, ali i prenijeli međusobna iskustva iz dosadašnjeg rada.

PRVA REGIONALNA SMOTRA U KAŠTELIMA
Iako je ljetni pljusak „prošetao“ sudionike 1. regionalne smotre zborova Canta Dalmatia, iz atrija u izložbeni prostor lukšićkog dvorca Vitturi, ništa nije moglo umanjiti svu čar zborske pjesme, koju su u subotu navečer sa sobom donijeli članovi šest zborova iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

U Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću ove je subote održana zanimljiva revija UMAS koja je nastala suradnjom Odsjeka za film i video i Kaštelanskog kazališta.

NATJECANJE ZBOROVA
Ženska klapa Neverin ove je subote sudjelovala na 3. međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi „Adria Cantat“, koje se održalo u Šibeniku te su se u Kaštela vratile sa zlatom u nacionalnoj folklornoj kategoriji i zlatom u stranoj kategoriji.

U SPLITU
Ovog petka, 18. svibnja, dječji vrtić Radost u Splitu organizira 8. susret djece i učenika čakavaca, „Dica i čakavica“, koji će se, s početkom u 17 sati, održati u Gradskom kazalištu lutaka.

UMJETNIČKI DAŠAK KAŠTELA U NJEMAČKOJ
Kaštelanska pijanistica, Ivana Štimac, koja nekoliko posljednjih godina živi i radi u Njemačkoj, imala je čast otvoriti glazbeno-scenski dio programa proslave 60. obljetnice HKM u Stutgarttu, dvodnevne svečanosti obilježavanja kanonskog utemeljenja ove katoličke misije.

„TRAGOVI - TRACES“ NA IZLOŽBI NA KRKU
Žiri Kreativnog Krka izabrao je umjetnički rad, pod nazivom „Tragovi - Traces“, Nine Kamenjarin iz Kaštel Kambelovca i uvrstio ga na izložbu koja je u petak otvorena u galeriji „Decumanus“ na Krku u sklopu kulturne manifestacije „Kreativni Krk“. Izložba će biti otvorena do 15. svibnja.

ODRŽANO PREDSTAVLJANJE KNJIGE „TROGIRSKI VOJVODA“
U dvorcu Vitturi u srijedu je predstavljena knjiga „Trogirski vojvoda“  ruskog autora Dmitrija Vasiljeviča Averkijeva, koju je preveo akademik Luko Paljetak. Riječ je o ruskoj drami u pet činova, koja se temelji na legendi o Miljenku i Dobrili, a napisana je 1881. godine. Predstavljanje knjige je održano u sklopu Kreativnog proljeća u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela. U glazbenom dijelu programa nastupio je prof. Darko Matičević te  kazivanjem odlomka iz knjige, polaznici KUD-a “Karol Wojtyla”, Luka Pelivan i Ela Elez.

TRADICIONALNA ČAKAVSKA VEČER
Nakon cijelog niza aktivnosti,  u četvrtak, 26, travnja, u 19.30 sati, u kino Sali Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, održat će se centralno događanje ovogodišnje, 27. Čakavske večeri škole Bijaći, pod nazivom „Ča bi mi da jubavi ni...“.

DRUŽENJE S KNJIGOM KROZ RADIONICE, IGROKAZE I KNJIŽEVNE TRIBINE
U Kaštelima je ovog ponedjeljka obilježena Noć knjige u svih šet odjela GKK, a glavni program održan je u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu gdje je gostovala vrsna komičarka i poznata spisateljica, šibenčanka Marijana Perinić. Tom prilikom predstavila je svoje tri knjige : “Gore ne može”, “Šaka suza, vrića smija” i posljednju “Jesi online?”, te je izvela i ulomak iz svoje stand up predstave„Dalmatinka“, na temu Dalmacije i muško-ženskih odnosa.

ULJA NA PLATNU POSVEĆENA NJENOM KAMBELOVCU
„Moje malo misto“, naziv je izložbe slika autorice Sunčice Kuzmanić Perišin Tomljanović, otvorene ovoga vikenda u caffe baru „Dujić“ u Kaštel Kambelovcu, kojom se ova mlada, svestrana umjetnica predstavila svojim sugrađanima.

STRUČNI SKUP
Profesori i nastavnici hrvatskog jezika i razredne nastave s područja Splitsko-dalmatinske županije, njih oko 120, jučer su u Kaštel Lukšiću, sudjelovali u radu stručnog skupa pod nazivom „Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi“.

PREDAVANJE POVJESNIČARKE UMJETNOSTI, ANKICE BABIN DUGOGODIŠNJE RAVNATELJICE KAŠTELANSKOG MUZEJA
Posljednje predavanje vezano uz kaštelansku kulturnu baštinu održano je u petak u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu kojeg je pripremila, povjesničarka umjetnosti Ankica Babin i dugogodišnja ravnateljica Muzeja grada Kaštela. Nakon predavanja posjetitelji su imali priliku ići na izlet brodom duž kaštelanske obale. Ciklus od tri predavanja koja su se održala u sklopu manifestacije „Kreativno proljeće“ organizirali su Muzej grada Kaštela u suradnji sa Turističkom zajednicom i gradom Kaštela. Uz domaćina, ravnatelja kaštelanskog Muzeja Ivana Šutu te ravnateljicu TZ Kaštela Nadu Maršić, na predavanju je sudjelovala i kaštelanska dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić.

CJELODNEVNO DRUŽENJE S KNJIŽEVNICOM KROZ TRI TRIBINE
Književnica Sonja Smolec jučer je bila cjelodnevni gost Gradske knjižnice Kaštela. Nakon druženja s djecom 2. i 6. razreda kaštelanskih osnovnih škola u knjižnici u Kaštel Starom, u večernjem terminu u Kaštel Sućurcu je održala multimedijalno putopisno predavanje.