hren

ŽENE U DJELIMA LUKE BOTIĆA
Valovi lijepih riječi i sinoć su zapljusnuli zidove dvorca Vitturi, a uzburkale su ih četiri žene svojim stihovima i glasovima, punih emocija, ali i snage.

Naravno, riječ je je o prvoj večeri kaštelanskog dijela 7. Dana Luke Botića, koji se tijekom ova dva dana održavaju u Kaštelima, u organizaciji Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići.
Publika u Vitturiju imala je priliku čuti stihove pjesnikinje Senke Dodig iz Šibenika, kao i neke od pjesama Snježane Jelinić iz Imotskog, koje je s puno emocija pročitala Sanja Bago, dok im je Kaštelanka Vesna Kovač poklonila energičnu kratku priču.
Zrinka Posavec, koja je u Kaštela stigla s delegacijom Đakova, koju je predvodio dogradonačelnik Mirko Čurić, osim stihovima iz svoje zbirke pjesama, ispunila je atrij dvorca i tračkom melankolije koju sa sobom nose sevdalinke koje ova pjesnikinja i pjevačica izvodi na poseban način.

Da večer ne prođe u potpunoj dominacija žena pobrinuo se Josip Molnar, koji je na gitari pratio nastup Zrinke Posavec, kao i predsjednik Udruge organizatora, Jurica Botić, koji je bio domaćin i voditelj ovog događanja.

- Kao što smo i najavili prošle godine, ovogodišnji Dani Luke Botića su u znaku žena. Ono što je intencija ovogodišnje manifestacije je ne samo naglasiti ulogu i položaj žena u književnom opusu Luke Botića, nego i osuvremeniti tu priču promoviranjem isključivo autorica – kazao je ovom prilikom Jurica Botić.

Uz  to ovogodišnja manifestacija posvećena je i usmenoj književnosti, koja je bila važna u djelovanju Luke Botića, a upravo na tu temu, danas, druge večeri manifestacije bit će održano stručno predavanje dr.sc. Ivane Odža pod naslovom „Usmena književnost i žene koje su rekle NE“ .

ovogodišnjoj manifestaciji potporu je dao i Grad Kaštela, a manifestaciji je nazočio dogradonačelnik Zoran Bonacin, koji svake godine sudjeluje u događanjima na danima Luke Botića.

Ovogodišnji, 7. dani Luke Botića nastavit će se tijekom vikenda u Đakovu, a na đakovačkoj manifestaciji sudjelovat će i delegacija Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij