Croatian English French German Italian Spanish

NUTRICIONISTIČKO PREDAVANJE
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela nutricionistkinja Anita Šupe još jednom je održala predavanje zainteresiranim Kaštelanima, donoseći im saznanja o zdravoj i preporučenoj prehrani, važnoj za zdravlje svakog čovjeka.

Tijekom njenog predavanja Kaštelani su mogli saznati kako masnoće životinjskog porijekla ne povećavaju razinu kolesterola u krvi, a kolesterol nije uzročnik krvožilnih oboljenja.

- Panceta i jaja mogu biti odličan doručak ili večera. To su konzumirale naše bake i prabake i nisu imale probleme koje mi imamo danas. Na trpezama se treba naći i meso i riba te nije važno je li se peče, prži ili kuha već je važno da se pri pripremi upotrebljava svinjska mast i maslinovo ulje, a svakako trebamo izbjegavati  rafinirana biljna ulja, rafiniranu hranu prepunu šećera, super brzog škroba i glutena, punog kemijskih aditiva – dio je iz izlaganja Anite Šupe, koja se u dijelu izlaganja osvrnula upravo na gluten, posebno u pšeničnom brašnu, koje je po njenim riječima danas potpuno drugačije nego je to bilo prije pedesetak godina, te mogućnostima korištenja drugih vrsta brašna.

Ova nutricionistkinja naglasila je i važnost smanjenja unosa šećera u organizam zaključivši kako bi trebalo težiti smanjenju konzumacije šećera, a ne traženju zamijena za šećer.
U svom  predavanju Šupe je naglasila kako se na ovom području slabo koriste mogućnosti bogatog svijeta povrća, a današnju prehranu većine opisala je kao slijed „ tjestenina, krumpir, riža i obratno“ te svima dala savjet da pokušaju krumpir zamijeniti bučom.

Anita Šupe ove je večeri zaintrigirala publiku svojim izlaganjem, posebno primjerima u kojima je hrana odigrala pozitivnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti, pa su mnogi imali i poneko dodatno pitanje o načinu prehrane.
Ovom prigodom Šupe je publici predstavila i nekoliko knjiga, njenu knjigu „Istine i laži o hrani“, „Zdravo i slasno“ Helene Jakoliš, „U šumi“ autora Denisa Delogua, „Prvu hrvatsku LCHF kuharicu“ i druge, u kojima čitatelji mogu pronaći odgovore na brojna pitanja vezana uz promjenu dosadašnjih navika u prehrani i otkriti pojedine jednostavne recepte za ukusnu hranu koja se treba naći na svačijem stolu.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

Vezane vijesti