hren
 

Prva nagrada u iznosu od 50.000 kuna pripala je dvojcu iz Kaštela za spomenik Anti Starčeviću na glavnom gradskom trgu u Osijeku. Mladi Kaštelani, autori i spomenika svećenicima u Kaštel Novom, osvojili su žiri mahom sastavljen od ljudi iz struke te su svojim rješenjem zasjenili mnogo poznatije starije kolege.

Spomenik nije figurativan već je svojevrsni duhovni portret Oca domovine. Sastoji se od stepenica i sjene govornika. Namjera autora je u prvom redu bila izbjeći fetišizaciju lika i ideologije, za što se i sam Starčević borio čitavog života, te je savjetovao neka se narod ne zanosi pojedinim ljudima (vođama) nego neka sam vodi svoje velike stvari. Zato bi ovaj spomenik trebao biti spomenik idejama Oca domovine, spomenik neustrašivom duhu Starčevića, a ne liku. Njegov lik je danas opće poznat, ovjekovječen i na novčanici, gotovo 30.000 Internet stranica spominje njegovo ime. Stoga su autori spomenik zamislili kako svojevrsni karakterni portret, a ne samo odraz Starčevićeve fizičke manifestacije.

Ova "govornica" je poziv da se aktiviramo, da se odlijepimo od tla i preuzmemo odgovornost. U trenutku kada se netko popne na podij na tlu se iscrtava ponovljena sjena stepenica i govornika. Tada se aktivira nova perspektiva na spomenik, ali i nužnost vlastitog preispitivanja. Tek penjanjem promatrača na "govornicu" spomenik postaje dovršen. Tako spomenik više nije samo pasivni element u prostoru nego i omogućava novu perspektivu promatraču.

Na koncu su zadovoljene sve zainteresirane strane. Stručni žiri modernošću rješenja, gradska uprava jer je ipak dobila spomenik Starčeviću, a nadajmo se da bi bio zadovoljan i sam Starčević jer spomenik nije njegovom liku nego svemu onome za što se borio. Izvedbeni rad će po svoj prilici biti višestruko jeftiniji od 1,4 milijuna kuna predviđenih za spomenik te će tako autori zadovoljiti i želje građana za čim jeftinijim rješenjem.

M. Krleža o Starčeviću:
 " jedini potez na našem šahmatu,
   jedina skala v magli, 
   v ilovači, v blatu..."


KOMENTARI:

Stari Komentari (30)

 • baba manda (Gost)

  bravo dico moja draga, neka vas neka,
  nek se radi! :grin

  oko 14 godina prije
 • Tomislav (Gost)

  Dajte se gonite u ***** sa takvim idejama, nismo platili 65 miliona kuna da imamo pet glupih stepenica na trgu. Dajte nam posteni spomenik ili nista.

  oko 14 godina prije
 • Filip Tadin (Gost)

  Hvala ti Tomislave na toplim riječima. Sami autori trga su bili u žiriju i zadovoljni su rješenjem. Bijes i smijeh su prirodne reakcije pred nečim nerazumljivim. Slobodno neka ti bude smiješno, to je puno zdraviji osjećaj od bijesa.

  oko 14 godina prije
 • Renato (Gost)

  Sjebali su nam trg sa \"lansirnim rampama\" sada će te i vi sa stepenicama

  oko 14 godina prije
 • Damir (Gost)

  Moje misljenje je da je dobra ideja i super izvedba, ali su te skaline pre moderne za ovaj trg.
  Neznam da li su ove krute linije i zuta boja finalni, ali ja bi tu isao s nekim skalinama koje su iz nekog baroknog stila, da se uklapaju sa starom jezgrom Osjeka. Takodjer i one lampe na trgu izgledaju pre Ruski, pa bi to u paketu promjenio :)

  Inace ideja je originalna i dosta mi se svidja.
  Samo naprijed s ostalim projektima.

  Takodjer me zanima ako je nagrada 50.000 kuna, koji zidar ce uzeti miljon da to napravi ;)

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Ideja je odlićna. Posebno mi je dojmljivo kako su umjetnici ispoštovali Starčevićev zahtjev da mu se ne rade spomenici. Super

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  SUPER KAD CETE NESTO U KASTELIMA OVAKO LIPOGA NAPRAVITI

  oko 14 godina prije
 • ! (Gost)

  Meni se svidja.
  Pozdrav.

  oko 14 godina prije
 • kambelovcanin (Gost)

  bravo Filipe, Kambelovcani se tobom ponose i samo napred. Malo nas je ali smo jaki.

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Ako pitate kad će mladi, ali vrsni umjetnici sa nadahnućem, ovako nešto lipo napraviti u Kaštelima, nemoguće da još niste posjetili park u Novome ?

  oko 14 godina prije
 • tl (Gost)

  ČESTITKE KOLEGAMA!

  oko 14 godina prije
 • komentar jednog lege... (Gost)

  decki, ovako...ako gledam spomenik za sebe, koncept je stvarno dobar, jedan zreli minimalisticki izraz, odsustvo skulpture jos vishe potice imaginarnu sliku ante starcevica i mistificira njegovo prisustvo na trgu, odlicno!ali nekako za taj trg...mislim da treba neshto jache, novo rjeshenje ga je iovako ogolilo, al sta je tu je...pozdraf iz OS!

  oko 14 godina prije
 • vila (Gost)

  gledam,gledam opet i ne vjerujem...
  ili možda da ipak vjerujem, trg već sam za sebe nikako ne spada u secesijsko središte Osk, a ove žute stepenice još manje...ideja Vam je ok, i zamisao i sve i kontam si da Vi to nikako ne smatrate \"žutim stepenicama\", ali meni one to jednostavno jesu i nikako mi ne sjedaju, ali baš nikako...nije Osk fakin* Manhattan pada sad po njemu niču minimalistički izražaji moderene umjetnosti...cjenim Vaš trudi sve, ali mu realizaciju ne želim u Osijeku!

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  Svaka čast umjetnicima, šteta što \"stručnjaci\" u Gradu Kaštela nisu i prvi put u Kaštel Lukšiću prepoznali ono što mi svi vidimo.

  oko 14 godina prije
 • AJME !!! (Gost)

  ako je ovo umjetnost onda mi je žaj šta nisan iša u umjetnike, jer je i malo dite kreativnije od ovoga. Ovo sa skalinama izgleda kao produkt loše droge i zlostavljanja u obitelji (TATA SE PENJE UZA SKALE I SKIDA SVOJ KAJIŠ) , a ono u novome je NIŠTA, komad stine sa 4 fuge. I još nagrada ?? UMITNICI OD OBRAZA IDITE ......

  oko 14 godina prije
 • ajme tebi! (Gost)

  ti sta si se potpisa AJME !!! ti si živi kreten!
  sta ti znas o kreativnosti i umjetnosti uopce?
  za je i meni sta nisi isa u umjetnike da vidim
  tvoju genijalnu kreativnost!
  momci bravo, svaka cast! drzite se svoga, a ne podizanja monumentalnih ukocenih spomenika....

  oko 14 godina prije
 • majmuni (Gost)

  Na što vi trosite lovu... Ma, koje NAJBOLJE idejno rješenje... ajd pogledajte jos jednom... Da je netko govna naslikao na papiru, i to bi prihvatiti, bando korumpirana, smrdljiva.

  oko 14 godina prije
 • Kum (Gost)

  Samo tako momci, naprid!!!
  Vi ste genijalci, a ovi sta se nesto petljaju oko
  necega sta nebi nikad razumili nek
  se poklope usima. Ne razume oni koliko truda i
  rada triba da bi se uopce neko prijavija na
  ovakvi natjecaj.
  Zivili!

  oko 14 godina prije
 • (shipacq)

  krnje u maskarama je veca umjetnost nego ove skaline!
  ... ali valjda ti sta su to odabrali znaju sta njima triba.
  bravo momci!!! triba i zute skale znat nekome prodat!! :grin :)

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  jesi krnje i gotovo....

  oko 14 godina prije
 • malena (Gost)

  ideja je super a mladom kaštelanskom timu svaka čast na ideji

  oko 14 godina prije
 • bosanac (hari)

  ja sam iz BiH i bio sam u kastelima i super je.
  doci cu i ove godine jer je super:::::: :grin ;) 8) :p :) :roll :eek :upset :zzz :sigh :x :( :cry :?

  oko 14 godina prije
 • stari (Gost)

  Bravo momci !
  Spomenik u Kaštel Novom me iznenadio i obradovao. Konceptualistićka višeslojna ideja mi se svidjela i raduje me da je takva avangardna ideja prošla u našim Kaštelima. Spomenikom u Osjeku vidi se da ovaj novski nije pojedinačni izdvojeni slučaj već Vi imate svoj stav i smjer. Želim Vam mnogo uspijeha u dalnjem radu.
  Za kritičare \"skalina\" u Osjeku predlažem da se na njih popnu, kada budu izgrađene, te će na vrhu njih shvatiti njihovo značenje -naročito ukoliko bude tada puno svijeta na trgu.

  oko 14 godina prije
 • željka vukušić (Gost)

  meni se jako sviđa idejno rješenje! filipe javi se- organiziram susret razreda 1 d 1985 godina! željka

  za sada sam vas našla 3 ! javi se na br. 245-018 ili mob. 091 44 88 490
  susret je 10 misec 2006
  :grin

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  samo naprid

  oko 13 godina prije
 • Robi K. (Gost)

  ma kad vidin ove skaline i ono šta trebaju predstavljat, ujtilo me tupilo od nekuženja! :?
  Ma nema veze, ionako nije ni prva a ni posljednja tzv. konceptualistićka višeslojna avangardna ideja koja će popapati i priličan broj novčića građanima pojedinog grada. Ima jedna dobra stara izreka a koja bi se po meni ovdi lipo uklopila: Svi pošteni a jakete nema! :p
  Hm, volija bi znat koliko je to \"višestruko\" jeftinije od 1,4 milijuna kunića predviđenih za izgradnju istog spomenika?

  oko 13 godina prije
 • alisa (Gost)

  svaka čast robi i filipe, samo tako naprid. šteta što vam se projek neće realizirat, ali samo vi nastavite ovako, već će nadoć i realizacija. napravite nešto lipo i za domajavascript:ac_smilie(\':p\')
  javascript:ac_smilie(\':p\')

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Je, za ubuduce. Prvo se triba risit ovi sta su vec uletili.

  oko 12 godina prije
 • kgčljhpšk,mjčhp,ikjlon,iouzkpčluhoj,ljčl (Gost)

  :p :p 8) ;) :grin :) :roll :eek :upset :zzz :sigh :x :x :( :cry :?

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajd da negdi naintrate na ove skale a da neznate da ih je neko za pineze napravija šta bi prvo pomislili.ostavite vi veleumni izraze kao konceptualistički, avangardni,višeslojni iza kojih izraza ne stoji ništa.ako se razumite objasnite nam običnim jezikom šta je autor tija reč jer ako čemo pošteno ti se spomenici montiraju običnom narodu pod nosom i red je da taj narod zna čemu je to, a ako mislite da narod to nemora razumit nek gospoda to stavi sebi u tinel

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij