PREDAVANJE U ORGANIZACIJI ROTARY KLUBA
Što donosi projekt Perpetuum baštine, koje su njegove vrijednosti, kako će se financirati, kao i druge informacije o ovom projektu, zainteresiranim kaštelanima ovog je četvrtka u dvorcu Vitturi predstavila savjetnica za EU fondove Grada kaštela, Marijana Mišerda Bajić.

Predstavljanje projekta organizirao je Rotary klub Kaštela, u sklopu svojih aktivnosti, pri čemu za Kaštelane i druge zainteresirane organiziraju predavanja na temu Kaštela.

- Perpetuum baštine osmišljen je u svrhu da se uredi potrebna dokumentacija, što je preduvjet kako bi mogli dalje planirati i osiguravati sredstva za uređenje pojedinih nekretnina u vlasništvu Grada, s ciljem da kulturna baština počne živjeti kako to zaslužuje – kazala je između ostalog Mišerda Bajić.

Gradska savjetnica navela je kako su u ovom projektu partneri  Muzej grada Kaštela, JU Rera, Lučka uprava Splitsko‐dalmatinske županije, Turistička zajednica Grada Kaštela i društvo Bijaći, a ukupna investicija iznosi oko 5,5 milijuna kuna, od čega se 80 posto ili 4,4 milijuna kuna osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Ovim projektom obuhvaćen je Kaštilac, gdje bi svoje mjesto trebala naći suvenirnica, vidikovac interpelacijski centar Kaštelanskog polja, kula i ljetnikovac Cambi sa knjižnicom, čitaonicom, polivalentnom dvoranom te pokaznom uljarom, dvorac Vitturi sa središnjim muzejom grada Kaštela te uspostava multimodalnog turističkog centra i doživljajem Kaštela s morske strane, uspostava arheološkog parka Kozjak na Birnju, vidikovac na Malačkoj, biciklistička i pješačka staza.... . nabrojila je Mišerda Bajić.

Isto tako naglasila je, kako će Grad sudjelovati i u slijedećim pozivima za financiranje iz EU sredstava, u svrhu projekata vezanih i za druge nekretnine kulturne baštine u vlasništvu Grada.

Važnost projekta Perpetuum baštine je što se obnovom kulturne baštine osigurava prvenstveno njena očuvanost, ističe njena vrijednost, a sve to stvorilo bi jedinstvenu cjelinu koja bi dovela do većeg broja posjetitelja, otvaranja radnih mjesta i poboljšanja života građana, čulo se ove večeri.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: