hren
 

KAŠTELANSKI AUTOR U ZAGREBAČKOJ GALERIJI
Lauba - kuća za ljude i umjetnost u Zagrebu započela, je izložbenu godinu dvanaestim izdanjem ZGRAFa, manifestacijom grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija no odmah po njegovom završetku nastavlja svoj izložbeni program.  Rezervirajte u svojim kalendarima datum 27. siječnja, 19 sati, za otvorenje prve samostalne izložbe akademskog kipara Roberta Jozića u Laubi, naslovljene "Krdo".

Otvorenje izložbe biti će popraćeno Laubatalkom, tradicionalnim razgovorom s umjetnikom kojeg će moderirati kustos Laube, Mario Guček Andromak.

Ovo je jedna od najvećih izložbi kaštelanskih likovnih autora, odvija se u najprestižnijoj privatnoj galeriji koja je pod kustoskim vodstvom Maria Gučeka Andromaka, također kaštelanina.

"Krdo gnuova u obrani. Brani život, sve – kaže R. Jozić. Stvaraju krug. Što je u krugu, što je izvan njega – pita se Jozić ne želeći oštetiti svoj svijet posebnim procjenjivanjem stvari, tumačenjem i odgonetavanjem. Izbjegava poruku, pouku, značenja. Pa ipak, jer to nisu samo izvanjske slike nego svojevrsna teratologija straha, moramo odgovoriti. Ovo „moramo“ može biti i formalno ili likovno: iz ptičje perspektive suptilni grafizam jedinki sabijenih u pravilan prsten-krug, dok pogled sa strane stvara veće ili manje gustoće, veći ili manji prostor između životinja sirove snage i rutavih hrbata - gotovo točnu izbrojivost jedinki vitalnog bestijarija koji prelazi u oblik kruga.

Stoga možemo nekažnjeno preludirati o ovom lautreamontovskom bestijariju u kojemu se našla i beštija puna volje i tvrdoglavosti. Možemo i uočiti vitalizam, životinjsku sirovost, ili nagonsku obranu života. Možemo i o okretnosti ovog krdskog pluralizma, defanzivnoj snazi ove četveronožne faune koja nesumnjivo nosi razloge dvosmislenosti, (društvo, ratovi, sigurnost, strah, opasnosti, osamljena gomila…) koje može poslužiti za metaforu ljudskoga čopora, ili, laskavije i netočnije rečeno – bratstva. Bez volje za napadanjem i predatorstvom, riječ je o energiji i snazi unutar kruga, ali i ranjivosti izvan njega."

Iz predgovora Ive Šimata.

„Hrvatska umjetnost danas“ naziv je serije samostalnih izložbi čiji je cilj prezentacija aktualne domaće umjetničke produkcije, format koji je Lauba pretvorila u svoj zaštitni znak. Uz dosad predstavljene izložbe Zlatana Vehabovića, Lovre Artukovića, Ivane Franke, Kristiana Kožula, Kristine Lenard, Brune Pogačnika, Viktora Popovića, Marka Tadića, Alema Korkuta, tandema Žižić/Kožul, TARWUK, Paulinu Jazvić, Jelenu Remetin te Sinišu Majkusa seriju nastavljamo prvom samostalnom izložbom Roberta Jozića u Kući za ljude i umjetnost.

Robert Jozić, rođen 1978. godine, hrvatski je akademski kipar, član Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a 2010. godine upisuje doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Slavomira Drinkovića. Osim samostalnih izložbi u Splitu, Kaštel Lukšiću,Šibeniku i Makarskoj, sudjeluje na brojnim skupnim izložbama poput izložbe natječajnih radova za spomenik Anti Starčeviću u Osijeku 2006. godine, gdje osvaja glavnu nagradu za rad nastao u suradnji s kiparom i arhitektom Filipom Tadinom. S navedenim autorom ostvaruje cijeli niz radova te su dobitnici brojnih nagrada.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_1899)

    Bravo Robi! Bravo Mario!

    oko 3 godina prije
  • (Gost_8184)

    Bravo nasi!:)

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul