hren
 
KAŠTELANSKI KONCERTNI HOMMAGE 'LONGPLEJKAMA'
Više od 12 godina nakon što je iz negdašnjeg 'Jugotona', a današnje 'Croatia Records' — uz neizbježni prigodni 'cocktail' — eutanazirana proizvodnja vinilnih gramofonskih ploča, jedan je prvoligaški pop-rock izvođač svoj novi album objavio (i) na formatu LP-ja.

Gibonnijev bestselerski album "Unca fibre" — koji će najprije biti promoviran u "zatvorenom" medijskom krugu u dvorištu Kule Cambi, a onda, dan kasnije iliri 21. srpnja, i velikim koncertom u Kaštel Kambelovcu kao integralni dio ovogodišnjeg programa Večeri dalmatinske pisme — podsjetio je na "format" koji je obilježio povijest popularne glazbe 20. stoljeća. Zašto "longplejka"?

Parafrazirajući Tonvja Palmera, može se reći da je "popularna glazba zabilježena na vinilnoj gramofonskoj ploči paradigma popularne kulture". Vinilna gramofonska ploča nije, dakle, samo učinila da glazba, bez obzira na žanrovsku deklaraciju, bude konzervirana, sačuvana na "nosaču zvuka" te "zapamćena", ona ju je učinila i dostupnom i popularnom. Dakako, tragom Rolanda Barthesa koji je plastiku držao i nečim "magijskim" — jer njezino je podrijetlo organsko, a postala je metafora kulture 20. stoljeća i ideje "progresa" — i gramofonska bi se ploča mogla "čitati" na razne načine.

Gibonnija je zacijelo zanimao samo onaj vezan uz "bolju prošlost" i hrvatske glazbe i domaće diskografije. Vinil je, naime, na domaćim prostorima bio više od "nosača zvuka". On je bio i simbol građanstva. Format dugosvirajućeg albuma, odnosno "long play" ploče, bio je pak format najuže povezan uz narasle ambicije rock and rolla da osim "zabavljačke" dosegne i artističku ulogu. Zna li se koliko je pretencioznih brljanja bilo objavljeno na albumima "od 33 okretaja", možda bi se moglo cinično kazati da "produženi format" i nije donio neku korist No, "SgtPepper" Beatlesa, Dvianov "Highway 61", nastupni album Velvet Undergroun-da i Nico, "Exila On The Main Street" Stonesa... samo su djelić s popisa remek-djela iz goleme kulturne ostavštine na vi-nilu.

No, kazale bi reklame, to još i nije sve jer veliki format je zahtijevao i doličniju ambalažu pa je koncem šezdesetih ovitak "longplejke" postao posebna grafičkodizajnerska disciplina s genijalnim rješenjima Andvja VVarhola, Nevillea Brodvja, Rogera Deana. Gibonni je očito svega toga bio svjestan pa je "Unca fibre" i vizualno i audio reprezentativno vinilno izdanje te doličan hommage "vremenu vinila".

Izvor: Slobodna Dalmacija


Večeri dalmatinske pisme - Kaštela 2006
PROGRAM 2006 | PRODAJNA MJESTA | VDP KAMP  


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • KLAPA (Gost)

  GIBO JE NAJAČI

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Ðibo se prometnuo u pop ikonu, a gdje su vremena kada je kao metalac, krajem osamdesetih u bivšoj državi prašio pjesmu \"Jovana\", to nitko ne spominje. Da li je najjači ne znam, ali je jedan od najnižih.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  :grin

  oko 13 godina prije
 • uvik (Gost)

  uvik ima zločestog svita, i umisto da se ponosimo šta naša Kaštela imaju ovakav događaj , javljaju se pojedinci kojima je do ponižavanja gosta , gibo izvini u imew svih kaštelana, i evala ti na tvomj trudu i radu i nastupu u Kaštilima.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  prvi Gibin koncert novog albuma a Vi tako.
  Idemo svi na Gibu!!!!!!!!!!!!!!!!!

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Molim pojedince da ne iznose bolne činjenice iz Gibine prošlosti.
  Nesvršeni klesaru, dobro nam došao!!!

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Šta fali Jovani?

  oko 13 godina prije
 • ja (Gost)

  Zašto neko nesmi bit kritičan? Judi pišite šta vas je voja. Svak jema prav reć ča misli.

  oko 13 godina prije
 • KLAPE (Gost)

  VIDIMO SE SUTRA

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  Gibo- Ðibo je snimio još jedan dosadan i prepisan album a Gall ga diže u nebesa. Naravno kad je potrgao osnovnu nit festivala pa se sad vadi na Stipišića. A stipišić prepisuje prosječne prethodne albume bez ijedne originalne pjesme. I sad se svi moramo na to paliti. Još Gallll u tom kontekstu spominje Beatlese, Dylana i Stonese pa to uspoređuje s G....Svašta

  oko 13 godina prije
 • prašina (Gost)

  za dobrim konjima se diže prašina

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  kome se ne sviđa nek ostane doma.

  oko 13 godina prije
 • KAMBELOVČANI (Gost)

  dobro si im reka

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij