HIT PREDSTAVA KAZALIŠTA BESA ODUŠEVILA KAŠTELANSKU PUBLIKU
Nakon što je posljednjih pola godine svoje „genijalne“ istrage provodio širom Hrvatske i susjednih nam država, te punio dvorane izazivajući različite reakcije publike, Pendrekmen je sinoć po prvi put svoju policijsko umijeće pokazao i kaštelanskoj publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila Kulturni centar u Kaštel Lukšiću, a tražila se i stolica više.

Hit predstava viškog kazališta BESA, jedinog profesionalnog otočkog kazališta u Hrvatskoj, nije ravnodušnom ostavila ni Kaštelane, koji su sat vremena uživali u neponovljivim istražnim metodama ovoga policajca - klauna, nudeći im i predstavu prepunu  smijeha i komičnih situacija, uz genijalan preokret na samom kraju.

Jer, Pendrekmen zna sve, on je nenadmašan u sprječavanju terorizma, kriminala i korupcije, a njegove metode upotpunjene „kulturom“ te životnom školom koju je prošao, dodatno mu pomažu da u svakom građaninu vidi grešnika o zakonu i potencijalnog kriminalca.  Kako je, uz sve to, još i majstor u prerušavanju i tijekom predstave „prerušava“ se u mnoge likove koje svakodnevno susrećemo - konduktere, bakice, džepare... Ipak, njegov neostvareni san je premijerov poziv i i ponuda mjesta ministra policije, a kako je svjestan da mora učinit veliku stvar da bi se to i dogodilo, trudi se biti što bolji u svom poslu, pa „hapsi“ sve redom, pri tom za sve tražeći pomoć svoga kapetana.

Ova urnebesna komedija, inače, autorski je projekt dvojca Ivana Lukića i Cvetina Aničića, koji su stvorili lik ovog policajca koji zna sve, a ujedno i treća autorska predstava kazališta BESA,  poznatog  po ljetom kazališnom kampu na otoku Visu, te svom radu u kojem spaja kazalište i permakulturu.

Glavni glumac i autor Ivan Lukić, za one koji još ne znaju, član je Kaštelanskog kazališta od 2008. godine, a publika ga pamti po ulogama u predstavama Keks i glad, Probudi se Kato, Miljenko i Dobrila, A gdje smo Ja i Ti i Nemoš pobjeć od nedjelje, dok trenutno radi u kazalištu BESA. Cvetin Anićić je, pak, diplomirani lutkar i redatelj, koji je režirao preko 50 predstava širom regije, a diplomu je stekao na Nacionalnoj akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost (NATFIZ) Krsto Sarafov u Sofiji, odsjek lutkarstvo u klasi Bonju Lungova.
Tonski majstor predstave Pendrekmen je Ivan Jurić, majstor rasvjete Lucijan Roki,  glavni tehničar Ante Majić, dok kostimografiju potpisuju Cvetin Aničić i Aleksandra Kudjelić. 

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: