MONODRAMA MAJE TOMAS
Ove subote, 27. svibnja sa početkom u 20 sati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću održat će se poetska monodrama “Kad’ će meni bit’ miloMaje Tomas i redatelja Zdravka Odorčića. Životna je to priča jedne žene pjesnikinje koja nas pjesmom vodi vremenom od svoje mladosti,ljubavi, braka i obitelji, životnih problema pa sve do dobi kada sve to razumije i stihom duše ispisuje u svoje knjige.

USPJEŠAN NASTUP KAŠTELANSKIH ANSAMBALA NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU U KARLOVCU
Na 2. Međunarodnom natjecanju zborova Aurora cantat,  koje se održalo ove subote u Karlovcu, u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa i Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora iz Karlovca vokalni ansambli iz  Kaštela bili su iznimno uspješni.

BOGATSTVO PROŠLOSTI U NALAZIMA DANAŠNJICE
U organizaciji društva Bijaći i Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu,u petak je u dvorcu Vitturi upriličeno predstavljanje knjige „Starohrvatsko groblje na položaju Svećurje u predjelu Rudine u Kaštel Novom“, autora Tonća Burića, muzejskog savjetnika u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

NAKON NIZA KONCERATA OVE SEZONE VRIJEME JE NAPOKON I ZA NATJECANJE
U ovim trenucima HPD „Bijaćka vila“ pod vodstvom maestra Andre Čale kreće put Karlovca na međunarodno natjecanje zborova pod nazivom AURORA CANTAT. Natjecanje se održava u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa i Prvog pjevačkog društva Zora, u Gradskom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu sutra, 20. Svibnja.

MUZEJ GRADA KAŠTELA ZA NAJMLAĐE
Uvidjevši da ne postoji literatura o kaštelanskoj baštini namijenjena i primjerena djeci od 4 do 11 godina, pedagoški odjel Muzeja grada Kaštela odlučio se za stručno utemeljen, samostalni projekt koji bi imao široku i dugotrajnu primjenu. Riječ je o slikovnici „Priča o Kaštel Lukšiću“, autora Maria Klarića koja je u četvrtak predstavljena u dvorcu Vitturi u povodu Međunarodnog dana muzeja.

ZNASTVENI RAD
Knjiga pod nazivom „Starohrvatsko groblje na položaju Svećurje u predjelu Rudine u Kaštel Novom“, autora prof Tonća Burića muzejskog savjetnika u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika  bit će predstavljena u petak, 19. svibnja u 19.30 sati u dvorcu Vitturi u Lukšiću.

DJEČJE STVARALAŠTVO
Punih sedam dana trajala je ovogodišnja smotra dječjeg stvaralaštva Kaštel Mali, okupivši i ovog puta  brojnu djecu, koja su, kroz predstave, ples, glazbu, književnost i druge izričaje pokazali što sve znaju i što sve mogu.

U ORGANIZACIJI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Kaštelansko kazalište još jednom organizira Bajkaonicu, kazališnu radionicu za najmlađe, koja će se održati u subotu, 20. svibnja u Pastoralnom centru u Kaštel Lukšiću u 17 sati, kao i decoupage radionicu za sve uzraste, koja će se održati s početkom u 15.30 sati.

POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA
U dvorcu Vitturi u Kaštel  Lukšiću u četvrtak, 18. Svibnja u 12 sati bit će svečano predstavljanje 22. edukativne muzejske akcije i nagradne igre „Tajne“. Tom prilikom bit će predstavljen projekt  Izložba, slikovnica i radionica - živa slikovnica, Priča o Kaštel Lukšiću u organizaciji sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju hrvatskog muzejskog društva.

OD DANAS
Tijekom tri naredna petka, 12., 19., i 26. svibnja, u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću (Pastoralni centar), održavat će se radionica Forprove teatra, na kojoj će polaznici učiti razne tehnike opuštanja, igre za glumce i osmišljavanje priča.

BAŠKA VODA UGOSTILA PUHAČE NA 9. SUSRETU ORKESTARA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
U organizaciji Zajednice puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije te Općinske glazbe Baška Voda, u nedjelju, 7. svibnja 2017. g., u Hotelu „Hrvatska" Baška Voda održao se 9. Susret puhačkih orkestara Splitsko – dalmatinske županije. Pored organizatora, potporu ovom događanju pružili su Županija i Ministarstvo kulture. Naglasimo da je Baška Voda ujedno i obilježavala 20. obljetnicu od osnutka Općinske glazbe, što je učinilo Susret još svečanijim.

7. SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA
Tijekom ovog tjedna Kaštela će biti bogatija za još jedan Kaštel i to, najtopliji, najljepši i najveseliji od svih Kaštela, Kaštel Mali, u kojem će šest dana živjeti djeca i mladi.

ZBIRKA POEZIJE ŽELJKE BILIĆ
Nakon što je prije dva mjeseca, pred užim krugom prijatelja i poznanika, predstavila svoju prvu zbirku pjesama u Trogiru, Željka Bilić tu zbirku, koja nosi naslov „Tajna procvalih ljiljana“, ovog je petka u dvorcu Vitturi, predstavila i Kaštelanima.

U VITTURIJU
Ovog petka, 5. svibnja, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, upriličit će se predstavljanje zbirke poezije „Tajna procvalih ljiljana“, autorice Željke Bilić, a početak predstavljanja je u 18 sati.

U ZAGREBAČKOM LISINSKOM
Glazbari HGD Biranj proteklog su vikenda boravili u Zagrebu, gdje su u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" sudjelovali na središnjoj godišnjoj manifestaciji hrvatskog kulturno umjetničkog amaterizma "Razglednica 6".

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA
Tradicionalna čakavska večer škole Bijaći i ove je godine okupila na jednom mjestu poklonike čakavskog izričaja te donijela mali dio dječjeg stvaralaštva i aktivnosti koje se provode u školi domaćinu manifestacije.

EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA MUZEJA GRADA KAŠTELA
U povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, u okviru edukativne muzejske akcije i nagradne igre Hrvatskog muzejskog društva, u Muzeju grada Kaštela održavati će se  muzejski projekt pod nazivom Izložba, slikovnica i radionica - živa slikovnica ''Priča o Kaštel Lukšiću''. 

KONCERT NAJBOLJIH DRUŠTAVA, ANSAMBALA, UMJETNIKA
Članovi Hrvatskog glazbenog društva Biranj ovog se tjedna pripremaju za sudjelovanje na najreprezentativnijoj manifestaciji od državnog značaja najboljih predstavnika kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj „Razglednica 6“, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, koja će se održati u nedjelju 30. travnja, u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu,  s početkom u 19 sati.

ČAKAVICA I UČENICI
Ovogodišnja, 26. Čakavska večer osnovne škole Bijaći, pod nazivom „Sve ČA jeman i sve ČA mi triba“, održat će se  u četvrtak,  27. travnja,  u 19.30 sati u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu.

ŠTO JE NAUMIO USAMLJENI VUK
Najmlađa skupina glumaca KUD-a Karol Wojtyla, kao poklon za kraj ovih uskrsnih blagdana, u kuli Cambi, ove je subote  članovima svojih obitelji i prijateljima izvela predstavu „Usamljeni vuk“ Ratka Bjelića.

KONCERT U CERKJU
Članovi veteranske grupe i mandolinskog orkestra KUD-a ˝Ante Zaninović˝ proteklog vikenda gostovali su u Kranju i u Cerklju na Gorenjskom te su sudjelovali na 10. Večeri folklora u organizaciji Folklornog društva Cerklje, koji su Kaštelane i pozvali na ovo jubilarno druženje folkloraša.