hren

POSLASTICA ZA SVE LJUBITELJE STRIPA U NOĆI KNJIGE
U sklopu "Noći knjige 2017." GKK organizira poslasticu za sve ljubitelje stripa! U petak, 21. travnja u 19.30 sati u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu stiže Željko Mišak, jedan od najvećih kolekcionara stripova u Hrvatskoj, koji će predstaviti strip-knjigu u stihovima "Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku", a istom prilikom će govoriti o stripovima i crtanim filmovima.

U prvom dijelu knjige “Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku” autora Željka Mišaka nalazi se strip u stihovima. Radnja se odvija u maksimirskom zoološkom vrtu - životinje se iskradaju iz svojih kaveza i prolaze niz različitih situacija (tulumarenje, zaljubljivanje...). Strip je nastao prema stihovima Željka Mišaka i Vilima Vihera, a za crtež je zaslužan Željko Kreč.

U drugom dijelu knjige nalazi se studija Željka Mišaka pod naslovom “To divno društvo!”. U studiji o stripu i crtanom filmu s antropomorfiziranim životinjama autor obrađuje razdoblje od početaka stripa i crtanog filma u Hrvatskoj pa sve do danas. U sklopu ovog izuzetno zanimljivog multimedijalnog predavanja bit će predstavljeni brojni stripovi i crtani filmovi.

Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog

Druga knjiga autora Željka Mišaka „Od Tilla Eulenspiegela do Petrice Kerempuha : povijesni pregled ili književno-stripski katalog“ bit će predstavljena  također u “ petak, 21. travnja u 20.30 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu.

U sklopu multimedijalnog predstavljanja knjige autor Željko Mišak dat će kratki pregled lika Petrice Kerempuha (anonimni lik iz narodne predaje je svojevrsna varijanta Tilla Eulenspiegela), koji se pojavljuje u književnosti i scenskoj umjetnosti. Petrica Kerempuh je zabavan i veseo pustolov koji osim što se voli šaliti i skitati, simbolizira i oštru i gorku društvenu i političku satiru. Oko njega se vežu brojne zgode i nezgode koje su prepričane u pričama. U kajkavskim je pučkim legendama i predajama poprimio mnogobrojne značajke kajkavske sredine i podneblja. Stihove iz knjige čitat će Mira Marinović Batić i Roko Kraljević.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij