hren

OBEĆANJA ZAPELA ZBOG FINANCIJA?
Kada je gradonačelnik Josip Berket na izložbi radova kiparske kolonije kazao kako će jedna od izloženih skulptura biti spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Sućurcu, ako se složi Mjesni odbor i komisija, sudionici kiparske kolonije ostali su iznenađeni, a posebna jedan od njenih voditelja, Robert Jozić, koji je prije godinu dana sudjelovao na natječaju koji je Grad raspisao za navedeni spomenik, pobijedio po mišljenju stručnog suda, da bi potom Grad natječaj poništio i do dan danas nije ga ponovo raspisao.

Kipari odbili ideju iz Grada

- Najava da će rad akademskog kipara Domagoja Pavića, koji predstavlja morsku kap, djelić života iz mora, a ne suzu kako je kazao gradonačelnik, biti spomenik poginulim braniteljima, jednostavno nije u redu, posebno prema autoru kojemu ne možete oduzeti rad i kazati: to će biti to.

Kada je ovogodišnja kolonija započela s radom, Mirela Duvnjak iz Muzeja upoznala nas je s idejom iz Grada, da bi jedan od radova mogao zadovoljiti funkciju spomenika, no sudionici kolonije ostali su zatečeni takvom idejom, a posebno ja koji sam se u ovom slučaju našao kao jedan od voditelja kolonije i nesuđeni prvonagrađeni na poništenom natječaju, pa smo takvu ideju odbili – kazao je akademski kipar Robert Jozić te nam je prepričao događaje oko navedenog natječaja u kojem je zajedno s arhitektom Filipom Tadinom, prema mišljenju stručnog žirija na čelu s umjetnikom Kažimirom Hrastom, ponudio najbolje rješenje za spomenik u Sućurcu.


Kapljica Domagoja Pavića

- Kako Kaštela već imaju Križ na Malačkoj, a radi se i na ideji da svaki Kaštel dobije svoj spomenik u budućnosti, naš rad smo željeli prilagoditi situaciji. On predstavlja dio krunice, drugi dijelovi našli bi se u drugim mjestima, a sve bi ih povezao Križ. Žiri je naš rad proglasio najboljim, ali je Grad natječaj poništio ustvrdivši da je naša dokumentacija, iako su je valjda i prethodno provjeravali, nepotpuna. To nam se učinilo apsurdno jer na ovakvim natječajima je najvažnije likovno rješenje koje treba zadovoljiti stručni žiri, a sve ostalo je tek protokol – tvrdi Jozić, koji tako nije dobio niti 10 tisuća kuna, koliko je iznosila nagrada, ali je dobio probleme kako nadoknaditi trud, vrijeme, znanje i kreativnost jer njegovo rješenje, javno prikazano, teško će naći put do nekog drugog natječaja.


Spomenik braniteljima Roberta Jozića i Filipa Tadina

Gradonačelnik sam ponudio realizaciju od strane Grada

Cijelu priču oko spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Sućurcu pokrenuo je Željan Jurlin, koji je o svojoj ideji razgovarao s roditeljima poginulih, stanovnicima Sućurca, mjesnim župnikom i Mjesnim odborom te od svih dobio podršku.

- Ideja je dalje išla kao prijedlog Mjesnog odbora, čiji sam i ja član. Ideja nam je bila da dobijemo suglasnosti i nađemo dio donatora, pa smo o tome razgovarali i s gradonačelnikom. Gradonačelnik je tada kazao da će financiranje i realizaciju preuzeti Grad. No tada počinju problemi. Trebalo je dosta vremena da se natječaj raspiše,objavljen je samo u Narodnim novinama, a potom je poništen i do danas nije ponovo raspisan. Osim toga, nakon poništenog natječaja, pokušao sam razgovarati s nekim u Gradu o mogućim novim rješenjima, ali čak četiri mjeseca je trebalo da ponovo počnemo komunikaciju o ovoj temi i njihovi posljednji prijedlozi bili su upravo vezani za koloniju – priča Jurlin i konstatira kako su mu mnogi odmah na početku govorili kako od toga neće biti ništa, ali da on neće i nema pravo odustati.


Željan Jurlin

- I sam sam svjestan da u ovom gradu ima prioriteta poput vode ili kanalizacije, neasfaltiranih ulica i nezaposlenosti, ali imamo obvezu prema onima koji su dali život za Domovinu, a čijih se imena već danas mnogi ne mogu sjetiti. Križ na Malačkoj je jedan od najljepših spomenika, ali je udaljen i mnogi do njega ne mogu. Imena heroja moraju nam biti blizu, da nas sjete i podsjete – zaključuje Jurlin.

Autori bez odgovora

Drugi autor umjetničkog rješenja koje je zadovoljilo žiri, arhitekt Filip Tadin, nakon poništenog natječaja nekoliko je puta pokušao komunicirati s nadležnima u Gradu te im je slao mailove o mogućem rješavanju situacije, no odgovor nije dobio.

- Predlagali smo neka rješenja, među kojima i prijedlog o direktnoj pogodbi,čak smo donijeli i odluku da bi za udrugu roditelja poginulih branitelja odrekli se svog autorskog honorara, čime se smanjuje cijena. Sama izvedba našeg prijedloga ne traži posebna sredstva jer se kamen može dobiti povoljno, a kugle je moguće strojno izraditi. Ujedno ovo rješenje bilo bi idealno za nastavak priče o spomenicima u drugim kaštelanskim mjestima. Sve ovo smo pisali nadležnima, ali odgovora i dalje nema – kaže razočarani Tadin.

No cijela stranica odgovora stigla je na naš upit o ovom slučaju, u kojem se kaže da je natječaj proveden po tada važečem Zakonu o javnoj nabavi i da je u skladu s njim i objavljen u Narodnim novinama.


Sadašnji izgled lokacije budućeg spomenika

Iz Grada: Sve u skladu s Zakonom

- Nezadovoljni ponuditelji, ukoliko su smatrali da ih je javni naručitelj oštetio, mogli su tražiti zaštitu svojih prava Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja je nadležna za rješavanje žalbi u postupcima javne nabave. Da je Grad Kaštela prihvatio bilo koji rad ili sklopili direktnu pogodbu s autorima Jozić-Tadin, koja se spominje, postupio bi protivno odredbama Zakona. Također odredbama dokumentacije za nadmetanje nije određeno da nenagrađeni radovi ne mogu sudjelovati na nekom drugom natječaju, a u našem slučaju nije bilo nagrađenog rada.

Što se tiče odgovornosti zbog poništenih natječaja, nije stigla  niti jedna žalba na ni jednu odluku o poništenju ili odabiru, koje je donio Gradonačelnik na temelju prijedloga povjerenstva za provođenje, a kamoli da je žalba usvojena. Kako je ocjenjeno da Grad ne bi trebao ići u novi natječaj i stvarati dodatni trošak, pronađeno je drugačije rješenje za odabir spomenika. U suradnji s Muzejom i predstavnicima MO izabrat će se najprikladniji rad sa kiparske kolonije – stoji, između ostalog, u odgovoru.

Neslužbeno smo ipak doznali da se za tjedan dana očekuje sastanak inicijatora, predstavnika Mjesnog odbora, kipara i nadležnih iz Grada, na kojem će se pokušati dogovoriti daljnja sudbina spomenika u Sućurcu.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij