NUTRICIONISTIČKO PREDAVANJE
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela nutricionistkinja Anita Šupe još jednom je održala predavanje zainteresiranim Kaštelanima, donoseći im saznanja o zdravoj i preporučenoj prehrani, važnoj za zdravlje svakog čovjeka.

Tijekom njenog predavanja Kaštelani su mogli saznati kako masnoće životinjskog porijekla ne povećavaju razinu kolesterola u krvi, a kolesterol nije uzročnik krvožilnih oboljenja.

- Panceta i jaja mogu biti odličan doručak ili večera. To su konzumirale naše bake i prabake i nisu imale probleme koje mi imamo danas. Na trpezama se treba naći i meso i riba te nije važno je li se peče, prži ili kuha već je važno da se pri pripremi upotrebljava svinjska mast i maslinovo ulje, a svakako trebamo izbjegavati  rafinirana biljna ulja, rafiniranu hranu prepunu šećera, super brzog škroba i glutena, punog kemijskih aditiva – dio je iz izlaganja Anite Šupe, koja se u dijelu izlaganja osvrnula upravo na gluten, posebno u pšeničnom brašnu, koje je po njenim riječima danas potpuno drugačije nego je to bilo prije pedesetak godina, te mogućnostima korištenja drugih vrsta brašna.

Ova nutricionistkinja naglasila je i važnost smanjenja unosa šećera u organizam zaključivši kako bi trebalo težiti smanjenju konzumacije šećera, a ne traženju zamijena za šećer.
U svom  predavanju Šupe je naglasila kako se na ovom području slabo koriste mogućnosti bogatog svijeta povrća, a današnju prehranu većine opisala je kao slijed „ tjestenina, krumpir, riža i obratno“ te svima dala savjet da pokušaju krumpir zamijeniti bučom.

Anita Šupe ove je večeri zaintrigirala publiku svojim izlaganjem, posebno primjerima u kojima je hrana odigrala pozitivnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti, pa su mnogi imali i poneko dodatno pitanje o načinu prehrane.
Ovom prigodom Šupe je publici predstavila i nekoliko knjiga, njenu knjigu „Istine i laži o hrani“, „Zdravo i slasno“ Helene Jakoliš, „U šumi“ autora Denisa Delogua, „Prvu hrvatsku LCHF kuharicu“ i druge, u kojima čitatelji mogu pronaći odgovore na brojna pitanja vezana uz promjenu dosadašnjih navika u prehrani i otkriti pojedine jednostavne recepte za ukusnu hranu koja se treba naći na svačijem stolu.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_9178)

  Prazne priče slušajte svoj organizam i jedite ono šta vam odgovara jer će i ovo šta je sada dobro neki novi lobiji proglasit loše i tako u krug

  oko 1 godine prije
 • (Gost_2191)

  bija bi red da se nutricionisti dogovore među sobom ,a to šta i kako triba jest ovisi o našem novčaniku i onom šta nam nude naši trgovci

  oko 1 godine prije
 • (Gost_5122)

  Ajde, ova je bar rekla da je normalnu spizu zdravo jest.

  oko 1 godine prije
 • (Gost_4131)

  Gluposti

  oko 1 godine prije
 • (Gost_1148)

  kakve je kvalitete "normalna spiza" kakve su kvalitete jaja koja kokoš nese kroz cilu godinu,a zna se ciklus nesenja koka. netko ko prodaje jaja mora davat hormonsku hranu za nesilice jer inače nebi ima šta prodavat. kakva je slanina? kakvo je povrće? možemo jest jedino ono što sami proizvedemo,a to ne možemo svi

  oko 1 godine prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara