hren

ŽENE JUČER, DANAS, SUTRA
„Usmena književnost i žene koje su rekle NE“ bila je tema predavanja koje se u sklopu 7, Dana Luke Botića, u četvrtak održalo u lukšikom dvorcu Vitturi.
Predavanje je održala dr.sc. Ivana Odža, koja je kroz cijeli niz primjera pokazala kako su povezane usmena književnost i „drugačije“ žene, ali i dala osvrt na ženske likove u djelima Luke Botića.

- Žene su glavni akteri usmene književnosti, one imaju dominantniju ulogu nego muškarci, iako je tradicijski kodeks usmene književnosti patrijarhalan. Žene se pojavljuju u svakom obliku usmene književnosti i u svakom segmentu i aspektu ženstva, poput majčinstva, djevojaštva... Zanimljivo je, budući da je usmena književnost tradicijski obilježena, očekujemo u njoj žene koje su se prilagodile tom sustavu tradicijskih vrijednosti, međutim postoje brojne žene koje su se suprostavile tradicijskom kodeksu, pozitivno ili negativno. Među njima govorimo i o ženama koje fizički zlostavljaju svoje supružnike i nakon toga ne rade neko koristan rad već odlaze na zabave, majkama koje su okrutne prema svojoj djeci pa i planiraju njihovo ubojstvo, ženama koje se verbalno suprostavljaju svojim muževima, ženama koje ne oplakuju svoje muževe, ženama ratnicama, superiornim ženama, onima koje se suprostavljaju obiteljskim očekivanjima, a uspijevaju čak suprostaviti se i vragu – kazala je ove večeri Ivana Odža.

- Luka Botić izimno je vezan za usmenu književnost, dobro ju je poznavao i koristio u svojim djelima. Žene u djelima Luke Botića često postaju glavni likovi, naravno, žene koje se suprostavljaju, poput zaljubljivanja u čovjeka druge vjeroispovijesti ili klasne pripadnosti. No značajka Botićevih djela je da završavaju tragično, a te žene ne uspijevaju realizirati svoju ljubav ili drugo čemu su se suprostavljale – navela je predavačica o vezi Botića, usmene književnosti i žena koje su rekle NE.

Ovoj večeri nazočile su, među ostalim i žene iz javnog i političkog života Hrvatske, nekadašnja predsjednica udruge žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ te sveučilična profesorica Marija Boban i nekadašnja pomoćnica ministra obrazovanja te SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac.
Na poziv predsjednika Udruge za revitalizaciju sela Opor – Botići, Jurice Botića, kratko su se obratile publici te govorile o današnjem položaju žena na poslovnom te političkom polju.

- U akademskoj zajednici nema podjela po spolovima, isključivo ovisite o vlastitoj sposobnosti, volji i podršci obitelji. Uvijek želim potaknuti mlade žene da se obrazuju, jer uvijek je znanje i obrazovanje te na rad na sebi, ključ napretka – kazala je, između ostalog Marija Boban, naglasivši kroz šalu, kako je ona unatoč doktoratu i uspješnosti u poslu kod kuće supruga i majka i da se jednostavno zna „tko je za usisivačem“.

- Ženama u politici danas je bolje nego prije desetak i više godina, ali su još uvijek slabije zastupljene, iako ih u životu ima za dva posto više nego muškaraca. Postoji jedan citat koji kaže: „kada je malo žena u politici onda politika mijenja žene, a kada je više žena u politici onda žene mijenjaju politiku“. Žene u politiku donose drugačiji pristup temama jer su temeljitije, emocionalno osjetljivije – konstatirala je Sabina Glasovac te ustvrdila kako su žene rijetko ministri, ali da muškarci ipak znaju kvalitetu žena pa su žene često pomoćnice ministara i desna ruka muškim kolegama.

O ženama nekada i danas, ove je večri kratko publici govorila i nekadašnja ugledna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i nekadašnja  predsjednica Saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Deša Mlikotin Tomić.

Kao što smo i najavili, 7. Dani Luke Botića nastavljaju se ovog vikenda programom u Đakovu.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_6224)

  za puno žena danas je gore nego prije, muževi s PTSP-om, nezaposleni, isfrustrirani, a ispod časti im se angažirat u kućanskim poslovima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4236)

  Čudo neviđeno! Nema svećenika, a njihova tema??

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2163)

  svekrva kaže: nevista fala bogu radi a on bidan nemere nač posal prema sebi"
  heben ti emancipaciju.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5163)

  Ja gren doma moran usisat dok zena ne dojde izvana

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8500)

  Zar i Zoran i Marija na skupu SDP???

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5165)

  Grad Kaštela plaća kampanju SDP-a.Žalosno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9880)

  I turistička zajednica podržaje SDP, Maršićka uz Glasovac. Jadno!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1231)

  Svaka čast svakome ali žene imaju u sebi veliku zloču i pokvarenost.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5104)

  s kime žive žene i ne mogu bit bolje nego su

  oko 4 godina prije
 • gost 1113 (Gost_4199)

  ima žena koje su krasne osobe,ne gledaju sve kroz pare,i nisu lajave i pokvarene.

  oko 4 godina prije
 • gost 1113 (Gost_1151)

  a kako bi zna reć jedan moj prijatelj-ima žena koje troše pare ko lude,kamion love da im daš uvik malo.s takvima nema sriće ,možeš samo patit s takvom.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2111)

  Prika na slici 14 je falija dan i doša na krivi događaj :)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6169)

  (Gost_1231)
  Svaka čast svakome ali žene imaju u sebi veliku zloču i pokvarenost.

  jel se to odnosi i na žene koje su naše matere?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_141)

  To je njegova doma,pa misli jadan da su sve takve.Bit ce ga i klepne onako iz ljubavi,hehe

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij