KULTURNO LJETO
Ljetna glazbena škole Kaštela, koja se organizira u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta, tijekom srpnja i kolovoza okupit će oko stotinu polaznika i 19 profesora.

Osim iz Hrvatske, polaznici stižu iz 13 zemalja, od Japana i Azerbajdžana, preko Turske i Austrije do susjednih nam Slovenije i BiH, a podučavaju ih ugledni profesori, mahom iz inozemstva, među ostalima iz Austrije i SAD-a.

Polaznici su, kazuje Ivan Biliškov iz Kulturnog vijeća Kaštela, učenici osnovne ili srednje glazbene škole i studenti akademije. Među njima ima i onih koji su već diplomirali i zaposleni su, ali dolaze na stručno usavršavanje kod vrhunskih, međunarodno poznatih profesora.

Lokacija kaštelanske glazbene škole “Fra Bernardin Sokol” u Kambelovcu na samoj obali, te blizina zračne luke, pokazali su se odličnim preduvjetom za organiziranje škole na ovom prostoru, kaže Biliškov.

Sudionici su smješteni u obližnjim hotelima i apartmanima, sve im je na dohvat.

Polaznici iz Kaštela, Splita i ostalih okolnih mjesta u prednosti su, dakako, jer im smještaj i ne treba. Seminar traje od 10 do 15 dana, a polaznici održavaju i koncerte u dvorcu Vitturi.

Ovoga srpnja bit će održana četiri takva koncerta. Budući da su profesori vrhunski glazbenici, koristi se prigoda da se organiziraju i njihovi nastupi. Najpoznatije ime svakako je Dora Schwarzberg, inače šefica katedre violine na bečkoj glazbenoj akademiji.

S velike glazbene akademije iz mjesta Dentona u Texasu u SAD-u dolaze njezin dekan, profesor flaute James Scott i Nikola Ružević, Hrvat koji živi u Americi, profesor violončela. Iz Belgije, pak, stiže profesor klarineta Geert Baeckelandt.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_8206)

  to je bas lipo, di se mogu vidit rasporedi koncerata?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2162)

  Kaštelanska ljetna škola jako je loše organizirana.Nakon završetka,djeca nisu dobila diplome,niti su im poslane na kućne adrese kako je dogovoreno.Glavno je bilo skupit novac, točnije2500 kn!A da ne govorimo o protežiranju jednog instrumenta,zna se kojega, i osobito talentiranih svirača.

  oko 6 godina prije
 • Organizator za gosta 8206 (Gost_8235)

  Koncerti su objavljeni u programu kaštelanskog kulturnog ljeta (01., 14.,19., 22., 24. i 30. srpnja - Vitturi). Radujemo se Vašoj posjeti.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara