hren
 

OBEĆANJA ZAPELA ZBOG FINANCIJA?
Kada je gradonačelnik Josip Berket na izložbi radova kiparske kolonije kazao kako će jedna od izloženih skulptura biti spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Sućurcu, ako se složi Mjesni odbor i komisija, sudionici kiparske kolonije ostali su iznenađeni, a posebna jedan od njenih voditelja, Robert Jozić, koji je prije godinu dana sudjelovao na natječaju koji je Grad raspisao za navedeni spomenik, pobijedio po mišljenju stručnog suda, da bi potom Grad natječaj poništio i do dan danas nije ga ponovo raspisao.

Kipari odbili ideju iz Grada

- Najava da će rad akademskog kipara Domagoja Pavića, koji predstavlja morsku kap, djelić života iz mora, a ne suzu kako je kazao gradonačelnik, biti spomenik poginulim braniteljima, jednostavno nije u redu, posebno prema autoru kojemu ne možete oduzeti rad i kazati: to će biti to.

Kada je ovogodišnja kolonija započela s radom, Mirela Duvnjak iz Muzeja upoznala nas je s idejom iz Grada, da bi jedan od radova mogao zadovoljiti funkciju spomenika, no sudionici kolonije ostali su zatečeni takvom idejom, a posebno ja koji sam se u ovom slučaju našao kao jedan od voditelja kolonije i nesuđeni prvonagrađeni na poništenom natječaju, pa smo takvu ideju odbili – kazao je akademski kipar Robert Jozić te nam je prepričao događaje oko navedenog natječaja u kojem je zajedno s arhitektom Filipom Tadinom, prema mišljenju stručnog žirija na čelu s umjetnikom Kažimirom Hrastom, ponudio najbolje rješenje za spomenik u Sućurcu.


Kapljica Domagoja Pavića

- Kako Kaštela već imaju Križ na Malačkoj, a radi se i na ideji da svaki Kaštel dobije svoj spomenik u budućnosti, naš rad smo željeli prilagoditi situaciji. On predstavlja dio krunice, drugi dijelovi našli bi se u drugim mjestima, a sve bi ih povezao Križ. Žiri je naš rad proglasio najboljim, ali je Grad natječaj poništio ustvrdivši da je naša dokumentacija, iako su je valjda i prethodno provjeravali, nepotpuna. To nam se učinilo apsurdno jer na ovakvim natječajima je najvažnije likovno rješenje koje treba zadovoljiti stručni žiri, a sve ostalo je tek protokol – tvrdi Jozić, koji tako nije dobio niti 10 tisuća kuna, koliko je iznosila nagrada, ali je dobio probleme kako nadoknaditi trud, vrijeme, znanje i kreativnost jer njegovo rješenje, javno prikazano, teško će naći put do nekog drugog natječaja.


Spomenik braniteljima Roberta Jozića i Filipa Tadina

Gradonačelnik sam ponudio realizaciju od strane Grada

Cijelu priču oko spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sućurcu pokrenuo je Željan Jurlin, koji je o svojoj ideji razgovarao s roditeljima poginulih, stanovnicima Sućurca, mjesnim župnikom i Mjesnim odborom te od svih dobio podršku.

- Ideja je dalje išla kao prijedlog Mjesnog odbora, čiji sam i ja član. Ideja nam je bila da dobijemo suglasnosti i nađemo dio donatora, pa smo o tome razgovarali i s gradonačelnikom. Gradonačelnik je tada kazao da će financiranje i realizaciju preuzeti Grad. No tada počinju problemi. Trebalo je dosta vremena da se natječaj raspiše,objavljen je samo u Narodnim novinama, a potom je poništen i do danas nije ponovo raspisan. Osim toga, nakon poništenog natječaja, pokušao sam razgovarati s nekim u Gradu o mogućim novim rješenjima, ali čak četiri mjeseca je trebalo da ponovo počnemo komunikaciju o ovoj temi i njihovi posljednji prijedlozi bili su upravo vezani za koloniju – priča Jurlin i konstatira kako su mu mnogi odmah na početku govorili kako od toga neće biti ništa, ali da on neće i nema pravo odustati.


Željan Jurlin

- I sam sam svjestan da u ovom gradu ima prioriteta poput vode ili kanalizacije, neasfaltiranih ulica i nezaposlenosti, ali imamo obvezu prema onima koji su dali život za Domovinu, a čijih se imena već danas mnogi ne mogu sjetiti. Križ na Malačkoj je jedan od najljepših spomenika, ali je udaljen i mnogi do njega ne mogu. Imena heroja moraju nam biti blizu, da nas sjete i podsjete – zaključuje Jurlin.

Autori bez odgovora

Drugi autor umjetničkog rješenja koje je zadovoljilo žiri, arhitekt Filip Tadin, nakon poništenog natječaja nekoliko je puta pokušao komunicirati s nadležnima u Gradu te im je slao mailove o mogućem rješavanju situacije, no odgovor nije dobio.

- Predlagali smo neka rješenja, među kojima i prijedlog o direktnoj pogodbi,čak smo donijeli i odluku da bi za udrugu roditelja poginulih branitelja odrekli se svog autorskog honorara, čime se smanjuje cijena. Sama izvedba našeg prijedloga ne traži posebna sredstva jer se kamen može dobiti povoljno, a kugle je moguće strojno izraditi. Ujedno ovo rješenje bilo bi idealno za nastavak priče o spomenicima u drugim kaštelanskim mjestima. Sve ovo smo pisali nadležnima, ali odgovora i dalje nema – kaže razočarani Tadin.

No cijela stranica odgovora stigla je na naš upit o ovom slučaju, u kojem se kaže da je natječaj proveden po tada važečem Zakonu o javnoj nabavi i da je u skladu s njim i objavljen u Narodnim novinama.


Sadašnji izgled lokacije budućeg spomenika

Iz Grada: Sve u skladu s Zakonom

- Nezadovoljni ponuditelji, ukoliko su smatrali da ih je javni naručitelj oštetio, mogli su tražiti zaštitu svojih prava Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja je nadležna za rješavanje žalbi u postupcima javne nabave. Da je Grad Kaštela prihvatio bilo koji rad ili sklopili direktnu pogodbu s autorima Jozić-Tadin, koja se spominje, postupio bi protivno odredbama Zakona. Također odredbama dokumentacije za nadmetanje nije određeno da nenagrađeni radovi ne mogu sudjelovati na nekom drugom natječaju, a u našem slučaju nije bilo nagrađenog rada.

Što se tiče odgovornosti zbog poništenih natječaja, nije stigla  niti jedna žalba na ni jednu odluku o poništenju ili odabiru, koje je donio Gradonačelnik na temelju prijedloga povjerenstva za provođenje, a kamoli da je žalba usvojena. Kako je ocjenjeno da Grad ne bi trebao ići u novi natječaj i stvarati dodatni trošak, pronađeno je drugačije rješenje za odabir spomenika. U suradnji s Muzejom i predstavnicima MO izabrat će se najprikladniji rad sa kiparske kolonije – stoji, između ostalog, u odgovoru.

Neslužbeno smo ipak doznali da se za tjedan dana očekuje sastanak inicijatora, predstavnika Mjesnog odbora, kipara i nadležnih iz Grada, na kojem će se pokušati dogovoriti daljnja sudbina spomenika u Sućurcu.


KOMENTARI:

Stari Komentari (73)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_5139)

  Gostu 3156<br />Gospodin Terzija je svoj posao izvršio uredno, a novac nije dobio. Cijenu nastupa nije dogovorio sa Klubom, nego s Općinom. Općina mu je trebala, bez odgode, isplatiti dogovoreni iznos, a od Kluba tužbom ishoditi povrat sredstva sa pripadajućom kamatom. A ovako ćeš nam Ti ove godine pivat za doček.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9062)

  [quote name="Gost_5139"]Gostu 3156<br />Gospodin Terzija je svoj posao izvršio uredno, a novac nije dobio. Cijenu nastupa nije dogovorio sa Klubom, nego s Općinom. Općina mu je trebala, bez odgode, isplatiti dogovoreni iznos, a od Kluba tužbom ishoditi povrat sredstva sa pripadajućom kamatom. A ovako ćeš nam Ti ove godine pivat za doček.[/quote]<br /><br />ko na malo gleda malo i vridi :P

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5175)

  Ne vidim čemu izrugivanje s "par kamenčića", ovo su zrna krunice koja su simbolički rasuta po Kaštelima, a završavaju s križem na Malačkoj. Krunica je simbol s kojim su oko vrata naši branitelji ginuli za Hrvatsku. Prostor traži plošno rješenje, a ne monumentalni spomenik. Smisao je da se ne potroši puno novca, a oda se počast braniteljima koji su ono najvrednije, svoj život položili na oltar domovine.<br />Ali dežurni kritičari sve pretvore u ruglo, a i gospodin gradonačelnik prednjači tu u ovom slučaju.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5815)

  tipicno..judi se nadju..dogovore..namignu..i posao je sklopljen..a onda..drz nedaj..tko je koga privaria..i ne drzi se dogovora..nikad kraja.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6094)

  ...u svakom rješenju upravnog tijela stoji uputa o pravnom lijeku...prema tome pametnome dosta<br />...a voljeli il ne voljeli ovu il svaku drugu vlast...onaj ko odrišije kesu gazda je svih projekata...to je sustav<br />...a što se tiče branitelja hvala im...imaju vrijedno obilježje na Malačkoj, kao i na mnogim kaštelanskim grobljima spomen križeve...al ovo nije grad nego šest sela i jedna nikad ostvarena Republika Mašograd, pa oćedu sve posebno...tako je bilo i uvik će bit...i pisma kaže zar još ne poznaš moja Kaštela la la la

  oko 7 godina prije
 • za 5175 (Gost_4067)

  ne trudi se objašnjavat onima kojima je važno samo što su danas pojili i popili i oćeli šta bit večeras, jer ovo ti je po onoj : ne bacaj biserje pred svinje.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2975)

  [quote name="Gost_9062"][quote name="Gost_5139"]Gostu 3156<br />Gospodin Terzija je svoj posao izvršio uredno, a novac nije dobio. Cijenu nastupa nije dogovorio sa Klubom, nego s Općinom. Općina mu je trebala, bez odgode, isplatiti dogovoreni iznos, a od Kluba tužbom ishoditi povrat sredstva sa pripadajućom kamatom. A ovako ćeš nam Ti ove godine pivat za doček.[/quote]<br /><br />ko na malo gleda malo i vridi :P[/quote]<br />Malo, po malo i eto nas tu di jesmo. Zašto uvik neko ima potribu opravdavat nezakonisti.

  oko 7 godina prije
 • Silvio Knežević (Gost_1207)

  poštovana gospodo.marin terzija navodno nekakva legenda a ustvari 4 razredni pjevač je uredno isplaćen za njegov nastup za novu godinu i ja ga molim ovim putem da se ostavi politike jer vrijeđa gospodina berketa iz samo njemu znanih razloga.čovjek je u mirovini dakle ne može nastupati.država mu daje mirovinu,nakon nastupa traži isplatu novca na ruke zatvoren mu je obrt zbog mirovine ja mu kažem da ispostavi račun a on meni da ne želi novac da će sve dati u novine...nakon novinskog članka prljavog i političkog meni plače na telefon da nema šta jesti ja mu nakon toga nosim novac i dajem mu ga u ruke a on u vidno alkoholiziranom stanju me ljubi.ja za svoje navode imam 6 svjedoka koji će to i na sudu potvrditi.on kad mene vidi u selu biži u drugu ulicu i spušta glavu.ne znam šta mu sve to treba očito nema šta sa sobom.ne želim ga vrijeđati ali čovjek je loš pjevač,u mirovini je dakle nema pravo nastupa, a na sudu če opet plakati da nema šta jesti.sramota za nekakvu legendu.hvala

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6168)

  Gospodin Terzija je pjevač, glazbenik i autor. Brojnim mlade je podučavao i ulijevao im ljubav za glazbu, posebno dalmatinsku. Sa puno entuzijazma sav je život posvetio glazbi, od rane mladosti. A čime se to mogu pohvaliti njegovi „4 razredni“ kritičari?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6961)

  Zašto se onda uopće raspisuju javni natječaji: da bi se glumilo kulturu ?! Neka se odmah u startu kaže da će biti onako kako gazda sela odluči, pa će svi znati na čemu su, i neće gubiti vrijeme i živce!

  oko 7 godina prije
 • na znanje (Gost_5162)

  najljepši spomenik našim poginulima je Malačka.Molim vas, nemojte svoje vlastite interese proguravati kroz spomenike.Kada ste bili na Malačkoj, očito davno, jer Vvi meštri od kamena, možda bi mogli oplemeniti još kojim detaljom spomenik na Malačkoj.

  oko 7 godina prije
 • Nikako odustat (Gost_4109)

  Križ na Malačkoj je dobar.Ima on svoju simboliku i vridnost ali normalno da obilježja tribaju biti u svakom mistu i to iz više razloga isto kao i poginulim u prošlom ili svakom drugom ratu.Dakle na trajni spomen kao zahvalnost i sječanje isto kao i povijesnu pouku mlajim generacijama koje nam dolaze.<br />Jerbo daleko od očiju je daleko od srca a ovako bi roditelji rodbina i svi ostali došli malo sili zapalili sviću i prisjetili ih se svak u svom mistu kako i priliči.Na malačku se ide samo protokolarno jer za doći gori stariji bi se svit triba prvo izmolit za prijevoz a onda ih možda i na nosilima uzvuć. <br />A da ne govorimo još kako bi se na ovaki način u mistima oplemenija sadašnji ništ korist prostor.

  oko 7 godina prije
 • prevarant (Gost_7528)

  Marine,Željane nemojte se ništa čuditi jer se Berket dokazao kao vrhunskiprevarant sa svojim slatim riječnikom.Pa njegovi najbliži pobočnici su to potvrdili.Briga njega za Kaštila cilj je marina koju još nije uspija legalizirat(eto ni ova vlast mu nije dala dozvolu,fala bogu kad nije u pravu),sad mu triba još jedan mandat da to riješi a druge probleme u Kaštilima ko šiša:Oni nisu uspili u 20 godina (lupeštine) a on je uspija u 4, dovest grad do bankrota.Ako se to zove sposobnost neznam ko je ovdi lud,ali znam ko je kriv za Berketa,oni prije,ma šta si obećava brda i doline a zna si šta te čeka??? :zzz

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4440)

  kaštelani oče svoj medvedgrad na malačkoj

  oko 7 godina prije
 • Za gosta 1207 (Gost_4946)

  Odmjerio si jako dobro mjeru i navode koji bi se bar jednom u životu vidjeli kod čovjeka kojeg si opisao kao pijanca i donekle ludoga.No to ne prolazi.Upravo si opisao sebe u njegovom liku .Vrlo malo znaš o pravima rada uopče.Ni u kojem slučaju nisi ništa svojom pričom postigao več upravo okrenuo priču prema vlasitom svojoj osobi.<br />Svi građani znaju dobro tko si Ti a tko on i uspoređivati je sama utopija.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5815)

  pitam..da li ce voda od suza..biti..originale..malo slankasta..ili iz spina..slatka uz kavu.. ;-)

  oko 7 godina prije
 • briket (Gost_102)

  jeli zvonilo podne nisam ga vidija moj briketu poj u austriju pa tamo ćini ća oćeš

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9192)

  ovde je postalo normalno svakoga slat okle je doša i nedoša. a bili mogla ta gospoda sama poć ča.činjenica je da su kaštela bila pitoma dok se nisu počeli pojedinci prsit "kosmo ,mismo".šta bi sad tribalo da je na svakih 5 m. spomenik branitelju, da svak može lipo živit a ne snosit troškove, da dica imaju mukte knjige i prevoz, da se gradi,a da se neplačaju dažbine. e pa to ni švicarska nebi mogla podnit. puna su usta pojdincima anti socijalističkih parola , a sad kad nema više socijalizma sad bi opet tili sve besplatno. e nema. i u americi postoje bogati i oni koji se vuku po zabačenin ulicama goli i bosi , gladni i žedni. tu van berket nije kriv . vi ste sami glasali za promjene.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  Ovo mi je interesantna tema, pa ću dati nekoliko komentara, a posebno ću se osvrnuti na teze gospoda Tadina i Jozića.<br />Gospoda Tadin i jozić kažu: "ne radi se o novcima", "odreći ćemo se honorara", "spomenik bi uz sitne donacije mogao biti potpuno besplatan".<br /><br />I te kako se radi o novcima, ako je spomenik mogao biti besplatan zašto se išlo na natječaj?<br />Zašto gospoda nisu iznijela činjenicu da su za izradu spomenika tražili 200.000,00 kuna i to samo za lokaciju u Sućurcu. Kad 200.000,00 kuna pomnožimo sa 9 mjesnih odbora dolazimo do cifre od 1.800.000,00 kuna, kad pridodamo PDV prelazi se 2 miliona kuna.<br /><br />U kakvom odnosu je gospodin Jurlin s autorima i ima li on interesa da Jozić i Tadin dobiju natječaj?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  Gospoda Tadin i Jozić lažu da Zakon o javnoj nabavi omogućuje direktne pregovore, a sposobnost (odnosno dostaviti diplomu)su morli dokazati u trenutku otvaranja natječaja a nikako ne naknadno jer je to PROTIVNO zakonu.<br /><br />Natječaj je formalno pravni postupak i treba ga provoditi sukladno zakonu a ne tumačiti subjektivno odnosno kako vam odgovara u određenom ternutku.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  Zašto natječaj nije objavljen na stranicama grada?<br /><br />Možda zato da se što manje umjetnika javi na njega kako bi netko lakše pobijedio.<br />Kako su samo Tadin i Jozić zadovoljili stručni žiri, kao da se htjela izbjeći mogućnost da netko drugi pobijedi.<br />Natječaj treba osigurati anonimnost autora, treba pitati gospodina Jurlina kad su Jozić i Tadin izradili rad i kad ga je prvi put vidio.

  oko 7 godina prije
 • Malačka (Gost_5151)

  Je imaju spomenik na Malačkoj, a mogli bi ga pribacit iza brda da ne smeta... znate, ako već nema mista u selu za njih, nije ga lipo ni vidit ma 500 metara visine, par kilometara od kuća. Najveća ga je uživancija gledat iz Sućurca, ono svaki put kad prođeš rivon sitiš se dobrih ljudi....

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  I na kraju gospoda Tadin i Jozić priznaju da se nisu žalili jer stvarno nisu priložili potrebne dokumente.<br /><br />Pa zar je netko od gradskih službenika i gradonačelnika to trebao ignorirati i izložiti sebe sankcijama koje zakon predviđa?<br /><br />Znam da je velika lova u pitanju, ali gospodo draga sami ste krivi zbog poništenog natječaja, a također mislim da je spomenik na Malačkoj jedinstven i ne treba svaki Kaštel imati spomenik. i nije tako daleko, a gospodin Jurlin bi se mogao angažirati, iz poštivanja prema braniteljima, pa motivirati ravnatelje škola da organiziraju izlete na Malačku. u Kaštelanskim osnovnim i srednjim školama sigurno ima između 150 i 200 razreda, da svaki razred jednom godišnje ode na Malačku to je svako treći dan. To će biti najveći spomenik našim braniteljima, na taj način se odaje priznanje i poštovanje našim junacima, a ne dodvoravanjem i dobijanjem jeftinih političkih poena.

  oko 7 godina prije
 • @Gost_4092 (Gost_3190)

  Poštovani plačeniče<br />Sada nakon svega smo se odreći honorara ako investitor neće biti grad nego branitelji, a ako se netko želi naslikavati na otvaranjima onda će to masno platiti.<br />200.000 kuna je bruto trošak sa uređenjem, a ne honorar. Kad se plati porez, materijal i 3-4 ljudi izgubi tri mjeseca ostane dobra plaća.<br />S obzirom na dosadašnji rad i rezultate smatram da dobru plaću zaslužujemo. Ne znam nikoga iz naše generacije u hrvatskoj tko je dobio više nagrada.

  oko 7 godina prije
 • @Gost_4092 (Gost_3190)

  Poštovani manipulatoru,<br />zakon kaže:<br /> (2) Ugovor o javnim radovima smije se sklapati u pregovaračkom postupku javne nabave bez prethodne objave:<br /><br />1. kada nije dostavljena nijedna ponuda ili nijedna prikladna ponuda ili nije dostavljen nijedan zahtjev za sudjelovanje u provedenom otvorenom ili ograničenom postupku javne nabave, pod uvjetom da se početni uvjeti ugovora bitno ne mijenjaju i da je Europskoj komisiji poslan zapisnik iz članka 37. stavka 8. ovoga Zakona, ako ga zatraži;<br /><br />2. kada zbog tehničkih ili umjetničkih razloga ili razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava ugovor može izvršiti samo određeni gospodarski subjekt;

  oko 7 godina prije
 • @Gost_4092 (Gost_3190)

  Poštovani mutikašo,<br />raspis i objavu natječaja rade gradske službe i ni žiri nije znao da je raspisan.<br />Natječaj se nije nikom namještao, osim što se namještao da propadne.<br />Žiri u Kaštelim isto kao što smo zadovoljili žiri u Belom Manastiru, u Zagvozdu, u Zagrebu, u Osijeku i na početku karijere s 25 godina u Kaštelima.<br />Tvoj mozak je toliko u mitu i korupciji da ne mozes zamisliti da je netko karijeru napravio krvavim radom.<br />Filip Tadin

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9192)

  [quote name="Gost_5151"]Je imaju spomenik na Malačkoj, a mogli bi ga pribacit iza brda da ne smeta... znate, ako već nema mista u selu za njih, nije ga lipo ni vidit ma 500 metara visine, par kilometara od kuća. Najveća ga je uživancija gledat iz Sućurca, ono svaki put kad prođeš rivon sitiš se dobrih ljudi....[/quote]<br /><br /> di ste bili i šta ste radili onda kad se predlaga spomenik na malačkoj. šta se niste bunili. mislili ste da če svaki put kad dođete gori bit fažola za marendu. ma gori se neide nego proforme za državni blagdan. pare se potrošile i ne trošite više. nečedu ovu državu spasit kojekakvi spomenici. triba mislit na dicu i ljude , na njihovu budučnost . to su spomenici

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4175)

  svaka čast gosp. tadinu na ovim gore komentarima. Na žalost ovde svatko gleda svoju stranu i malo je tko objektivan. Neka meni netko odgovori zbog čega autor nekog spomenika mora biti akademski obrazovan pa je potrebno priliožiti njegovu diplomu. A neka mi netko i odgovori zašto se odmah nije utvrdilo da nedostaje ta famozna diploma, nego naknadno. Meni izgleda iz svega da su natječaj unaprijed osudili na propast, ali su željeli pokazati nekakvu zainteresiranost. Kao i u nekoliko slučajeva do sada kad se radilo o natječajima za dogovorena radna mjesta

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5100)

  [quote name="Gost_9192"][quote name="Gost_5151"]Je imaju spomenik na Malačkoj, a mogli bi ga pribacit iza brda da ne smeta... znate, ako već nema mista u selu za njih, nije ga lipo ni vidit ma 500 metara visine, par kilometara od kuća. Najveća ga je uživancija gledat iz Sućurca, ono svaki put kad prođeš rivon sitiš se dobrih ljudi....[/quote]<br /><br /> di ste bili i šta ste radili onda kad se predlaga spomenik na malačkoj. šta se niste bunili. mislili ste da če svaki put kad dođete gori bit fažola za marendu. ma gori se neide nego proforme za državni blagdan. pare se potrošile i ne trošite više. nečedu ovu državu spasit kojekakvi spomenici. triba mislit na dicu i ljude , na njihovu budučnost . to su spomenici[/quote]<br /><br />Meni ne smeta spomenik na Malačkoj, ali je žalosno da nema nijedan u svih 7 sela. Po vašem komentaru vidim da znate koliko iman godina, šta volin ist i da se guran po feštama za besplatnu spizu. Di nan je kraj sa ovako pronicljivim i dobroćudnim mještanima.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_3128)

  [quote name="Gost_3190"]Poštovani mutikašo,<br />raspis i objavu natječaja rade gradske službe i ni žiri nije znao da je raspisan.<br />Natječaj se nije nikom namještao, osim što se namještao da propadne.<br />Žiri u Kaštelim isto kao što smo zadovoljili žiri u Belom Manastiru, u Zagvozdu, u Zagrebu, u Osijeku i na početku karijere s 25 godina u Kaštelima.<br />Tvoj mozak je toliko u mitu i korupciji da ne mozes zamisliti da je netko karijeru napravio krvavim radom.<br />Filip Tadin[/quote]<br /><br />hvalite me usta moja.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  Poštovani gospodine Filipe Tadin,<br />laži i uvrede nisu primjerene akademski obrazovanom čovjeku, tako sigurno nećete dokazati da ste u pravu. Ali razumijem ja Vas, očito ste bili uvjereni da ćete pobijediti, jer nitko nije kao Vi, pobijedili ovamo, pobijedili tamo, najviše nagrađivani u Hrvatskoj, ma nitko nije kao Vi. Zar nitko nikada nigdje nije pobijedio nego samo Vi. <br />Znači da ste uspjeli u svom naumu naplatili bi 2 miliona, a sad kad niste onda bi besplatno. Tko je tu lud?<br />Ali to nije bitno, bitno je da sukladno Zakonu niste mogli proći, a isami ste to priznali. Nemate pravo tražiti od drugih da krše zakon.<br /><br />Kad već citirate zakon, citirajte ga ispravno. Zakon kaže "kada nije dostavljena nijedna ponuda ili nijedna PRAVILNA ponuda ....". U ovom slučaju je bilo nekoliko ponuda, a kad ste već stručnjak za zakone onda objasnite što je to PRAVILNA ponuda, pa ćete vidjeti da nije ispunjen ni taj uvjet - ZATO NE MANIPULIRAJTE I NE TUMAČITE ZAKON KAKO VAM ODGOVARA.

  oko 7 godina prije
 • 4092 (Gost_4175)

  ne kaže se milioni nego milijuni, a osim toga koliko sam mogao pročitati radi se o 200 000. Nije natječaj bio za sva mjesta

  oko 7 godina prije
 • @Gost_3128 i @Gost_4092 (Gost_2144)

  poštovani općinari,<br />za početak vam savjetujem da u radno vrijeme radite posao za koji ste plaćeni, a ne surfate internetom i širite propagandu. <br />Osnovni problem nije da nismo dobili natječaj, nego da nam nitko nije odgovorio na dva maila koja smo poslali.<br />Mi nikoga ne optužujemo da je radio protiv zakona nego protiv civiliziranog ponašanja i protiv interesa grada.<br /><br />Da znamo raditi besplatno dokazali smo kada smo u okviru kolonije besplatno izradili skulpturu Nebojsju.<br />Bilo je noliko ponuda i samo je naša zadovoljila stručne kriterije.<br />Ni jedna ponuda nije bila pravilna jer zakon u članku 29. opisuje nepravilnu ponudu.<br /><br />Vrijeme smo izgubili mi i još desetak drugih natjecatelja. Vrijeme je izgubio žiri. Vrijeme je izgubila komisija. Rezultat nakon dvije godine - ništa.<br />Filip Tadin

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  "Kako Kaštela već imaju Križ na Malačkoj, a radi se i na ideji da svaki Kaštel dobije svoj spomenik u budućnosti, naš rad smo željeli prilagoditi situaciji. On predstavlja dio krunice, drugi dijelovi našli bi se u drugim mjestima, a sve bi ih povezao Križ...... na ovakvim natječajima je najvažnije likovno rješenje koje treba zadovoljiti stručni žiri, a sve ostalo je tek protokol" – tvrdi Jozić.<br /><br />Goste 4175, ipak se iz ovog citata vidi kad se projekt zaokruži (krunica dovrši) da se radi o 2 miliona, vjerojatno su autori zamislili 200.000,00 kuna svake godine. Kad mene ispravljaš zbog tehničke pogreške obrati pozornost na svoju gramatiku i pazi gdje stavljaš mala slova.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  "Kako Kaštela već imaju Križ na Malačkoj, a radi se i na ideji da svaki Kaštel dobije svoj spomenik u budućnosti, naš rad smo željeli prilagoditi situaciji. On predstavlja dio krunice, drugi dijelovi našli bi se u drugim mjestima, a sve bi ih povezao Križ...... na ovakvim natječajima je najvažnije likovno rješenje koje treba zadovoljiti stručni žiri, a sve ostalo je tek protokol" – tvrdi Jozić.<br /><br />Osnovni Vaš problem gospodine Tadin je što je Vama sve osim odluke stručnog žirija PROTOKOL. Samo kod svakog postupka je PROTOKOL jednako važan kao i likovno rješenje ili neka najjeftinija ponuda (barem prema zakonu).<br /><br />O interesima Grada bi se dalo raspravljati.<br /><br />A vidim da Vam je puno stalo do ostalih natjecatelja.<br /><br />Zar ste na ovom spomeniku počeli raditi prije dvije godine? Ako je tako onda ste počeli raditi cijelu godinu prije raspisivanja natječaja, ili ste Vi vidovita osoba ili ...........

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  Zašto mislite da sam općinar?<br />Kako znate da pišem za vrijeme radnog vremena?<br />Svaka čast,sve znate, očito ste vidoviti, a šteta što osim likovne akademije niste završili pravni fakultet.<br /><br />A nije Vam palo na pamet da sam možda umjetnik koji ne dijeli Vaše mišljenje, koji bi htio da je imao jednake šanse kao i Vi, da je stručni žiri bio nepristraniji, da su me članovi mjesnog odbora (Jurlin) kontaktirali kad i Vas.<br />Pozivate se na članove kiparske kolonije, sve ili ..................

  oko 7 godina prije
 • @Gost_4092 (Gost_2144)

  Gospodine općinaru,<br />mislim da ovo više nitko ne čita osim Vas i mene, ali upravo ste izrazili birokratsko geslo zbog kojeg se u gradu ništa ne događa - procedura je važnija od svega. Čak ste i proceduru u konkretnom natječaju maksimalno zakomplicirali tako da svi dokumenti moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika.<br />Nije procedura jednako važna kao rezultat. Procedura je važna i vi ste je ispoštovali, samo što je rezultat veliko ništa.

  oko 7 godina prije
 • o spomenicima i milijunima (Gost_2144)

  O dva milijuna lažete jer je natječaj bio samo za lokaciju u Sućurcu. I da je slučajno prihvaćena ideja da se krunica izradi kroz cijela Kaštela sigurno je da bi trošak bio puno manji i da ne bi prešao 500.000 kn za sva Kaštela. Tako bi sva Kaštela imali mjesto pored kojeg bi se prisjetili onih kojih više nema, kojima možete zahvaliti svoju udobnu fotelju. To više ne bi bilo nešto zbog čega bi se sućurani izdvajali nego nešto zajedničko svim Kaštelima. Dopuštam da ljudi misle da je svaki spomenik svakome višak i nezaslužen pa tako i poginulim braniteljima. Da bi bilo bolje asfaltirati ulicu i nazvati je po poginulom branitelju. Nekad i ja to mislim. S druge strane u čemu je zasluga kad daš od sebe kad imaš. Zašto radimo spomenike na groblju - jeli to suvišni trošak? Zašto držimo slike naših pokojnih u kući?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4092)

  Gospodine Tadin, procedura je važna sve dok tako zakon nalaže.<br /><br />Goste 2144 po čemu jedan spomenik košta 200000 kn a 9 takvih spomenika 500000 kn.<br /><br />Gospodin Tadin je u pravu da ovo nitko ne čita, a meni (općinaru) je završilo radno vrijme, završiti ću ovu raspravu.<br /><br />Da zaključim: bez obzira na "PROTOKOL" htjeli ste gradu prodati spomenike (200000 kuna * 9 mjesnih odbora) a ne raditi besplatno, i zato me ljuti kad izvrćete istinu, odnosno nakon godinu dana ste se sjetili da bi to radili besplatno. Jednostavno Vam ne vjerujem i nemojte se na to ljutiti, samo izražavam svoje mišljenje. <br />Da ste zadovoljili "PROTOKOL" već bi izradili spomenik i danas o ovome nebi raspravljali, a zašto niste kad tako dobro poznajete zakone. <br />Ako smatrate da ste u pravu trebali ste se žaliti.<br />To su moja tri osnovna stava po ovom pitanju, stvarno ne znam što je za Vas tu sporno.<br />Gospodinu Tadinu želim da pobijedi na svakom poštenom natječaju.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_192)

  ma sta se mislite pa tu je kapetan kako on odluci tako je najpametnije od svih najavljenih projekata nije napravija nijedan pa tako nece ni ovi

  oko 7 godina prije
 • @Gost_4092 (Gost_2252)

  Ne izvrćem istinu nego samo tražim da se prema svima vlast ponaša pristojno.<br />Kako se neću ljutiti kada me prozivate kao ratnog profitera i lašca.<br />Meni je sporno da ste proceduralni destruktivci.<br />Kaštela je i dalje 7 i naravno da bi ideju naplatili jednom, a samo bi bio trošak izvedbe 7 puta i to bi vlasti naplatili.<br />Ja od umjetnosti živim i nemam sponzore i mecene da mogu raditi besplatno.<br />Danas nakon godinu dana ignoriranja bi to napravili besplatno pod uvjetom da se vlast koja to sabotira ne dolazi naslikavati za novine.<br />Što vam tu nije jasno?<br />Filip Tadin

  oko 7 godina prije
 • (Gost_4175)

  a meni i dalje nije jasno zašto je ovaj općinar, a mislim da je upravo on to uradija jer je jako dobro upućen, pustija da do komisije dođe ponuda koja nije udovoljavala zakonskim propisima i uvjetima natječaja. Molim da mi neko na to odgovori

  oko 7 godina prije
 • @Gost_4175 (Gost_2252)

  zato što je prvi dio stručno žiriranja anoniman. Kvalifikacije su očito s imenom i prezimenom i otvaraju se naknadno. Novi zakon o javnoj nabavi dopušta da se u toku pregledavanja dokumentacije dopuni, a stari nije dopušta.<br />Sporno je samo šta općinari u radno vrime surfaju i nemaju vrimena nekome odgovoriti na mail.

  oko 7 godina prije
 • odgovor gostu 4092 (Gost_771)

  Gospodinu 4092,<br />Vjerujem da u dobroj vjeri imate pravo na svoje sumnje isto kao u lošoj na provokacije i podmetanja.Što je od toga točno ne znam ali ću Vam odgovoriti.<br /><br />S autorima sam vjerujem u dobrim međuljudskim odnosima ako ste mislili na takvu vrstu odnosa.<br /><br />Interes mi je jedino spomenik realiziran u pravnim okvirima prihvačen od struke. <br /><br />Rad sam prvi put vidio na otvaranju natječaja kad i svi ostali članovi komisije(6 članova)čije je mišljenje na kraju bilo jednoglasno i transparentno.<br /><br />Spominjanjem moje motivacije i angažmana u poštivanju prema braniteljima,mislim kao dragovoljac Domovinskog rata,da ste grubo zlorabili Vaše demokratsko pa ako hoćete i ljudsko pravo na anonimnost i drugačije mišljenje za koje sam se između ostalih i ja izborio.Ideja Vam je međutim dobra i nadam se da su je kompetentni,te ostali ljudi dobre volje pročitali.

  oko 7 godina prije
 • odgovor gostu 4092 (Gost_771)

  Nadam se da sam Vam ovim u dobroj vjeri odgovorio jer ne bih volio ulazit u prepiske.<br /> <br />Iskoristio bih međutim ovaj komentar za još jednom pojasniti. Navedena inicijativa je prošla u jednom demokratskom,mještanskom,pravnom pa ako hočete i ljudskom ozračju,te proceduri kako je i trebala proći.Prema tome upita Mjesto ili Malačka više nema.Samo kada i kako realizirati navedeni spomenik.<br /><br />Glede novaca,gradonačelniku je bio ponuđen model sufinanciranja po kojem smo bili spremni tražiti donacije i sredstva za njegovu realizaciju. Gradonačelnik se međutim odredio,a time i obvezao na gradsko financiranje s čime je za mene/nas svaka daljna priča o novcu završena.

  oko 7 godina prije
 • odgovor gostu 4092 (Gost_771)

  Nakon JOŠ dvije izgubljene godine danas je jasna samo jedna činjenica,a to je da je „nekima“ jako stalo da se izgubi bit svega za što su dragovoljci-branitelji poginuli(kako u Kaštelima tako i u Hrvatskoj).Isto se već jednom dogodilo kada je trebalo imenovati ulicu u Sućurcu po pokojnom branitelju što također nikada nije realizirano(ni tada nije bio u pitanju novac).Kada pak govorimo o tim „nekima“ onda tu podrazumjevam večinu u vlasti koji se ne mogu odrediti prema ničemu kao što to nisu mogli ili željeli odrediti ni devedesetih. Posebno oni pojedinci pri vlasti,mudrijaši koji neprekidno i neumorno mute vodu za svoga gospodara štiteći pritom svoje osobne interese, državne i ostale sinekure,te razne druge privilegije.Pritom samo budno paze je li nešto govori i radi naš ili njihov ali na žalost ne nužno i uvijek što.

  oko 7 godina prije
 • odgovor gostu 4092 (Gost_771)

  I ponavljam najvažnije,ovdje nije riječ o novcu niti o dilemi svrhe ili spomeničkog mjesta.Riječ je prvenstveno o nedostatku dobre volje i kvalitetne komunikacije između Grada i MO,pa i ljudi opčenito,a ako hočete i o manipulacijama,neradu ili nesposobnosti „nekih“državnih i političkih djelatnika. Čast izuzetcima i dobrim ljudima,a ujedno im svima zahvala i ovim putem.<br />Isprika portalu ako sam zlorabio previše prostora.<br />Željan Jurlin

  oko 7 godina prije
 • (Gost_166)

  predlazen sucuranima da raspisu referendum o odcjepljenju od grada kastela,i siguran san da bi prosperitet bija vidljiv odmah,sucurac bi bija vridniji duplo ,od cjene nekretnina te zemlje,mladi bi imali vise prostora te bi cjelokupni zivot sucuracke zajednice u pozitivnom dozivija neviden uspjeh...za grad sucurac!!!...pokazite svima koliko sucurani vride....

  oko 7 godina prije
 • (Gost_166)

  plus toga vise bi vas cjenili,...a kad malo pogledan nisu sucurani ozenjeni za donjokastelane,pa da trpe njihov "belaj i zulum"...zatooo za slobodni grad sucurac...a danasnje kino moglo bi sutra bit sucuracko kazaliste...

  oko 7 godina prije
 • ispravak (Gost_771)

  Isprika,nije 6 članova komisije nego 5 (3 struke,2 MO).<br />I još jedan dodatak.Postojala je i mogučnost direktne nagodbe kao i prijedlog jednog umjetnika na izradu spomenika za 0 kuna.Međutim grad je želio ovaj model u vidu javnog natječaja.Toliko o novcu.<br />U zadnjem razgovoru s predstavnicima grada ponuđen je isto tako i taj prijedog.<br />Ž.J.

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij